Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Eleven színfoltok egy halott világban (Archívum)
Puskin: Borisz Godunov / Madách Kamara
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. október 8. 14:18

 

Szokásos premierhangulat,
találkozások az előcsarnokban, ismerősök üdvözlése, aztán keresztülfurakodás a tömegen. A nézőtérre belépve azonban megtorpanunk egy pillanatra. Zene tölti meg a termet. Gondolatnyi ideig keressük a muzsika forrását, de mertl nem találjuk, gyorsan napirendre térünk fölötte, s igyekszünk elvergődni a székünkig.

     

A fény lassan kihuny,
úrrá lesz rajtunk a szokásos izgalom, amely minden színházba járót hatalmába kerít, amint az előadás kezdetét veszi. Vasszerkezet ereszkedik alá a magasból, rajta a titokzatos zene forrása: egy vonósnégyes. Elegáns fekete ruhában, fiatal zenészek Sosztakovics zenéjét játsszák. Amint a mű végére érnek, a szerkezet velük együtt ismét a magasba emelkedik, s eltűnik a nézők szeme elől. A hangok azonban folyamatosan jelen vannak, a vonósnégyes szerves része az előadásnak. Néhol háttérül szolgál, néhol erősíti a színpadon zajló jeleneteket, sőt: egy alkalommal maga a vasszerkezet a rajta ülő zenészekkel a színpad "kiterjesztésévé" lényegül át, a zenészek azonban végig "kívül maradnak", passzív szemlélői a játéknak.

 

Hideg, fémes, fehér ragyogásban,
bádog falak között, egy hullaház dermesztő légkörében indul az előadás. Jobbra működő lift, balra lépcső, amely egy számunkra láthatatlan galériára visz. A galéria fala néha áttetsző - olyankor látni engedi a fent imbolygó árnyakat -, máskor pedig mintegy vetítővászonként szolgál. Furcsa, idegen képek, színek jelennek meg rajta, folyamatosan sokkolva a nézőt, s bizonyos fokig távol tartva mindattól, ami a színen zajlik.

 

A szereplők ruhája egy-egy eleven színfolt
ebben a halott világban. Sujszkij (Béres Ilona) első megjelenésekor a galériáról érkezik, nadrágkosztümjének tintakékje végigfolyik a lépcsőn. Borisz Godunov (Gálffi László) vérvörös öltönye állandó izgalom, Marina (Járó Zsuzsa eh.) sárga ruhája a kihívás, Grigorij (Horváth Virgil) fekete jelmeze a fenyegetés, Kszényija (Békés Itala) hófehér szoknyácskája az ártatlanság maga.

 

Ebben a szokatlan világban
a szereplők is csupa szokatlant művelnek. Egy történet elmesélése közben emberi csontokkal "bábozva" idézik fel a cselekményt. Itt-ott véres, bizonytalan eredetű cafatok tűnnek fel, (Grigorij az egyiket meg is kóstolja), az egyetlen berendezési tárgyként működő hullahordó kocsin időről időre fekszik valaki, élő vagy holt, egyre megy. A fenyegetettség, a kiszolgáltatottság, a bizonytalanság érzése hatalmába keríti a játszókat és a nézőket egyaránt. S közben egyre szól Sosztakovics zenéje.

 

Borisz Godunov történetét
Puskin verses drámában dolgozta fel. A darab tanúsága szerint Borisz Godunov kezdetben sikeres kormányzóként uralkodott, ám népe soha nem tudta elfelejteni, hogy a trónt a hétéves cárevics, Dimitrij legyilkolása árán szerezte meg. Puskint nem maga a bűntény foglalkoztatja, hanem az, hogyan változtatja meg az embereket egy különös szenvedély: a hatalom akarása. A Madách Kamara Színház előadásában a darab szövege Térey János új fordításában hangzik el. Az előadás rendezője, az operák szokatlan színpadra állításáról híres Kovalik Balázs ezzel a darabbal debütál Magyarországon, mint prózai rendező.

 

 

Fordította: Térey János

Díszlet: Antal Csaba

Jelmez: Benedek Mari

Rendező. Kovalik Balázs

Szereplők: Gálffi László, Béres Ilona, Kézdy György, Végvári Tamás, Horváth Virgil, Békés Itala, Debreczeny Csaba, Járó Zsuzsa eh, Dömötör András eh.

 

Bemutató előadás: 2002. október 4.

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!