Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2   

Színház
   
SZÍNHÁZPEDAGÓGIAI PROGRAM
Szerzõ: Papirusz
2010. február 8. 09:39
A színházpedagógia sok nyugati ország színházi kultúrájában és működésében integrált terület, mert ott a színházak felismerték, hogy nem elég csak meglévő közönségük számára előadást készíteniük, hanem gondoskodniuk kell a jövő színházba-járóiról is.

bővebben >
 


A Bermuda háromszög botrány
Szerzõ: Papirusz
2009. december 29. 21:08
A bohózatok amerikai mestere, Joe Bologna egy előkelő magánegyetemen szerzett művészettörténetből diplomát, mielőtt tengerészgyalogosnak állt. Ezután csábította el a Broadway, ahol csaknem tucatnyi darabját mutatták be. A legtöbbjét feleségével, az író-színésznő Reneé Taylorral maga játszotta. Darabjaim habkönnyűek, mint a filozófia, nyilatkozta a Kaliforniában élő szerző, aki félszáz tévédrámában játszott.

bővebben >
 


Bérlettel a Karinthyba
Szerzõ: Papirusz
2009. november 24. 16:26
Frici, Cini, Pici, Marci és Mici. A Karinthy család legendás tagjai. Mostantól színházba járásra buzdítják a nézőket. Színházi bérleteket neveztek el a Karinthyakról. Egy bérlettel legalább 3 előadást lehet megnézni. Buda legnépszerűbb színháza, a Karinthy Színház, Újbuda jelenleg kiépülő Kulturális Főutcájában, 28 év elteltével először indított bérletes előadásokat. A Karinthy minden korosztályra gondolt.

bővebben >
 


Aratott a Portugál
Szerzõ: Papirusz
2007. szeptember 9. 13:33
A budapesti Katona József Színház matuzsálemi slágerdarabja, a Portugál kapta a legtöbb díjat a szombaton véget ért Happy Art Fesztiválon, Nyíregyházán. Básti, Eperjes, Mácsai és Pintér a további díjazottak között.

 

Az operaház két játszóhelyre tervez, de az Erkel Színházra nem számít
Szerzõ: MTI
2007. március 4. 22:28
A következõ évad tervezésénél a Magyar Állami Operaház nem számol az Erkel Színházzal, mégis két játszóhelyre terveznek elõadásokat - közölte Vass Lajos, az operaház miniszteri biztosa az MTI-vel. Závecz Ferenc, a kulturális minisztérium szakállamtitkára szerint ugyanakkor a tárca nem szorgalmazza, hogy döntés szülessen az operaház második játszóhelyével kapcsolatban a színháztörvény megalkotása elõtt.

bővebben >
 


Csákányi Eszter kapta az idei Páger Antal-díjat
Szerzõ: Papirusz
2006. február 7. 14:58

A színésznő Makó elismerését vasárnap vehette át a Maros-parti városban.

(MTI) - A díjat odaítélő kuratórium - amelynek örökös tagjai Hegedűs D. Géza és Tordy Géza színművészek, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész: Szalma Tamás, valamint Gyarmati Antal, Páger Antal egyetlen fiú unokája - a város és színházkedvelő közönségének szeretetét is kifejezve egyhangúlag ítélte oda Csákányi Eszternek az idei Páger Antal-színészdíjat.

bővebben >
 


A topkutyák és más pécsi nyertesek
Szerzõ: I-Web.hu
2003. június 16. 15:52

Az országos színházi seregszemle legjobb előadásának  a Katona Top Dogs című előadását tartotta a szakmai zsűri.
 A Top Dogs szereplői kirúgott menedzserek - nyomorult "lúzer" banda -, akiket gyötör a kétségbeesés, mardos a szégyen, emészt a harag, és akik már-már belehullanak a moralizálás szánalmas mocsarába, mintha egyik pillanatról a másikra felejtették volna el a kemény jelszavakat: "Az utókor nem tisztességes, hanem nyereséges vállalatokról emlékszik." ; "A tisztesség az utolsó előtti mentség. Az utolsó a siker." ; "Ami üzletileg erkölcstelen, az többnyire jövedelmező." ; "A rugalmas erkölcs az érvényesülés támasza."; "A hencegés nem etikátlan öndicséret, hanem az érvényesülés marketing fogása."

bővebben >
 


Pécsi Országos Színházi Találkozó
Jordán Tamás: jól sikerült a Pécsi Országos Színházi Találkozó
Szerzõ: I-Web.hu
2003. június 16. 12:23

Jordán Tamás: jól sikerült a Pécsi Országos Színházi Találkozó
    "Majdnem mindenhol zsúfolt ház volt, ennek alapján azt hiszem felülmúltuk az előző két fesztivál látogatottsági számait" - mondta a fesztivál igazgatója.

