Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Magyarország, a zenei nagyhatalom (Archívum)
Örömzenélés a Raiffeisen Jazz Klubban
Szerző: I-Web.hu
2002. november 26. 12:51

A képeket
Dobó László készítette

Amikor Babos Gyula 2002 májusában átvette az év dzsessz zenésze díjat László Attilától, a Magyar Jazz Szövetség elnökétől, az ezt követő koncerten mesélte: az Egyszer volt... című lemezén van egy mese, lovári nyelven. Ez arról szól, hogy létezik egy ország, amelyben élnek a jók, a jobbak és a még jobbak. Ez az ország pedig nem más, mint a zene. Itt minden szín és mindenki békésen megfér egymással, sőt: a „benne lakók” segítik, erőteljesen inspirálják egymást.
Ráadásul a dzsessz olyan, mint a víz (legalábbis az olyan vízi lény számára, mint e sorok írója, aki olykor súlyos tévedésnek tartja, hogy szárazföldön kell élnie, egyébként az uszodák zsúfoltsága szerint sok ember lehet így ezzel). A víz nagyon eleven és felszabadító közeg. Ilyen a dzsessz is: olykor selymes tó, esetleg sebes patak, máskor áradó folyó, vagy akár erőtől duzzadó, energiát adó tenger.
Egyre erősödött ez az érzés bennem a Raiffeisen Jazz Klub első négy koncertjén, amelyen a hazai dzsessz élvonala lépett már fel. Az első alkalommal a hazai zenei élet talán legtöbbre hivatott együttese, az 1990-ben alakult Trio Midnight játszott: Oláh Kálmán zongorista, Egri János bőgős és Balázs Elemér dobos nélkül ma már elképzelhetetlen a hazai dzsesszélet, de ez elmondható az est vendégszólistájáról, a szaxofonos Dresch Mihályról is. A rendkívüli zenei energiákkal és elmélyültséggel játszó trió elsősorban a modern dzsessz main-stream vonulatát képviseli. A három, rendkívül kiforrott technikájú muzsikus zenéje dallamos és elementáris. Elsősorban Oláh Kálmán kompozícióit játsszák, de nagy élvezettel és egyéni módon adnak elő standard-eket is.
A sorozat második estjén, áprilisban ismét hallhattuk a Trio Midnight dobosát, ezúttal azonban a Balázs Elemér Group mutatta be friss, Around the World című lemezét Dés László közreműködésével. Ekkor merőben más zenét hallhattunk, mint az első alkalommal: a világ különböző tájain megismert dallamok ihlették az album dalait. A koncert sikere a kiforrott, sokszínű, hol lüktető, hol lírai zenének köszönhető – meg a rendkívüli tehetségű zenészeknek és énekeseknek. Balázs Elemér talán a legjobb dzsesszdobos ma hazánkban, olyan előadó,http://www.papirusz.hu/browser/ aki képes muzsikálni a dobbal. Juhász Gábor szintén az egyik legkiválóbb a dzsesszgitárosok között, Dés András pedig elmélyült, finom árnyalatokra képes ütőssé érett. A zenekarvezető öccse, Balázs József meg leül a zongorához, mintha a saját szórakoztatására, családi körben elkezdene kicsit zongorázni, mi meg csak ámulhatunk. Winand Gábor már jól ismert énekes, Czerovszky Henriett pedig varázsosan énekel. 
A harmadik esten, május 3-án a Cumó trió lépett fel, a legifjabb nemzedék három, rendkívüli tehetségű zenésze. A mindössze 22 esztendős, többszörös versenygyőztes Oláh Cumó Árpádnak nemcsak a technikája bámulatos, hanem zenei érettsége is. Meg a szerénysége – igaz, ez mindhármójukról elmondható. Az már csak ráadás mindehhez, hogy az általuk választott vendégszólista, Babos Gyula milyen boldog mosollyal az arcán zenélt velük, milyen összhangban játszottak együtt.

 

 

 

 

 A negyedik estén, június 7-én fél 8-tól ismét másfajta koncertet hallhattunk, s ez a szép benne: a dzsessz olyan sokféle, hogy nem lehet a végére járni. Ekkor a László Attila Band játszott, a vendégszólista a kitűnő trombitás, Fekete Kovács Kornél, a Budapest Jazz Orchestra vezetője volt. Dallamos jazzrockot hallhattunk, s meggyőződhettünk arról, hogy László Attila ugyanúgy egyéni, remek gitáros, mint zenész társa, Lattman Béla, vagy amilyen remek zongorista a velük muzsikáló Oláh Kálmán - akit a sorozat első koncertjén a saját zenekarával, a Trio Midnighttal hallhattunk. Ez is roppant gyümölcsöző a dzsesszben: keresztül-kasul játszanak egymással, s ebből mindig valami merőben más, új születik.
A sorozat estjein eddig kiderült: a dzsessz a vízhez hasonlóan roppant eleven, lélegző, felszabadító közeg. Legalábbis ha jó zenészek játszanak. Márpedig Magyarországon nincs hiány kiváló muzsikusokban, s látjuk, jönnek az egyre ifjabb, kiugró tehetségek. A Raiffeisen Jazz Klub minden koncertje más volt, de egy valami összefűzte őket azon kívül, hogy mindegyiken kiemelkedően jó muzsikusokat hallhattunk: igazi örömzenélésnek lehettünk szem- és fültanúi minden alkalommal.

Kapcsolódó cikkeink:
Dzsesszre fel!
A világjáró szaxofonos
Akik csak fújják a magukét
A legifjabb jazz tehetségek
Világkörüli úton

Csodatévők a Raiffeisen Jazz Klubban
Egy este, négy zenész, sok műfaj
Akikkel Pat Metheny is szívesen játszik

 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!