Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mesélő könyvek (Oktató(ra))
Noran újdonságok közül nyert a Hümmögő
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. április 26. 09:06

Igaz, a noran nem gyerekkiadványokra szakosodott, viszont ez a kiadó jelentette meg Lugosi Viktória első regényét Ajvé címmel, a 2001-es ünnepi könyvhétre. Az Ajvé jött, látott, győzött: Lugosi Viktória elsőkötetes szerző volt akkor, mégis hatalmas sikert aratott a regénye, elsősorban az elbeszélés természetességének, lendületének és finom humorának köszönhetően. Ezek az erények elmondhatók a frissen megjelent kötetről is. A Hümmögő már ránézésre is vidám történetnek látszik - a rajzok Elek Líviát dicsérik, a szellemes tördelés viszont Lugosi Viktória elképzeléseinek köszönhető.

Ez a kötet már küllemében is változatos: bizonyos részeken színes oldalakra nyomtatott szövegek olvashatók - s ez utóbbit érdemes kiemelni, mert bár sokan próbálkoznak azzal, hogy színes oldalakra nyomtassanak betűket, sorokat, az eredmény általában az, hogy gyakorlatilag olvashatatlan a szöveg. Itt szó sincs ilyesmiről. A történet a küllemhez hasonlóan színes: minden izgalom, kaland ott kezdődik, hogy borzasztó, sanyarú körülmények között élnek az állatok az állatkertben. Szegény zsiráf szemében is kitörölhetetlennek látszó szomorúság ül már... Ennél többet azonban nem érdemes elárulni a történet folytatásáról. Minden további izgalom, kaland maradjon meg az olvasónak!

Az egyik új noran-kötetnek a címe is ez: Mesélő képeslapok - Nagyvárad 1885-1915. A szerző, Péter I. Zoltán több esztendőn át kutatta a nagyváradi helyszínek érdekességeit, s az alapos előkészítés után csaknem tíz esztendőn át írta könyvét Nagyváradról, a modern város születéséről. A hosszú idő, persze, önmagában nem esztétikai kategória. Péter I. Zoltán viszont roppant érdekes kötet anyagát tette le az asztalra.

A nagy alakú, rendkívül szép kötetben több mint 200, az alcímben megjelölt időszakból származó képeslap reprodukciója található meg, s ha csak ezeket a régi képeslapokat nézzük át először, már akkor is varázsos hangulatú Nagyvárad rajzolódik ki lelki szemeink előtt. Élhető, sőt: rendkívül vonzó szellemiségű város képe. A szerző a pályaudvarról indul városnéző sétájára, amelyen képzeletben követhetjük őt, s megismerkedhetünk a legérdekesebb épületek történetével. Közben elképzelhetjük azt is, milyen dinamikusan fejlődött Nagyvárad a 19. század végén, a 20. század elején. Ez az az időszak, amelyben többek között Ady Endre, Krúdy Gyula, Nagy Endre is élt és dolgozott Nagyváradon, ahol Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Balogh István állított ki, s ahol több napilap is komoly kulturális melléklettel látott napvilágot. Egyáltalán: Nagyvárad akkoriban pezsgő szellemi központ volt. 

Volt a noran kiadó vezetőjének, Körössi P. Józsefnek néhány évvel ezelőtt egy remek ötlete: tematikus novellásköteteket indított útjára. Az ötlet azért kitűnő, mert klasszikus magyar írók valóban jó kisprózai írásai olvashatók egy-egy kötetben. A noran novella sorozatában megjelentek például magyar írók novellái a szerelemről, vagy Oroszországról és az orosz emberről, a könyvről, napvilágot láttak magyar írók cigány novellái, karácsonyi történetei, erdélyi témájú novellái, az egyik új kötet a Vissza a gyermekekhez címet viseli.

