Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Világkörüli úton (Archívum)
A Balázs Elemér Group jött, látott, győzött
Szerző: I-Web.hu
2002. november 26. 12:52

Balázs Elemérről, aki 1988-ban, 21 esztendősen fejezte be tanulmányait a dzsessztanszakon, nyugodtan állíthatjuk: ő ma a legkeresettebb dzsesszdobos, aki több tucat lemezen működött közre, játszott Pege Aladárral, Szakcsi Lakatos Bélával és Babos Gyulával is.

Nevét sokan akkor ismerhették meg, amikor a kilencvenes évek elején, a Trio Midnightban Oláh Kálmán zongoristával és Egri János bőgőssel együtt, illetve a Creative Art Trióban Vukán Györggyel és Berkes Balázzsal játszott. 1995-ben látott napvilágot az első saját lemeze, a Fly Bird, két évvel később pedig a My New Way.
 
Saját CD-i közül az eddigi legnagyobb sikert a Balázs Elemér Quintet Always That Moment című albuma aratta, amely 2000-ben jelent meg, s egy szakmai zsűri szerint az esztendő legjobb dzsesszlemeze lett. Azon az albumon, amelyen varázsos hangulatú, finom standard-ek hallhatók, Dresch Mihály szaxofonozik, Tűzkő Csaba tenor szaxofonon játszik, Juhász Gábor gitározik, Egri János bőgőzik, Balázs Elemér dobol.

A képeket Dobó László
készítette
A legújabb formáció a héttagú Balázs Elemér Group, az együttes albumát nemrég jelentette meg a BMC kiadó – ezt a zenei anyagot hallhattuk a Tárogató úti Buda Stage színpadán április 12-én. Ezen Balázs Elemér mellett Dés András ütőhangszereken játszik, a zenekarvezető-dobos öccse, Balázs József zongorázik, Juhász Gábor gitározik, Szandai Mátyás bőgőzik, Czerovszky Henriett és Winand Gábor énekel. A lemezen Dresch Mihály játszik fúvós hangszereken, az évek óta Budapesten élő örmény David Yangibarian tangóharmonikázik.

Sokat sejtet az album címe is: Around The World (A világ körül), hiszen a világ különféle tájain hallható dallamok ihlették a számokat. Az egész anyag sokszínű és lendületes, könnyen befogadható, mégis kiforrott, igényes, egységes zenei világot tükröz, bármennyire sokféle hangulat bukkan is fel benne.

A lemezhez Pat Metheny írt a belső borítóra ajánlást, amely így szól: „Úgy gondolom, Elemér az egyik legjobb dobos ma a világon. Képes minden zenei pillanatot belülről hallani; muzikalitása, finomsága és spontán döntéshozó képessége révén minden vele játszó zenész számára lehetővé teszi, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Csodálatosan üti meg a hangszerét – mindig élvezem, ha alkalmam nyílik vele muzsikálni, illetve a játékát hallani.”

Pat Metheny a Gramofon legújabb, 2002/1-es számában olvasható interjúban is beszélt Balázs Elemérről: „Sokáig gondolkoztam azon, hogy Elemért hívom dobolni a mostani lemezhez. Azon kevés dobosok egyikét ismertem meg benne, akik épp abban a stílustartományban játszanak, amiben én is otthonosan érzem magam. Elemér ráadásul hihetetlen muzsikus, de a Trio Midnight mindhárom tagjáról ugyanez a véleményem, a lemezeiket a kedvenceim között tartom számon. Nagyon is elképzelhető, hogy az eddigi remek hangulatú örömzenélések után komolyabb munkákba is bevonom őket, mert nagyon szeretek velük együtt játszani.”       

Dés László, az est vendégszólistája


Az április 12-i Raiffeisen Jazz Klub vendégszólistáját, Dés Lászlót aligha kell bárkinek is bemutatni. Emlékeztetőül csak annyit: a Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszaka (amelyen természetesen szaxofon szakon végzett) után 1978-tól a Dimenzió, 1987-től 1993-ig a Trio Stendhal tagjaként vált itthon és külföldön is ismertté.

A Pori Jazz fesztiválon több alkalommal szerepelt a nyolcvanas években, fellépett New Delhitől Párizson át Berlinig sokfelé, különféle fesztiválokon. Kapott már Liszt-díjat, 1994-ben a filmkritikusok a Sose halunk meg muzsikáját az év filmzenéjének választották, a Nagy utazás Arany Zsiráf-díjat kapott, de a színikritikusok is elismerték: 1996-ban A dzsungel könyve az év zenés darabja lett. Ugyanabban az évben Dés László átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is.

Egyébként a 2001-es filmek közül két produkció – az Üvegtigris és a Csocso, avagy éljen május elseje! – zenéjét is ő szerezte.

Aki többet szeretne megtudni Dés Lászlóról, talál bőven információt a www.des.hu honlapon.

Kapcsolódó linkeink:
Dzsesszre fel!
A világjáró szaxofonos
Akik csak fújják a magukét
Magyarország, a zenei nagyhatalom
A legifjabb jazz tehetségek
Csodatévők a Raiffeisen Jazz Klubban
Egy este, négy zenész, sok műfaj
Akikkel Pat Metheny is szívesen játszik

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!