    Jordán Tamás hozzátette: a kánikula "nagyon nagy ellenfél volt", elég sok nehézséget okozott nézőknek, színészeknek egyaránt. Mint mondta, a fesztivál két nagy részből állt. Egyrészt a versenyprogramból, amelynek feladata az, hogy számot adjon az elmúlt szezon eredményeiről, másrészt az úgynevezett off-programból - az országos fesztiválon kívüli fesztiválból - amelyen a művészetet tanuló ifjúság képviseltette magát.

bővebben >
 


Ez az igazi női szerep
Fullajtár Andrea Nasztaszja Filippovnáról és civil hangulatokról
Szerzõ: Zöldi Gergely
2003. május 14. 14:35

Szilágyi Lenke fotója

Az utóbbi évek látványosan feltűnt fiatal színésznői közé tartozik. Főiskolásként középkorú hajléktalant játszott (Csendet akarok), majd kissé debil napszámosnőt (Kés a tyúkban), forgatott filmeket (Presszó, Rosszfiúk, Szentiván napja), megkapta a legjobb színésznő díját a színikritikusoktól, március 14-én pedig a Jászai Mari-díjat. Legutóbbi Katona József színházi bemutatójában Nasztaszja Filippovnát játssza a Dosztojevszkij A félkegyelműjéből készült színpadi adaptációban, Az idiótában. Ebben a darabban legközelebb május 14-én, 16-án és 20-án, majd június 2-án látható a Katona József Színházban

bővebben >
 


Igenis, fáj!
Agota Kristof regénye színpadi változatban
Szerzõ: PVÁ
2003. április 30. 14:00

Pálfi Ervin és Szőke Attila (Lucas és Klaus)

A történelem összefonódása az egyéni magánnyal, elválások és találkozások, szeretet és szeretetéhség, párhuzamosan létező képzelt és valós világok - megrázó előadással állt elő a Szabadkai Népszínház április 25-én.  Az Agota Kristof Trilógiája alapján készült Nem fáj! című darabot Ilan Eldad rendezésében, a Kortárs Drámafesztivál keretében mutatták be a Trafóban. A Tel Aviv-i Habima Színház rendezőjével beszélgetett a Papirusz.

bővebben >
 


Középpontban a NŐ
Mediawave - Fényírók fesztiválja már tizenharmadszor
Szerzõ: macsinger
2003. április 30. 09:58

Nagy Péter: Nők – Aktok,
Táncosok, Portrék – Érzések

Keresd a nőt, tartja a régi mondás, s úgy tetszik, mostanában a Mediawave szervezői is a keresésére indulnak. A 13. összművészeti fesztiválon a filmes, zenés és vizuális programok fő témája a NŐ. A téma ihletésére először rendeznek Dancewaves/Tánchullámok elnevezéssel nemzetközi kortárs- és orientális táncfesztivált, amely iránt világszerte nagy az érdeklődés.

bővebben >
 


Jegyzetek az őrületről
A Miskolci Nemzeti vendégjátéka a Merlinben
Szerzõ: P.V.Á.
2003. április 28. 13:26

A miskolci Popriscsin

Május 6-án, kedden a Merlin Színházban megrázó monodráma látható: Gogol Egy őrült naplója című drámájával a Miskolci Nemzeti Színház vendégszerepel. A darabot Csiszár Imre rendezte, Popriscsin szerepét Földi László játssza.

bővebben >
 


Elszállt a lehetőség
Légből kapott Hazámhazám
Szerzõ: S.G.
2003. április 22. 12:07

A Krétakör Színház tegnapi sajtótájékoztatóján eredetileg azt akarták bejelenteni, hogy a nagysikerű Hazámhazám előadásuknak a Fővárosi Nagycirkusz után új helyszínt találtak, és Ferihegy I-es termináljában tartanak majd három előadást.  Mint kiderült, a Budapest Airport szerette volna felkarolni a hontalan társulatot, és annyira komolynak tűnt a szándékuk, hogy az új játszóhelyen már el is kezdődtek a próbák. Tudniillik az új légtérhez kellett szabni a rendszerváltástól máig ívelő, a városligeti manézsba álmodott történetet.

bővebben >
 


A herceg és a gonosz
Solymosi Tamás a Macbeth címszerepében
Szerzõ: Albert Mária
2003. április 18. 11:26

