Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Elszállt a lehetőség (Színház)
Légből kapott Hazámhazám
Szerző: S.G.
2003. április 22. 12:07

A Madách tér járdára nőtt kis presszó néhány széke és asztala szolgált az alkalmi sajtótájékoztató helyszínéül - sosem tudtuk meg, mi volt az eredeti elképzelés -, ahol a Krétakör Színház beszámolóját csak a pincérnő szakította mindannyiszor félbe, mondván: "Aki nem rendel semmit, az menjen el!" Az efféle kedves fogadtatáshoz szokott krétakörösöknek azonban arcizmuk sem rándult, és a Madách térről, mint helyszínről később is csupán annyi szó esett, hogy innen indulnának a buszok Ferihegyre, ha létrejön a megállapodás a Budapest Airporttal. Amíg ugyanis az újságírók Gáspár Máté és Schilling Árpád szavait fülelték a belvárosi utcazajban, addig Ferihegyen is zajlottak az események.

Az ötlet, hogy a Fővárosi Nagycirkusz új műsora miatt hoppon maradt Hazámhazám előadás tovább éljen, Pető Györgyé, a Budapest Airport kommunikációs igazgatójáé volt. Az csak később, a vállalati belső egyeztetések során derült ki, hogy biztonsági, katasztófavédelmi és határőrizeti okokból a Ferihegy I-es terminál színháznak mégsem ideális, de ezen a keddi, napos délelőttön a Krétakör teátrum sokat megélt vezetői és tagjai még bizakodóak voltak. És miért ne lettek volna azok, hiszen eddig bárki bármit ígért nekik, az szinte sosem teljesült. És sorolták.
    
A Krétakör Színház évek óta szeretne állandó játszóhelyet magának, mert az otthontalanság sokba kerül. Az idei, eleddig csak szóban megkapott támogatásukból sem futja többre, mint a repertoáron lévő produkcióik terembérletére és a társulati tagok szerény javadalmazására. Pedig állandó épületként már szóba került az ELMÜ angyalföldi kultúrháza, amelynek átépítési tervei elkészültek, de a megvalósítás 3 milliárdot emésztene fel. Ám ki adna ennyi pénzt erre, még akkor is, ha a majdani kultúrközpont inkubátorházként működve befogadná a Schilling Árpádékéhoz hasonló kísérletező, de kvalitásos együttesek előadásait is? A Fővárosi Önkormányzattól pénz híján egyelőre mindössze ötletet kaptak: a Cházár András utcában a postások egykori művelődési házát nézzék meg maguknak. Megnézték. Mint kiderült, ezt egykoron privatizálták, és legfeljebb előadásokra bérelhetnék a tulajdonostól.

A társulat jövője tehát a legcsekélyebb mértékig sem rózsás, főképp, ha arra gondolunk, hogy a jövő évadtól még a Thália Színházban sem élveznek dugig házzal szerzett vélt előjogokat, és csakis időpontegyeztetés után tűzhetik műsorra az évek óta ott futó darabjaikat. De vissza a mába, Európába. Schilling Árpád azt mondja, ha Franciaországból idejön valaki, és színházról esik szó, a Krétakört bizton megemlítik. Nem véletlenül, mert tavaly a Bobigny színháztól kapott 80 millióból éltek, és csak Franciaországban 10 városban játszották a Hazámhazámat, amelynek a cirkuszban tavaly október 23-án volt a budapesti bemutatója. A városligeti Nagycirkusz, mint helyszín, megszűnte után, a Felvonulási téren szerettek volna - szó szerint - sátrat verni, és folytatni az eddig itthon nyolc ezer nézőt vonzó extravagáns produkciót.

Talán mondani sem kell, a fővárostól nem kaptak engedélyt a sátor felállítására, miközben egyre közeledett a 2003-as Kortárs Drámafesztivál ideje. És pont ekkor, a cirkuszhoz illő és felettébb stílszerű varázsütésre érkezett meg a Budapest Airport ajánlata. Amikor a Krétakör vezetői idáig jutottak a történtek felidézésében, Ferihegyről még mindig nem érkezett sem igenlés, sem elutasítás, így szóba kerülhettek a jövő évad tervei. Két új bemutatóra készül a Krétakör Színház. Ami biztosnak látszik: Csehov Sirályát Schilling Árpád rendezi, és a próbák hamarosan megkezdődnek. Hogy hol? Ahol tavaly a Hazámhazám-é is. Schilling Árpád lakásán. Kedden késő délután érkezett a hír: a jövő héten nem vendégszerepelhet a ferihegyi tranzitban a Krétakör Színház.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!