A sorozat legfrissebb darabja az Amerika! Amerika!, amelyben magyar írók Amerikáról, az amerikai emberekről, az ottani magyarokról szóló novellái olvashatók. Találó már a legelején Molnár Ferenc New York-i gondolatok című írása az emigránsokról, majd Nagy Endre címadó írása, az Amerika! Amerika!. Ebben ilyen, néhány soros összegzések olvashatók: "Amikor először megláttam a Manhattan egymásra ágaskodó tornyait, az volt az impresszióm, hogy a Föld epidermisze itt gyulladásban van és e ház-pattanásokat a láz növellte ki." Majd így folytatja: "Aztán, amikor megláttam az Empire State százkétemeletes tornyát, elégülten állapítottam meg, hogy a hasonlatom helyes volt. Ez a hosszú fehér torony fekete ablakfokaival olyan, mint egy hőmérő, amelyet a Föld hónaljába dugtak."

Hátborzongató elgondolkodnunk a következő bekezdésen: "...New Yorkban nem a praktikus telekkihasználás végett építik mind magasabbra a házakat, hanem sportszerű rekord-dühök vetélkednek egymással. Ma még az Empire State tartja a rekordot, de ki tudja, mi lesz két hónap múlva. New Yorkban olyan gyorsan építik a házakat, hogy fönt már laknak, és lent még mindig a telekkel spekulálnak." Ehhez csak annyit tennék hozzá: a novellát 1931-ben írta Nagy Endre, aki ilyen mondatokban képes például a Broadway-t jellemezni: "New Yorkban van egy utca, amely csupa színházból áll. Ha az utca elején lejátszottak már egy darabot, átviszik az utca végére. Mikorára a közönség odaér, elfelejti, hogy látta már és megnézi még egyszer..."

Akadnak írók, akiktől több novella is olvasható a kötetben, például Nagy Endrétől, Hunyady Sándortól, Tamási Árontól. Mivel tematikus kötetekről van szó, sokszínű kép rajzolódik ki az adott könyv témájáról.  Akkor is, ha van, aki nem közvetlenül Amerikáról ír, hanem például a szerelemről (Ady Endre: A föltámadt leányság, 1913). Különösen szép az utolsó darab, Krúdy Gyula Nem megyek Amerikába című, 1927-es írása, amelyben a nagy mesélő azt sorolja, mi mindent nem ér meg neki az a 15 ezer dollár, amit a tengerentúlon egy-egy darabbal kereshetne.

Most először jelent meg teljes és hiteles kiadásban Kosztolányi Dezső Bölcsőtől a koporsóig című könyve, amelyet Réz Pál szerkesztett. Az első fejezet az "alakoké" - például a bábáé, a cukrászé, a primadonnáé, vagy akár a cselédé -, akikről rövid, pattogós, egymondatos kérdések-válaszok formájában alakul ki képünk. Ezek az írások a Pesti Hírlapban láttak napvilágot 1926-ben és 1927-ben. A foglalkozások szerinti részt követi a Bölcsőtől a koporsóig füzére. Németh Lászlónál pontosabban aligha foglalható össze a kötet lényege, így idézzük a neves magyar író 1929-es szavait Kosztolányi Dezsőről: "A mondatai egyszerűek és célbatalálóak. Sehol egy ízléstelen szó, egy félrecsúszott hangsúly. Nincsenek jobb és gyöngébb alakjai: mindig pontosan oldja meg feladatát. Az egyszerű fölfedezések könyve ez. Az útszélen heverő titkok országában jársz. Minden titkát tudhattad volna, s mégis minduntalan lepipál a szemlélete gazdagságával, ezt se láttam, azt se vettem észre."

 

Az említett noran-kötetek:

Péter I. Zoltán: Mesélő képeslapok - Nagyvárad 1885-1915 (257, gazdagon illusztrált oldal, 8000 forint)

Amerika! Amerika! - Magyar írók novellái (377 oldal, 2500 forint)

Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig (460 oldal, 3000 forint)

Lugosi Viktória: Hümmögő (122 oldal, 3000 forint)

noran.uw.hu

Ha szeretne könyvet vásárolni, kattintson ide: www.fo.hu

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!