Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Csodatévők a Raiffeisen Jazz Klubban (Komolyzene)
Közös lemezre készül Szakcsi Lakatos Béla és Borbély Mihály
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. április 11. 16:28

A vártnál is nagyobb sikert aratott a Szakcsi trió október 18-án a Tárogató úti IBS színpadán, a Raiffeisen Jazz Klubban. Az együttes vendége Borbély Mihály volt, aki sokak meglepetésére „szaxofonon tárogatózott”, de hatalmas ováció kísérte az együttes két fiatal, kiugró tehetségű tagjának, Pecek Lakatos Andrásnak és Orbán Györgynek a szólóit is. A műhelytitkokról a koncert után kérdezősködtünk. 

Fotó: Dobó László

A legnagyobb meglepetést talán a fiatal bőgős, Orbán György okozta: többszólamú, saját témájára felelgető, a beszéd ritmusát utánzó bőgőszólóját a közönség kirobbanó ovációja követte. „Én nem is hallottam, hogy a közönség tapsol – mondta nevetve az öltözőben –, annyira belefeledkeztem a játékba, hogy megszűnt körülöttem a világ.” Orbán Györgyről keveset hallottunk eddig, a szakma köreiben sem nagyon ismert még a neve, pedig színpadi jelenléte fiatal kora ellenére is nagyon erős – ahogy azt most is bizonyította. Orbán a fiatal Szakcsikkal – ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Szakcsi Lakatos Róbert – szokott gyakran játszani, ahogy a mostani koncert dobosa, Pecek Lakatos András is. Két éve alkotnak közös ritmusszekciót, ezért is hívta őket „Béla bácsi” – ahogy ők Szakcsi Lakatos Bélát nevezik –, hogy kísérjék a zongorajátékát triófelállásban.

Pecek Lakatos András számára alighanem életre szóló ajándék volt az, amit elsősorban a Magyar Rádió szerkesztőjének, Maloschik Róbertnek köszönhet: a Kovács Gyula Jazzdob Tehetségkutató Verseny győzteseként 2002 tavaszán, a verseny gáláján együtt játszhatott a zsűri díszelnökével, a világhírű Jack DeJohnette-tel. „Gyerekkorom óta példaképem; legalább tíz olyan lemezem van tőle, amelyeken dobolás után zongorázik is” – mondja András, akinek kiegyensúlyozott játéka valóban az amerikai dobos megfontoltságát, zenében való gondolkozását idézi. A 18-i koncert emlékezetes pillanata volt, amikor András a szólisták témáira válaszolgatott, s dobon adta vissza a dallamot.

A műsor nagy része Szakcsi Lakatos Béla szerzeményeiből állt. Szakcsi sokoldalúságára jellemző, hogy a témákból hihetetlen sokszínű program bontakozott ki – minden darab a dzsessz egy-egy külön fejezetét mutatta be a közönségnek. Emlékezetes epizód volt az ellentétek jegyében fölcsendülő Magic Makers című szám: kristálytiszta témája Borbély szopránszaxofonján és Szakcsi billentyűjén egyszerre szólal meg, majd a tonalitás határán táncoló, szabadjára eresztett improvizációs epizód után higgad újra vissza az eredeti téma fegyelmébe.

Tetszett a közönségnek az a kísérlet, amelyben egy magyar nóta szólalt meg – bebopba oltva. „Ezt még mi sem próbáltuk ki ezelőtt – konferálta be Szakcsi a számot, amely a hajdan volt nagyszerű cigányprímás, „36. Rácz Laci” szerzeménye. Borbély remek érzékkel szólaltatta meg a témát, altszaxofonjának hangzása a tárogatóéra emlékeztetett. „Hoztam magammal tárogatót is a koncertre, de végül mégis úgy döntöttem, hogy ha a szaxofonon játszom „tárogatósan”, akkor jobban összekötöm a magyar nótát a dzsesszel, és a zenénknek végeredményben ez volt a célja – mondta Borbély Mihály a koncert után. – A komolyzenében sokkal szűkebbek a megszólalási lehetőségek, a dzsesszben épp ellenkezőleg: nagyon fontos szerepe van az egyéni hangzásnak, a soundnak, amely attól függően változik, hogy ki és mit játszik.” Szakcsi egészíti ki a gondolatot: „Nekünk is meglepő volt, ahogy Misi szinte mindenhez képes alkalmazkodni az altszaxofonnal. A belső hallás fontos tényező a saját hang kialakításában, hiszen belül csendül fel legelőször az a hangideál, ami rengeteg gyakorlás után végül a hangszeren is megszólal, és amitől akár pár hang után is meg lehet ismerni egy igazi dzsesszművész stílusát.”

Bár Szakcsi Lakatos Béla és Borbély Mihály is több szállal kötődik a dzsessz mellett a népzene különböző formáihoz, mégis csak az utóbbi években kezdtek el közösen dolgozni. Szakcsi azonban határozott az együttműködés jövőjét illetően: „Biztos, hogy lesz közös lemezünk is. A felvételek még nem kezdődtek el, sok munka vár ránk. Rengeteg albumom jelent meg a Hungaroton gondozásában, és sok az amerikai GRP kiadónál és másoknál is. Ma már abban a helyzetben vagyok, hogy bármelyik kiadóval szerződhetek. Most is külföldieknek szeretném inkább eladni a jogokat, mert nemzetközi terjesztést szeretnénk a felvételnek.” – latolgatja Szakcsi a lemez esélyeit.

Kapcsolódó cikkeink:

Egy este, négy zenész, sok műfaj
Dzsesszre fel!
A világjáró szaxofonos
Akik csak fújják a magukét
Magyarország, a zenei nagyhatalom
A legifjabb jazz tehetségek
Világkörüli úton
Akikkel Pat Metheny is szívesen játszik

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!