Solymosi Tamás

Vonzó, markáns férfivá érett az a kedves kamaszfiú, aki 1990-ben még kicsit elveszetten téblábolt az Operaházban. Solymosi Tamás, mint kitűnő végzős növendék, jutalmat vett át. Mindjárt szerződést is kínáltak neki, igaz, nem olyat, ami méltó lett volna a képességeihez. Elindult hát világot látni, szerencsére a világ is kíváncsi volt rá. De ahogy a mesebeli királyfik - akiket sok balettben eltáncolt - egy-egy próbatétel után, fontos szerepekre időről-időre hazatér. Most új arcát ismerhetjük meg a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Macbeth címszerepét játssza egy izgalmas, kortárs koreográfiában.

bővebben >
 


A csapos közbeszól a Komédiumban
Dráma- és humorpályázat, no meg hastánc
Szerzõ: Stelzer
2003. április 17. 11:02

Joós Judit

Apró, kellemes sziget a Tüköry utcában a Komédium Színház. Ha a műsorát böngészi valaki, úgy érezheti, megállt az idő: A pulóvergyűjtő, a Stílusgyakorlatok, a Striptease már hosszú évekkel ezelőtt is ott kellette magát a színlapon. De ez csupán a látszat, mert a színház vezetői nem ülnek a babérjaikon, az idei évad újdonságai mellett drámaírói és humorista pályázatot hirdettek, s húsvét után a táncművészet ezeregy éjszakát idéző ága is bemutatkozik a színpadukon.

bővebben >
 


Az alaprepertoárt másokra hagyom
Beszélgetés Selmeczi György zeneszerzővel
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. április 16. 16:32

A Nemzeti Színház zeneigazgatója, a Film- és Színművészeti Egyetem tanszékvezetője, Selmeczi György zeneszerző munkássága a komoly-, klasszikus zenei életet olyannyira fedi, hogy számos filmhez is komponált muzsikát. Legutóbb, az idei filmszemlén is bemutatott Rinaldóhoz, illetve Az arany emberhez, amely még a némafilmkorszakban készült. Vele beszélgettünk jelenlegi munkáiról és az „alternatív” operajátszási utak lehetetlenségéről.

bővebben >
 


Grimm-mesék és egyéb
Sepsiszentgyörgyi társulat látható a Bárka Színházban
Szerzõ: macsinger
2003. április 15. 15:09

Közeleg a húsvét, a csoki nyuszik, a sonka és a torma időszaka, hogy a legfontosabb keresztény ünnepről ne is szóljunk. Ám ha valaki nem(csak) vallási alapokon kíván elmélyedni az emberi lélek rejtelmeiben, az számos formabontó színi előadás közül választhat a közelgő napokban.

bővebben >
 


Egy alternatív társulat titka
Pintér Béla és Társulata - az egyik legsikeresebb színházi csapat
Szerzõ: Keszthelyi Kinga
2003. április 15. 14:12

Az utóbbi évek legsikeresebb alternatív színházi csapata, a Pintér Béla és Társulata névvel működő együttes 1998-ban alakult. Habár tagjaik közül sokan egyetemet végeztek, színészmesterségből hivatalos diplomát egyikük sem szerzett, többnyire mégis 10-15 éve mindannyian színjátszásból élnek. Az alternatív formációból következően a társulat pályázati pénzekből működik, amely az éves fenntartást éppen csak biztosítja, de már nem fedezi az új produkciók költségeit. A színészek egy–egy próbafolyamat során próbapénzt kapnak, előadásonként pedig honorárium illeti őket.

bővebben >
 


Táblás ház
Váradi Hédi emlékére
Szerzõ: Stelzer
2003. április 11. 13:58

Legutóbb Márkus László nevét örökítették meg a Csanády utcában, egykori lakóházát díszítő márványtáblán. Április 11-én délután 3 órától a Hercegprímás utca 2-es számú ház falán hirdeti a felirat, hogy egykor itt lakott Váradi Hédi. Nemcsak majdnem egykorú pályatársak, hanem a Madách Színházban jó darabig csapattársak is voltak ők. S ne feledjük, nevükkel a színlapon, és alakításukkal a színpadon mindig táblás házat vonzottak abban a Madáchban, amely akkoriban élte, úgy látszik, már soha vissza nem térő fénykorát.

bővebben >
 


Egy könnycsepp és sok mosoly
Az Anconai szerelmesek Veszprémben
Szerzõ: macsinger
2003. április 10. 15:13

Április 11-én este mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház az Anconai szerelmesek című zenés játékot. A budapesti Radnóti Színházban - ahol az ősbemutató zajlott - kétszázszor ment a darab, amelyet Valló Péter ötletéből írt Vajda Katalin. Más színházakban is ment a komédia, és  valószínű, hogy a veszprémi közönség körében is nagy sikerre számíthat.

bővebben >
 


oldalak:  1  2   

Színház
   
Összesen 35 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!