Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nigun, a dupla olvasztótégely (Zene-bona)
A klezmer és a dzsessz találkozása a Francia Intézetben
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. november 29. 10:48


A Párniczky András gitáros alapította négytagú formáció (Párniczky – gitár, Nagy Péter – bőgő, Gavallér Csaba – dob, Vázsonyi János – szaxofon) zenéje világos és egyértelmű folytatása annak a nagyvonalú gesztusnak, amellyel a dzsessz óriásai - Miles Davis, John Coltrane, John McLaughlin vagy Chick Corea -végérvényesen átrajzolták a műfajkontúrok több fontos vonalát. A dzsessz a ’60-as évektől már nem egyszerűen egy műfaj a sok közül, hanem valamennyi műfaj olvasztótégelye: ma már nincs olyan zene a komolyzenei repertoártól a rapig, amit ne lehetne, sőt: ne kellene dzsesszben játszani. Előbbire jó példa Oláh Kálmán zongorista tevékenysége, utóbbi terén pedig Tony Lakatos tett az asztalra a minap remek lemezprodukciót – hogy csak a magyar zenészeket említsük. Alighanem emiatt a különleges alkalmazkodóképesség miatt vált a dzsessz a napjaink legmesszebbre mutató, megkerülhetetlen zenei irányzatává – ahogy Juhász Gábor gitáros fogalmazott a minap a Papirusz.hu Kulturális Portálonak adott interjújában.

A Nigun együttes a dzsessznek ezt a sokoldalúságát tetézi azzal, hogy zenéjében az európai zsidó zenei hagyomány, a klezmer elemeiből merít inspirációt. A klezmert akár európai tradicionális dzsessznek is nevezhetnénk: a zsidó nép világérzése rendkívül erőteljesen fogalmazódik meg a klezmerben, míg a műfaj zeneisége aktívan merít szinte valamennyi európai népzenéből az orosztól a cigányon át a balkáni és mediterrán népek folklórjáig.

Vázsonyi János
/fotó:Dobó László/
Talán ezekből is következik, hogy klezmer és dzsessz találkozása
kivételesen izgalmas zenei kísérlet. A műsor színvonalára pedig biztosíték a két szólista személye. Párniczky András sokak szerint a fiatalabb nemzedék egyik legígéretesebb gitárosa. Vázsonyi János a progresszív dzsesszrockot játszó Drums együttes alapító-szaxofonosaként tűnt fel először. Mostanában ennél jóval letisztultabb műfajt interpretál hangszerével: Shades of Bach című lemezén a nagy barokk mester szonátáit és partitáit adja elő – szaxofonátiratban. Az elbűvölő zenei kísérletben Vázsonyi a dzsesszre jellemző hangvételben, az intimitást súroló alázattal közelíti meg Bach művészetét. 

A Nigun zenekar koncertje 29-én pénteken, este hét órakor kezdődik a Francia Intézetben.

A Francia Intézet honlapja

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!