Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Esténként Élesben (Archívum)
MTV egyesen egyenesen
Szerző: I-Web.hu
2002. december 18. 14:27


A Magyar Televízió (mtv) zavarba ejti a nézőit. Nemcsak a kritikus elméket, hanem a jó szándékkal közelítő és gyanútlan távirányító-nyomogatókat is. Az mtv arculatot váltott, és sebtében elindított egy-két műsort. Az mtv úgy gondolja, ha már kialakított a felületén egy-két "műsorszigetet" (Élesben, Híradó, Este, Navigátor), akkor azok majd kihatnak az egészre, miáltal az is jobbá válik. Tévedés. Már a 19. századi orosz (gazdaság)történelem kutatása bebizonyította, hogy az ott kialakult ún. ipari és urbanizációs szigetek sem voltak képesek ösztönzőleg, pláne fejlesztőleg hatni a 98 százaléknyi muzsik többségre. S tudjuk, 1917 után mi lett e sajátos orosz fejlődés végeredménye. Az mtv sem látja, hogy bizony az egész hat ki az egyes részekre, s formálja azokat a saját képére és hasonlatosságára. 

Az Élesben főcím elindul, ám sem színvilága, sem közhelyessége, sem idejétmúlt megoldásai nem méltóak az elemzésre. Még a sarkított képernyő jobb széle is levágja az inzert feliratát, melyen így ez olvasható: "lesben". Biztos jó ez így? Senkinek fel sem tűnt? Nincs idő, pénz, szakember, kapacitás e hiba javítására? Bármelyik kérdésre adott igenlő válasz sajnos olyan további zsigeri kérdéseket generál, amelyek meghaladják ezen írás kereteit.

A stúdió egy szóval: csúnya. Kék alapú világítás, barnás elemekkel, szürke nézőtérrel. A vendégek valami fura oszlopsor előtt masíroznak be a nézők képébe világító reflektorok előtt egy jellegtelen zenére. S aztán szerencsétlenek ott ülnek leválasztva térről és időről egy cirkuszi porond túlfelén. A nagyzolós arénajelleg miatt elvesznek a népek, akik, mint egy amfiteátrum félkaréjából néznek le a messzeségben tébláboló a műsorvezetőre és a még homályosabb messzeségben ülő vendégekre. 

A beharangozók szerint ismert és régi televíziós újságírók vezetik ezt a műsort, ami nagy szó - lenne. Valójában ez az egyik gond. Szombathy Pál, Albert Györgyi, Obersovszky Péter és Fiala János közül, a maga provokatőr hajlamával talán az utolsó az egyetlen jó választás. Adódik persze az adekvát kérdés: hol marad a modellfrissítés, miért nem látunk egy megújuló televízióban új arcokat? Rizikós terep ugyan, ám ha a televízió a kereskedelmileg is értékelt 18-49-es korosztályban szeretne pozíciókat szerezni (ami létérdeke mellesleg), akkor lépnie kell. A konkurenseknél líbling Mónika, vérbő Klaudia és okoska Gabriella gyakorol kellemes hatást a nézők szépérzékére, és aktívan köti le figyelmüket. Velük megy szembe az mtv fáradt, karikás szemű gárdája.

Ami megmenti a műsort, az a feszes szerkesztés, a jól adagolt és ügyesen bújtatott spontán megszólalók és szakértők sora. A vendégek sajna feszengenek, ám erről ők tehetnek a legkevésbé. Apró, ám az adás egészére kiható félreértés, hogy a műsorvezetők kissé túldimenzionálják saját disputairányító jogosítványaikat, s nem adnak lehetőséget replikára vendég, néző és szakértő között. Önmagukat tán orákulumnak, vagy sajátos katalizátornak tekintve terelgetik át a kérdéseket és a néha tapintható feszültséget egyik partról a másikra. Élő adás nagyobb fegyelmet kíván, ez világos, ám akkor tessenek kevesebb vendéget hívni, jobban körülhatárolt témákat adni, annyit és olyant, ami belefér a kereskedelmi 25 percbe.

Nem lehet mentség az időhiány arra, hogy a képernyő alján időnként elsuhanó SMS-reagálások egyrészt teljesen szervetlenül érkeznek, másrészt semmilyen szerepet nem játszanak a dramaturgia alakításában. Műsorvezető, néző, szakértő - senki nem hivatkozik rájuk. Apró kérdés: akkor meg mi a fenének? Mert ez a trendi? Mert mindenhol ott futnak, még ha nem is olyan ronda bíbor sávban, mint itt? Felejtsék el vagy kezdjenek vele valamit!

A másik jelenség, ha lehet, még ennél is kellemetlenebb, mert sajnos nem a televíziózás hőskorszakára, hanem a televíziózás jelenlegi, trehány és nemtörődöm korszakára emlékeztet. Ez a jelenség az élő, egyenes adásban időnkint felbukkanó és abszolút oda nem illő háttérhangok esete. Nem egyedül az Élesben fordult elő, hanem az utána következő Híradóban is párszor, ami tiszta agyrém. Konkrétan és lefordítva: valakik folyamatosan belepofáznak az élő adás közvetített hangjába. Kik ezek, és hogyan kerülnek az éterbe - olyan rejtély ez, ami a nézőt nem érdekli, csupán elriasztja. Ha továbbgondoljuk, lehet ugyan ezt is nézőszámnövelésre fordítani, csak éppen disznó vicceket, mókás történeteket kell sutyorogni a rejtett mikrofonokba az adásidő alatt, majd meghirdetni a vájtfülűek vitaműsorát, ahol főnyereményként minden technikai munkatársnak és vezetőnek forró ólmot öntenek a fülibe, a'la Vazul.

http://www.mtv.hu/musorok/elesben/

A téma iránt érdeklődő olvasónknak ajánljuk figyelmébe a www.mocsing.hu bakigyűjteményt.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!