Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A csapos közbeszól a Komédiumban (Színház)
Dráma- és humorpályázat, no meg hastánc
Szerző: Stelzer
2003. április 17. 11:02

Kora délután egy színházi társalgó, amit itt a presszó helyettesít, általában kihalt, de a Komédiumban mostanában nagy a jövés-menés, amely jórészt összefügg a Humor hozam címen meghirdetett vetélkedés vártnál nagyobb sikerével. Balogh József, aki magát a Humor hozam produkció csaposaként definiálja, sajátos szerepkört tölt be. Igyekszik összehozni mindazokat, akik ebben a történetben fontosak: a szakembereket és a szereplőket. Az ötlet kitalálóit is meglepve, önjelölt humorforrásként 150-en jelentkeztek a felhívásukra, hogy szerzőként, előadóként, és e kettő ötvözeteként mosolygásra ingereljék az alapvetően komoly zsűrit: Trunkó Barnabást, Enyedi Nagy Mihályt, Radó Gyulát a Komédium művészeti, és Tóth Sándort a színház technikai igazgatóját.

A próbálkozók közül ez 90-nek sikerült, akik meghívott impresszárióknak, producereknek, újságíróknak hat zártkörű előadáson mutathatják be rekeszizom fejlesztő gyakorlataikat. A szervezők nem titkolt célja: eladható produkciót összegyúrni a nagyközönség számára még ismeretlen amatőrök műsorszámaiból. Eddig ugyanis csupán beruháztak - térítésmentes volt a meghallgatás, a zsűrizés, a hat előadás is az lesz -, de reményeik szerint a Humor hozam befejeztével a színház, mint befektető a tehetségek szerződtetéseiből részesedik majd.

A haszonban, ha nem is forinttal mérhetőben reménykedett a Komédium akkor is, amikor tavaly drámapályázatot hirdetett olyan kamaradarab írására, amely beilleszthető a színház műsorába. A lehetőség alaposan megmozgatta az írótársadalmat - 28 pályaművet kellett elolvasnia a Radnóti Zsuzsa (a Vígszínház dramaturgja), Rátóti Zoltán, Kis Csaba (író-rendező), Radó Gyula és Szűcs Katalin (a Criticai lapok főszerkesztője) alkotta szakmai zsűrinek. Az eredményhirdetést március 27-én, a színházi világnapon tartották, és a zsűri számára is csak ekkor derült ki, hogy kiket takarnak a jeligés pályázatok. Az első díjat végül nem adták ki, mert azonnal színpadra alkalmazható művet nem találtak. A két második helyezett, Egressy Zoltán, Szabó Illés, valamint a bronzérmes Falusi Lilla darabjait Kis Csaba rendezésében Györgyi Anna, Csernus Mariann, Rátóti Zoltán közreműködésével ismerhette meg a jelentős összegű díj ünnepélyes átadására összegyűlt közönség.

Miközben a Komédium presszójában jószerivel csak férfiak sürögnek-forognak, mert a humor művelése, ki tudja miért, még mindig az ő kiváltságuk, a füstfelhőből hirtelen egy csinos hölgy is előtűnt. Ő, mint kiderült nem nevettetni, sokkal inkább ábrándokra fogja késztetni a Komédium nézőközönségét. Joós Judit a Jamina Ghawazee tánccsoport vezetője hét évig élt Marokkóban, ott sajátította el a hastánc fortélyait, a gesztusok, a mimika, a kéztartások, a szem játékának jelentését. Boldogan felvilágosít, hogy az együttes nevéből a Jamina (dzsmina) berberül a boldogságot jelenti, a Ghawazee-k pedig azok az alsó-egyiptomi, nomád törzs táncosai, akik ezt a kultúrát megőrizték. Azt nem tudni - mondja -, hogy a hastánc Törökországból vagy Egyiptomból ered-e, a lényeg, hogy máig fennmaradt és népszerű.

A boldog táncosok együttesének megalapítója elsőként április 25-én mutatja be magyar tanítványaival az Ezeregy éjszaka mesevilágát is felidéző táncaikat, de az estét, Kálid Artúr előadásában, ötvözik az arab irodalom és a titokzatos közel-kelet szerelmi lírájának gyöngyszemeivel is. A zenei kíséret főszereplője az arab dob, a derbuka lesz, amelyen Kis Endre és Fehér Károly adja meg a ritmusát a légies mozdulatoknak. Az idei évadban, május 16-án még egyszer fellépnek a Komédiumban, de Joós Judit azt is elárulta, hogy produkciójukkal a Fonó Budai Zeneháznak is rendszeres vendégei.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!