Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Amerika - és ami mögötte van (Archívum)
John Lukacs: Az Amerikai Egyesült Államok története a XX. században
Szerző: I-Web.hu
2002. december 18. 13:43

"1983-ban, amikor e sorokat írom, Amerika nem drámaian ugyan, de hanyatlik, néha felcsillantva a reményt, hogy a folyamat megáll, másszor meg elszomorítólag, hogy a folyamat visszafordíthatatlan" - írja a magyar származású John Lukacs Az Amerikai Egyesült Államok története a XX. században című, magyarul először 1988-ban, a Gondolat kiadónál napvilágott látott munkájában. A történelem hidrafejű réme által azóta is tépázott Ó- és Újvilágban gyökeres változások történtek e könyv első kiadása óta.

A könyv első lapjain egy horatiusi idézet olvasható ("Ki tiszta szívű s bűntelen"), mellyel Lukacs egy általa nagyrabecsült amerikai politikus, George F. Kennan előtt tiszteleg. Kennan, mint az Egyesült Államok moszkvai követségének vezetője, igen korán felismerte a Szovjetunió expanziójának veszélyeit, és 1947-es ún. "hosszú táviratában" annak "feltartóztatását" hangsúlyozta. Az ajánlás, érthető politikai okokból, az első kiadásba még nem került bele.

Lukacs műve szerkezetileg két részre osztható: az amerikai demokrácia történetének áttekintését, annak történelmi elemzése, értelmezése követi. Az előző kiadás tartalomjegyzékében nem tüntették fel ezt a kettős felosztást, jóllehet hasznos. Már az első két fejezet olvasásakor feltűnik, hogy nem hagyományos történetírói munkát tart kezében az olvasó: szegényes a jegyzetapparátus, nem szokványos és közérthető a tematikus kompozíció. Erről a történelemszemléletről így nyilatkozik Lukacs: "...a történelem nem csupán egyike a társadalomtudományoknak, és egyidejűleg több is meg kevesebb is annál, amit tudománynak mondunk. A történelem ugyanis a gondolkodás lényegi formája, nincs saját módszere, se saját szaknyelve vagy nyelvezete; a mindennapi beszéd szavait használja".

Akkor mit ír John Lukacs? Ránki György szavaival élve "kultúratörténelmet". A további fejezetek mind egy-egy érdekes problémakört tárgyalnak: az amerikai emberek életében milyen változásokat okozott az automobil megjelenése és elterjedése; a bevándorlók millióinak hatása a nemzeti jelleg formálódására. Megismerjük Lukács véleményét a világtörténelem két meghatározó birodalma, Nagy Britannia és az Egyesült Államok egymás közötti viszonyáról, és a világra gyakorolt politikai és gazdasági befolyásukról; a média tudatformálásáról, közvéleményt befolyásoló szerepéről az elnökválasztásokon és más politikai játszmákban. A 20. századi amerikai gondolkodásmód és erkölcs megváltozásáról ír a könyv szerzője, és egy újfajta történelemszemlélet kialakulásának szükségességét hangsúlyozza. Az utószóban szereplő Azóta (1982-2002) című fejezetben foglaltak szerint az elmúlt húsz évben Lukács nem változtatta meg végkövetkeztetéseit, véleményét az amerikai kultúra "elfajzásáról".

"John Lukacs könyve provokatív könyv" - írja Ránki az első kiadás előszavában, ezt ma sem gondolhatjuk másként. A könyv nemcsak tartalmában, hanem megformálásában is gondolkodásra késztet. Látásmódja erősen szubjektív, hajlik a szépirodalmi kapcsolódások felé. Írói stílusa gördülékeny, figyelemkeltő, a laikus számára is könnyen érthető. Jellemzései rövidek, tömörek és elevenek. A legjobbak talán az USA elnökeiről írott olykor szellemes, olykor kemény megfogalmazásai. Minden megnyilatkozásában kritikusan ugyan, de ellenállhatatlanul hangsúlyozódik amerikaisága.

Mi lehetett az új kiadás apropója? Lézenfekvő magyarázatnak az Amerika elleni terrortámadás óta a világ közvéleményében lüktető értetlenség tűnik. Talán ha jobban megismerjük e nép történelmét, kultúráját, könnyebben választ kaphatunk kérdéseinkre. Ennek az ismeretszerzésnek az alfája lehet ez a könyv...

John Lukacs: Az Amerikai Egyesült Államok XX. századi története. Európa Könyvkiadó, 2002. 524 oldal, 2600 Ft
 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!