Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hat gondolat a megfoghatatlanról... (Archívum)
Inspiráció Estek - kortárs táncelőadások a Trafóban
Szerző: I-Web.hu
2002. december 13. 13:50


A változó körülményeknek megfelelően az Inspiráció rendszere is folyamatosan változott és további változtatásokat is terveznek. De az elsődleges célok mindig megmaradtak: fellépési lehetőség biztosítása, tanácsadás a jelentkezőknek, olyan alkotók felfedezése, bemutatása, akik a jövőben fontos szerepet játszhatnak a hazai előadó-művészetben, valamint a különböző művészeti ágak együttműködésének elősegítése.

A mostani programba négy alkotás került be a szakmai zsűri - Mándy Ildikó (táncos, koreográfus), Halász Tamás (szakíró) és Rókás László (előadóművész, társulatvezető) - értékelése alapján. A négy darab témában, színrevitelben, mozgásnyelvben, az előadók képzettségében teljesen különböző volt. Koreografált darabot balett-táncos, de nem klasszikus balett mozdulatokra, iparművész, akinél a látvány más szerepet kap, és kezdő táncosok, akik még nem dolgoztak színpadon.

Az esteken még két olyan darabot is láthatott a közönség, amelyet a Műhely Alapítvány hívott meg: Duda Éva Kereszttűzben és Herold Eszter-Tattay Enikő És ezüsthalak... című koreográfiáit. A meghívásokkal szeretnék emelni a rendezvény rangját, s bemutatni olyan munkákat, amelyek az alapítványt segítő szakemberek szerint az adott programon, az aktuális munkák közül témájukban, kivitelezésük minőségében kimagaslóak. Duda Éva Újszászi Dottinak készített koreográfiáját a Művészeti Iskolák estjén láthatta a közönség, a táncos akkor még a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola tanulója volt. Az És ezüsthalak... produkciót a tavaszi Szóló és Duó Fesztivál résztvevői közül díjazta az Alapítvány az újabb fellépési lehetőséggel.

Mindkét estén (december 11-én és 12-én) ugyanazt a hat darabot bemutató programot láthatta a közönség. A december 12-ei előadásokat zártkörű beszélgetés követte, ahol a zsűri értékelte az elkészült darabokat, és kérdéseivel, a közös beszélgetéssel próbálta segíteni az alkotókat munkájuk folytatásában. A két estén hat teljesen különböző produkciót láthatott a közönség. Egy dologban mégis hasonlóak: mindegyiknek sikerült egyediséget és színt csempészni üzenetébe.

Az estek programja

Bérczi Zsófia: Változás Kapui

"Életre kelt női szobrok absztrakt gesztusokkal újra és újraformálják önmagukat, alakítják viszonyaikat. Különböző ritmusú helyváltoztatással, folyamatában de váratlanul rendezik át a tagolt tér képét. Zárt világuk eseményei és állapotai a fények vetületeivel és a hangok segítségével válnak érzékelhetőbbé."

Koreográfia, látvány: Bérczi Zsófia
Előadók: Bársony Júlia, Gyöngyösi Adrienn, Gyöngyösi Krisztina, Bérczi Zsófia

Vidám, színes alkotás a Változás Kapui, amelyben a lányok trükkös ruháik segítségével állandóan alakot váltanak, változnak a zenével, a hangulattal.

Herold Eszter-Tattay Enikő: És ezüsthalak...

"A mesét a februári Duó fesztiválon kezdtük, és azóta a Műhely Alapítvány díja mondatja velünk tovább. Amolyan "egyszer volt hol nem volt" történet halakról, jég alatt, télen. Arról, hogy álmodnak, és arról, amit. Csendes, hófehér tébolyt. Ketten vannak. Andalognak, szenderegnek, amíg tehetik."

Koreográfia, tánc: Herold Eszter, Tattay Enikő

Az előadás hihetetlen koncentrációról ad tanúbizonyságot, négy részre bontható, négy különböző beállítás és zene jelenik meg. A lányok egymás tükörképei. Összjátékuk pontos, az eredmény tökéletes képi világot ad.

Bata Rita: Fényköd

"Ismeretlen újként megélni a színeket, rácsodálkozni a fényre, hagyni az általuk testté vált érzéseket kitörni."

Koregráfia, tánc: Bata Rita

A táncos modern koreográfiát jelenít meg. A hangsúly a fényjátékon és az állandóan változó zenén van, velük változik az előadó is. Egyszer nőies, légies, romantikus, máskor robotszerűen szaggatott.

Pataky Klára: A katona története

"A katona nem akart mást, csak végre hazajutni. Az ördög meg unatkozott. A katonának volt családja, mátkája, meg egy hegedűje. Az ördög unatkozott. A katona találkozott az ördöggel. Gazdag lett. Az ördögnek hegedűje lett. (...) A katona mindent megkapott. A katonának semmije sincs. Az ördög unatkozik."

Koreográfia: Pataky Klára
Előadók: Szabó Csongor, Szász Dániel

A két szereplő válaszolgat egymás táncára, majd szerepet cserélnek. A zenében megjelenik a hegedű, a bőgő, a fuvola, a trombita... A tánc is mozgalmas, a hangulat váltakozó.

Tóth-Udvardi-Varnyaczky: Lemeztelenítve

"A tudatos cselekvések sora az álarcok felvételével kezdődik. Ha szembesülsz, és elfogadod saját sebezhetőségedet és esetlenségedet, úgy lehetsz csak igazán szabad. A föld vonzásának rabjaként ne vágyakozz a magasba, de bonts szárnyat képzeleted hátán, és engedd szabadon szállni. Vak lehetsz csak, ha csak nézed a környezőt, és sosem hunyod le a szemed... (Értsd meg, hogy lelked valódi értéke és nagysága, épp leplezetlen pőreségében rejlik.)" /Fat Ray/

Koreográfia, tánc: Tóth Tímea, Udvardi Anikó, Varnyaczky Hédi

A hat alkotás közül ebben hallható a legmodernebb zene, a koreográfia dinamikus. Az előadás több részre bontható. Ezt jelzi a változó zene és az a frappáns megoldás, hogy a zenei váltást kivetített képeken idézetekkel kísérik.

Duda Éva: Kereszttűzben

Koreográfus: Duda Éva
Előadó: Újszászi Dotti

Az előadás a nőiességet testesíti meg. A temperamentumos alkotást emeli az előadó gyönyörű mozgáskultúrája. A komoly kompozíciót humoros megoldással fejezi be.


 

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!