Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Interaktív tik-tak (Archívum)
Órakiállítás az Iparművészeti Múzeumban
Szerző: I-Web.hu
2002. december 16. 12:16


A múzeumban hatalmas forgatag várja az odaérkezőket. Karácsonyi vásár van éppen neves iparművészek munkáiból. A földszinti aula és a folyosók megteltek a szebbnél szebb munkáktól roskadozó asztalokkal. A színes kavalkádból egy csendes terembe érkezünk. A látvány lenyűgöző. Üvegvitrinekbe zárva várják az érdeklődőket a legkülönlegesebb szerkezetű és kidolgozású órák.

Bár a nők csak futópillantást vetnek a falakon lévő hatalmas ábrákra, a férfiak és a fizikában olyan szívesen elmerülő ifjak hosszasan tanulmányozzák az orsós és hengeres gátszerkezetek felépítését és működési elvét. Mégsem ez a legjellemzőbb látvány a teremben. Hanem a csodálattól megdöbbent tekintetek a kiállított tárgyak előtt. Hosszú percekig bámuljuk a parányi órát egy aranygyűrűbe foglalva. Az icipici, ám tökéletesen működő szerkezet lebilincselő.

A különböző korok stílusa, a reneszánsz és a barokk, a felhasznált anyagok, a fából és aranyból készült fogaskerekek, és a más-más szerkezetű, egy vagy kétmutatós órák mind mutatnak valami újat, valami egészen különlegeset. Látunk zsebórát, melynek átmérője nincs öt centiméter. Látjuk a belső szerkezetét, ahol sok filigrán kerék mellett elfér még egy zenegép is. Mert minek is a meseszép, ékkövekkel kirakott zsebmütyür, ha óráról órára nem vehette elő tulajdonosa, hogy a társaság ámulatát elnyerje?

Az egyszerű kivitelű asztali és faliórák az 1500-as évekből maradtak ránk. Koruk ellenére mennyi mindent tudnak! Az egyik ingás órának az utolsó kis fogaskereke is fából van, az inga súlyát dróthurokba fogott kő képezi. A legrégibb daraboknak van a legtöbb funkciójuk is. Többségük asztronómiai óra, a hozzáértők számára rengeteg információval szolgál.

Az óra, és legfontosabb egysége, a gátszerkezet több mint fél évezredes fejlődésének útján voltak elfelejtett mellékutak, amelyekbe pedig nem nehéz beleszeretni. Többször visszatérünk azokhoz az egyedi példányokhoz, amelyeknek mindössze egy mutatójuk van, és a hengeren vagy gömbön lévő számlap forog körbe. Megcsodáljuk a remek szerkezeteket, a finom és részletgazdag kidolgozásokat.

A legkisebbek érdeklődéssel, de teljesen más szemszögből nézik a különcségeket. Nagy sikert aratnak körükben a koponya formájú zseb- és asztali órák. A másik szemszög létjogosultságának ékes bizonyítéka, hogy a kicsik az egyik órát díszítő szobor leple alá is belátnak. Úgy alulról. Amikor elmesélik, mit is láttak, sorra nézünk a lepel alá...

A teremben két számítógép teljesíti ki az élményt. A kiállított tárgyakról, keletkezésükről pontos információt kapunk, és a fényképek segítségével gyorsan azonosíthatjuk is azokat. A restaurált óraszerkezetek sajnos nem láthatók működés közben, azonban a monitoron a szerkezetet egy-egy fázisfotó segítségével életre kelthetjük. A hiányzó ketyegést és óraütést is pótolja, hogy a komputer segítségével minden egyes kiállított mű csengőhangja, dallama és zenéje hallhatóvá válik.

http://www.imm.hu/aktu.html

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!