Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az alaprepertoárt másokra hagyom (Színház)
Beszélgetés Selmeczi György zeneszerzővel
Szerző: Sulyok Máté
2003. április 16. 16:32

– A Korda Sándor némafilmhez, az Arany emberhez (1918) komponálta zenét saját társulatával az Aurisszal adja elő. Mit kell tudni erről a zenekarról?

– Az Auris tulajdonképpen az összes eddigi együttesem folyománya. Az idő múlásával kénytelen voltam belátni, nem ülhetek meg egyszerre több lovat. Durván nyolc éve dolgozom rendezőként, és már nem tudok a koncertéletben intenzíven részt venni – Kolozsvárott karmesteri posztot is betöltök. Elhatároztam tehát, hogy az alaprepertoárt már másokra hagyom, és létrehozok egy olyan együttest, amivel a rendkívüli feladatokat próbálom megoldani. Tizenhat évig alapítottam a kortárs zenére szakosodott miskolci Új Zenei Műhelyt (1976-1992), aztán a Budapesti Kamaraoperával egyidejűleg megalapítottam a Camerata Transsylvanicá-t (1988), amellyel klasszikus kamaramuzsikát játszottunk. Vagyis különböző helyeken, különböző profilú zenekarokkal dolgoztam. "Vénségemre" pedig elhatároztam, hogy kell egy olyan együttes – az „előző életem” néhány válogatott emberéből, szolnokiakból, miskolciakból, kamerátásokból, fesztiválzenekarosokból –, amelynek tagjaival különleges feladatokra tudok szövetkezni. Például némafilmhez zenét készítünk, kortárs operát mutatunk be, vagy egy zeneszerzői körnek (Orbán György, Vajda Gergely, Csemiczky Miklós) – különösen fiataloknak – tudjuk szolgálni a munkásságát. Hiszen van egy olyan együttes, ahová reális eséllyel fordulhatnak: még életükben eljátsszák a darabjaikat.

– De, ha jól tudom, azért nem nagyon sikerült a „sok” lóról átnyergelni… Most is rengeteget dolgozik, nem?

– Így van – jövőre viszont csendes szezont szeretnék. Kolozsvárott bemutattuk Britten Noé bárkája című művét, április 3-án pedig Orbán György operáját. Májusban A szirén című egyfelvonásosomat vesszük fel CD-re egy belga cég jóvoltából. Júniusban felújítjuk az Új Színházbeli régi Don Giovanni előadást, mert visszük a Miskolci Operafesztiválra. A Nyírbátori Zenei Napokat próbáljuk feltámasztani poraiból augusztusban, hogy azután nyaranta más-más koncepcióval rendezzük meg újból és újból az eseményt. Idén a magyar zenés színház történetét szeretnénk felvázolni négy koncertes ciklusban – televíziós és táncos összefüggésben is. Igen, sok a munka: augusztus elsejétől visszamentem a Nemzeti Színházba zeneigazgatónak, továbbá tanszékvezető vagyok a Színház- és Filmművészet Egyetemen. Szégyellem is magam, mert nem elegáns dolog ilyen sokat dolgozni, főleg rendezni nem. Ötöt rendeztem ebben a szezonban, ami szigorúan tilos. Amikor Schwajda Györgyöt elküldték, akkor én is elszerződtem a Nemzeti Színházból, mert nem láttam át, hogy mi következik, ezért dolgoztam „mindenhol”. Jordán Tamás visszahívott, és most előttem a nagy feladat, hogy igényes és szép legyen a színház zenei vonulata, hiszen óriási a tradíció. A zene szerepe a Nemzeti Színházban történelmileg mindig nagyon fontos volt – csak az utóbbi évtizedekben kopott el. Azután ismét Kolozsvár: Berlioz Faust elkárhozását című drámai oratóriumát csinálom szeptember 26-án, majd lesz egy átfogó szerzői estem, most jelenik meg a zongoralemezem, erre kell följátszanom még 13 percnyi anyagot – másfél éve nem tudom följátszani ezt a „semmiséget”. A Liszt-átiratokból készült lemez valóban világszenzáció lett. Egyrészt megkapta a Grand Prix-t, a lemeznagydíjat, másrészt 10 pontból tízet a Classics Today-ben továbbá a Gramophon Review az év eseményének nevezi.

– De az Auris Társulat munkája egyébként mintha elszállna a levegőben…

– Igazából egyetlen nagy fájdalmam van az Auris Társulattal kapcsolatosan – amely opera- és hangszeres együttes is – mégpedig az, hogy sorra gyártjuk a produkciókat, eljátsszuk egyszer-kétszer-háromszor, és utána ott állunk egy kinccsel: díszlettel, jelmezzel, a teljes előadással, amit nem tudok értékesíteni. Mert ez az egész magyar operai vircsaft képtelen befogadni, integrálni bármit, ami nem azon a kontrollált útvonalon közlekedik, ami dívik az operajátszásban. Én egyébként is meggyőződéses „kívülmaradó” vagyok, de ha bárki – nem én, hanem bárki – megpróbálna ebbe a szörnyűségbe, a magyar operai életbe hatolni – nem sikerülne. Nem tudom, igazából hogyan is működik. Két pályán fut, de nincs valódi kapcsolat a kettő között: egyrészt Szinetár Miklós és Petrovics Emil „rémuralma” a Magyar Állami Operaházban, másrészt pedig a vidéki színházak igazgatóinak-főrendezőinek, vagyis prózai embereknek a hitbizománya az operajátszás. Tehát, arra szolgál, hogy egy teljesen kívülálló kiélhesse az ambícióit. Emiatt más operajátszási alternatíva nem jön létre – ami ellensúlyt tartana, konkurenciát jelentene. Engem igazából már kevés dologgal lehet tűzbe hozni, de ez az a témakör, ami továbbra is rettenetesen érdekel. Itt van egy teljesen kész Puccini A nyugat lánya című produkció, hatalmas siker volt az operafesztiválon – nem tudom értékesíteni. Ott van Verdi Attilája, Náray Tamás „félelmetes” divatkollekciójával, egészen „őrült”, érdekes, fantasztikus, modern előadás, ment talán ötször – nem tudom értékesíteni. Legalább a négy éve készült Don Giovanniból van évente egy-egy nagyobb széria. Összegezve tehát: az Auris Társulatnak most az a célja, hogy valahol olyan otthonra találjon egyrészt, ahol játszhat, másrészt pedig olyan kapcsolatrendszert építsen ki, amelynek révén játszhat. S ehhez legyen kis apanázs, amelyikből működtetni lehet a három személyes menedzsmentet. Így idén már nem is csinálunk új előadást, ezt a hármat legyártottuk, különböző helyeken konzerváljuk a díszletet, jelmezt, produkciót. Az Auris Társulat egyébként foglalkozik még kottakiadással, filmmel, tévével, színházzal, koncertezéssel, hogy kortársaim, egy igen jelentős kör művészetét a lehető legpregnánsabban képviselje. Már sok éve ígérem nekik, hogy kicsit nyugodtabb légkörben dolgozhatnak, és én is leállok – így tudnék leállni…

A néma megszólal – a Papirusz interjúja Selmeczi Györggyel Az arany ember filmkoncertről

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!