Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Akikkel Pat Metheny is szívesen játszik (Archívum)
A Trio Midnight fergeteges sikere
Szerző: I-Web.hu
2002. november 26. 12:52

A képeket Dobó László készítette
A Trio Midnight itthon és külföldön egyaránt rengeteg elismerést kapott: 1995-ben például a franciaországi Marciacban arattak sikert, s ugyanabban az esztendőben elsők lettek a legfontosabb európai tehetségkutató versenyen, a belgiumi Hoeillartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. Ő egyébként szintén szólóban, zongoristaként lett első 1992-ben a lengyelországi Kaliszban is, s hogy az 1995-ös esztendő még teljesebb legyen: a Great American Piano Competition versenyén – egyetlen európai döntősként – a harmadik helyen végzett. Az 1995-ös év kiugró sikereit más, jelentős fesztiválbabérok követték, egyebek között 1998-ban a belgiumi Cineyben, 1999-ben Karlovy Varyban.

S a legfrissebb elismerés: a világhírű gitáros, Pat Metheny, aki személyesen is figyelemmel kíséri a magyar együttes pályáját, azt mondta egy interjúban (Magyar Hírlap, 2002. február 18.): „A Trio Midnight mindhárom tagja…hihetetlenül jó muzsikus, lemezeiket a kedvenceim között tartom számon. Nagyon is elképzelhető, hogy az eddigi remek hangulatú örömzenélések után komolyabb munkákba is bevonom őket…”

Oláh Kálmán az 1970-ben született zongorista-zeneszerző 13 évesen kezdett dzsesszt játszani, egyébként a Bartók Béla Zenekonzervatóriumban végzett. Jelenleg a trió mellett vonósnégyesre írt darabjaival is szerepel, s rendszeresen fellép a László Attila Band tagjaival is (lásd erről a június 7-i koncert fellépőit). Oláh Kálmán, akit zongoristaként és a Trio Midnight tagjaként már jól ismernek Európa több országában, 2001-ben megkapta a Gramofon magazin által létrehozott Magyar Jazz Díjat.
Az, hogy vonzódik a klasszikus zenéhez, már régóta érződik. A Good International lemezcégnél Goldberg-variációk felvételére készültek, s olyan világhírű zongoraművészt akartak meghívni, mint Keith Jarrett. Aztán Oláh Kálmánt választotta a cég, amely aligha bánta meg döntését, hiszen a Good-lemezből már 30 ezer példány fogyott el. Készült egy lemez Bach-alapanyagból is: ez a Csellószvitek. A Goldberg-variációkat és a Csellószviteket élő koncerteken szintén hallhatták a zeneszeretők Szöulban, 2002 nyarán és őszén, teltházas koncerteken (1500 fős teremben!). A harmadik hangversenyen állítólag már álltak is. Készült aztán harmadik Good-lemez is, amelyen a híres német trombitás, Herbert Joss fújja a magáét, s a szextettben Oláh Kálmán zongorázik.

Egri János, az 1966-os születésű bőgős – Oláh Kálmánhoz hasonlóan – a Bartók Béla Zenekonzervatóriumban végzett, 1988 óta hivatásos zenész. Hazánkban az egyik legkeresettebb bőgős, aki basszusgitáron is remekül játszik. A magyar zenészek közül Szakcsi Lakatos Róbert, Kőszegi Imre, Babos Gyula, Tomsits Rudolf és Tony Lakatos zenekaraival készített lemezeket, de játszott Pat Metheny, Tony Scott, Paul Wertico, James Moody társaságában is. Legutóbb pedig 2002. május 19-én hallhattuk egy világhírű zenésszel: a Kovács Gyula Jazzdob Tehetségkutató gálán Joe DeJohnette (a Keith Jarrett-trió tagja, a világ egyik legjobb dobosának tartott muzsikus) dobolt, Szakcsi Lakatos Béla zongorázott és Egri János bőgőzött.
A Trio Midnight mellett is készített lemezeket: első szólólemeze, a Moods, amelyen a virtuóz nagybőgős basszusgitáron játszott. 2002-es albuma a Soft Waves: második önálló lemezén visszatért a nagybőgőhöz. A lemezen kifinomult dallamok hallhatók, érdekesség, hogy a zongoránál Oláh Cumó Árpád ült (lásd róla a május 3-i koncert anyagát).

Balázs Elemér, az együttes dobosa 1967-ben született, ő is a „konziban” végzett, majd szép lassan hazánk talán legtöbbet foglalkoztatott dzsesszdobosa lett. Játszott többek között Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, Binder Károly, Pege Aladár, Babos Gyula együtteseiben is, s állandó tag a Vukán György által vezetett Creative Art Ensemble-nek, egyébként több tucat lemezfelvételen élvezhetjük a játékát. A hazai zenészeken kívül fellépett például Rick Margitza, Wayne Brasel, Jukka Perko, Art Farmer, Pat Metheny társaságában is).

A Trio Midnight tagjairól és a vendégszólista Dresch Mihályról olvashatók cikkek, interjúk a www.gramofon.hu oldalon.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:
Csodatévők a Raiffeisen Jazz Klubban
Egy este, négy zenész, sok műfaj
Dzsesszre fel!
A világjáró szaxofonos
Akik csak fújják a magukét
Magyarország, a zenei nagyhatalom
A legifjabb jazz tehetségek
Világkörüli úton

 

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!