Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Egy este, négy zenész, sok műfaj (Zene-bona)
A Szakcsi Trió és Borbély Mihály a Raiffeisen Jazz Klub vendége
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. április 11. 16:27

Szakcsi Lakatos Béla nevét a magyar lakosságból szinte csak az újszülött generáció nem ismeri. Aki tudja, hová sorolja, leginkább dzsessz-zongoristának tartja. Jól is van ez így, bár tulajdonképpen Szakcsi eddigi pályája kapcsán nem túlzás azt mondani, hogy virtuálisan minden zenei műfajban termékeny és gyakorló zeneszerzőt kell benne tisztelnünk, legyen szó zenés színházról, hangversenytermi pódiumról, filmzenéről, poplistáról, dzsesszklubról.

Fiatalon tagja annak a magyar zenekarnak, amely megnyeri Montreaux-i Jazzfesztivál tehetségkutató versenyét. Éveken át Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban dolgozott, a világhírű Special EFX zenekarral közel húsz lemezt készített. Zenész partnerei között van Frank Zappa, Dave Weckl és Omar Hakim dobos, Zoller Attila gitáros, Bob Mintzer szaxofonos.

Itthoni televíziós és rádiós felvételei szinte megszámlálhatatlanok. Musicalt 1975-ben, rockoperát 1989-ben, operettet 1995-ben írt először. Vukán Györggyel közös, négykezes és kétzongorás koncertjei, Kathy Horváth Lajos hegedűművésszel készített lemeze a kortárs zene maradandó teljesítményei.

„Sokszor megesik velem, hogy reggel bekapcsolom a tévét, megnézem a legújabb popzenei videoklipeket, azután leülök a zongorához szvinget gyakorolni, este pedig elmegyek a Zeneakadémiára, hogy Mozarttal zárjam a napot” – mondta nemrég egy klubban, szűkebb körű beszélgetésen. Valójában azonban a jó zenész rákényszerül arra, hogy ilyen nyitott legyen, hiszen ilyen a dzsessz: hihetetlen rugalmas műfaj, amely magába olt mindenféle új és régi, keleti és nyugati zenei áramlatot egyaránt.

Borbély Mihály

Ennek a gondolatnak a jegyében csendül fel az október 18-i koncert zenéje is. Garancia erre Szakcsi sokoldalú egyénisége mellett a vendég, Borbély Mihály nem kevésbé izgalmas fúvósjátéka. Borbély annyira művelt és átváltozásokra képes muzsikus, hogy stílusa csak Dresch Mihályéhoz hasonlítható. Hangszerválasztásuk is rokon a sokszínűségben: Borbély elsőrangúan kezeli a szaxofont, de szívesen fúj autentikus magyar és balkáni nád- és fafúvós hangszereken is.

Sosem elégszik meg a megszólalás különcségével: a szokatlan és izgalmas soundban is ugyanaz a kiművelt tartalom jelenik meg, ami Borbély egész zeneiségére jellemző, játsszon akár népzenét a Vujicsics együttesben, akár etnót a Quartet B-ben, akár dzsesszt Binder Károllyal vagy Szakcsival.

A 18-i koncert nem mindennapi ritmusszekciójában a bőgőn Orbán György játszik, a doboknál egy újabb fiatal tehetség, Pecek Lakatos András foglal helyet. „Pecek” nem egyedülálló tehetség: a legendás dobos, Lakatos Pecek Géza unokaöccséről van szó, aki fiatal kora ellenére az idei Kovács Gyula dob-tehetségkutató verseny győztese, Maloschik Róbert legújabb fölfedezettje és támogatottja. Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy a világhírű dzsesszdobos, Jack DeJohnette dobverőjével játszhatott: az idei, emlékezetes gálán DeJohnette a dobtól átnyergelt a zongorához, hogy azon kísérje Pecek Lakatos András dobjátékát.

A koncert időpontja: október 18-a, fél 8
helyszíne: II. ker., Tárogató út 2-4., IBS

Kapcsolódó cikkeink:
Csodatévők a Raiffeisen Jazz Klubban
Dzsesszre fel!
A világjáró szaxofonos
Akik csak fújják a magukét
Magyarország, a zenei nagyhatalom
A legifjabb jazz tehetségek
Világkörüli úton
Akikkel Pat Metheny is szívesen játszik

Kapcsolódó linkek:
www.gramofon.hu
mihalyborbely.hu

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!