Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Akik csak fújják a magukét (Archívum)
Ismét igazi örömzene a Buda Stage színpadán
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. november 26. 12:50

László Attila a hazai dzsesszélet kiemelkedő és köztiszteletnek örvendő személyisége, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. A 80-as évek közepén kezdett igényes és magával ragadó dzsesszrockot játszani, s olyan társakkal lépett fel, mint például a ma már világhírű, Németországban élő szaxofonos, Tony Lakatos. Az 1953-ban született dzsesszgitáros és zeneszerző a budapesti jazzkonzervatóriumban végzett.
1985-ben  Tony Lakatossal együtt alapította meg a Things együttest, amelyben a jelenlegi összeállításból Horváth Kornél, Lattmann Béla és Oláh Kálmán is játszott. Ezzel a zenekarral két CD-t jelentettek meg a német Jazz-Point kiadónál. 1987 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára és big bandjének vezetője.
1997-ben László Attila vehette át az év zeneszerzője díjat (az ARTISJUS elismerését), 1999-ben Szabó Gábor életműdíjat kapott, s ebben az esztendőben választották a Magyar Jazz Szövetség elnökévé is. 1999-ben Szabó Gábor jazz életműdíjat kapott, 2000-ben Weiner Leó zenepedagógiai díjat vehetett át, 2002-ben az ARTISJUS előadói díját – hogy csak a legfontosabb hazai elismeréseket említsük.
Olyan neves zenészekkel muzsikált, mint Anthony Jackson, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, David Friedman. A László Attila Band 1992-ben alakult meg.

A képeket Dobó László készítette
Oláh Kálmán ma az egyik legnevesebb zenész Magyarországon. Az 1970-ben született zongorista-zeneszerző 1990-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán, ahol Szakcsi Lakatos Béla és Gonda János növendéke volt. 2000 óta ő maga is tanít: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazztanszékén. Ugyanabban az évben megnyerte a leverkuseni Európa Jazzversenyt.
1988-tól tagja volt László Attila Things együttesének, majd játszott a Tomsits kvartettben és a Kőszegi trióban is. Időközben létrehozta saját együttesét, a Trio Midnight-ot, amellyel 1995-ben megnyerték az egyik legjelentősebb verseny, a belgiumi Hoeilaart nemzetközi dzssesszversenyt, de sikeresen szerepelt fesztiválokon is.
A trióval több lemezt készített, ezek közül a legnagyobb elismerést a legutóbbi hozta, az On Track, amelyen Lee Konitz is közreműködött. 2001-ben a stuttgarti kamarazenekarral készített lemezt, amelyen Bach Goldberg variációk című művének témáira improvizál. Ezt az albumot Dél-Koreában adthttp://www.papirusz.hu/browser/ák ki, a Távol-Keleten egyébként több tízezer példány fogyott el belőle. 2001-ben ő nyerte a Gramofon című folyóirat Magyar Jazz-díját.

Horváth Kornél játszik ütőhangszereken az együttesben (igaz, a június 7-i koncerten külföldi fellépései miatt őt nem hallhattuk). Az 1954-ben született ütős az egyik legjobb zenész Magyarországon, a legtöbb ismert ütőhangszeren játszik. Egyéni technikáját szerte avilágon elismerés övezi, ezzel már 1990-ben hatalmas sikert aratott a Philadelphia Percussion Festival-on. Játszott például Tony Lakatossal, Szakcsi Lakatos Bélával, David Friedmannel, Anthony Jacksonnal.


Szendőfi Péter szintén bámulatos technikájú és sokoldalú dobos. Stílusát az amerikai neves dobostól, Dave Weckltől (Chick Corea egykori zenésztársától) tanulva alakította ki. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola diplomája után ugyanis ösztöndíjasként a Drummers Collective iskolában tanult New Yorkban. 1992-ben saját zenekart is alapított Fusio Group néven.

Lattmann Béla a László Attila Band tagjaként ma is bizonyítja, hogy ő az egyik legjobb basszusgitáros. 1960-ban született, a budapesti konzervatórium jazz tanszakát nagybőgő szakon végezte el. 1989 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazztanszékén basszusgitárt tanít. Játszott többek között Zbignew Namislowskival, Tony Lakatossal (vele két lemezt is készített), Tommy Campbellel is, egyébként László Attilával és Horváth Kornéllal már több mint két évtizede muzsikál együtt.


 

A László Attila Band lemezei: Only One – 1995
                                                  Smart Kid – 1999, a BMC gondozásában (www.bmc.hu)

 

A június 7-i koncert vendégszólistája Fekete Kovács Kornél trombitás, az 1998-ban létrehozott Budapest Jazz Orchestra egyik alapítója és művészeti vezetője, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékén tanít.
1999 novemberében a Black Smith Workshop nevű zenekarával jelentette meg a Childhood Around 2000 című lemezét. 1993-ban a Krakkóban megrendezett Jazz Juniors Competition jazzversenyen zenekarával első helyezést ért el, emellett a legjobb trombitás díját is átvehette. 2000-ben a magyar zeneművek kimagasló bemutatásáért az ARTISJUS Zenei Alapítvány elismerését kapta.
Stúdiózenészként körülbelül 100 lemezen játszott együtt a hazai zenei élet olyan előadóival, mint például Presser Gábor, Horváth Charlie és a Jazz + Az tagjai.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Dzsesszre fel!
A világjáró szaxofonos
Magyarország, a zenei nagyhatalom
A legifjabb jazz tehetségek
Világkörüli úton
Csodatévők a Raiffeisen Jazz Klubban
Egy este, négy zenész, sok műfaj
Akikkel Pat Metheny is szívesen játszik

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!