Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kabost és Gózont is filmezte (Archívum)
Eiben István operatőr szobrát avatta a szakma
Szerző: Sulyok Máté
2003. január 8. 14:54


Eiben István, Kossuth-díjas operatőr nevéhez több mint 150 film – mintegy hatvan néma, és százhúsz hangos – fotografálása fűződik, egyebek között olyan alkotásoké, mint a Hyppolit, a lakáj, a Légy jó mindhalálig, a Mágnás Miska, a Dollárpapa, a Déryné, az Úri muri vagy éppen az első magyar hangosfilm, A kék bálvány, illetve a háború utáni első film, A tanítónő.

Illés György – saját szavai szerint – is neki köszönheti, hogy a szakmába került. A magyar operatőrök doyenjét „Pista bácsi” ajánlotta 1935-ben világosítónak, amikor a Könyves Kálmán körúti filmirodában embereket toboroztak a filmgyártásba: „Így kezdtem a szakmát, majd két-három év múlva fővilágosító lettem, a háború után pedig már operatőr. Nagyon jó barátság alakult ki közöttünk, és 1949-ben, amikor felkértek, hogy a főiskolán hozzam létre az operatőri szakot, vele együtt képzeltem el az oktatást, hiszen hallatlan nagy tapasztalattal rendelkezett”.

A magyar filmoperatőrgárda tanítómestereként tisztelt, nemzetközileg elismert, Kossuth-díjas, érdemes művész „fiatal laboránsként kezdte a szakmát (1906-ban a Kinoriportnál), aztán segédoperatőrként dolgozott” (Bécsi József mellett)” – idézi fel Illés György Eiben pályájának kezdetét. A két világháború közötti magyar filmgyártás majdnem mindegyik alkotását ő fényképezte. Ezzel tulajdonképpen lefektette annak az operatőri iskolának az alapjait, amelyből aztán a későbbi generációk éltek, tanultak – és 1952-ben a főiskolára is bekerült. Ezt a szakmát a nulláról rangos művészetté formálta.

Filmről filmre a legjobb és legnagyobb magyar rendezőkkel dolgozhatott együtt. Sajnos viszonylag fiatalon halt meg, 56 éves korában, 1958-ban. Ez a szobor halála után néhány éve készült, és a Pasaréti Filmgyárban állították fel. A filmgyárat bezárták, így a szobor is viharos időket élt meg, hol ide, hol oda került. Közeledve Eiben István születésének századik évfordulójához a Magyar Filmlaboratórium igazgatója, Erdélyi István lehetőséget adott a szobor felállítására a laboratórium főbejáratánál. "Nagyon remélem, hogy a szakma nagy része eljön erre az ünnepségre, hogy méltó módon tudjuk ezt a szobrot elhelyezni pénteken 11 órakor, egy nappal a centenárium előtt” - teszi hozzá Illés.

Az ünnepségen Illés György, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke, Szécsényi Ferenc operatőr és Gaál István filmrendező emlékezik Eiben Istvánra. A Magyar Filmlaboratórium címe: Budapest II., Budakeszi út 51.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!