Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Sieg Heil, mein Freund (Archívum)
Winfried Bonengel Führer Ex című filmje a 12. Európa Filmhéten
Szerző: I-Web.hu
2002. december 13. 11:38


Winfried Bonengel visszafogott, de hatásos drámát készített Führer Ex címmel. A történet ráadásul valós gyökerű: Ingo Hasselbach naplója az alap, ami 1996-ban az Egyesült Államokban óriási sikert aratott, Memories of a Former Neo-Nazi (Egy egykori neonáci emlékei) címmel adták ki.

Tommy és Heiko tizenéves barátok, Ausztráliába vágynak, a szabadság földjére, lehetőleg minél messzebb a nyolcvanas évek Kelet-Berlinjénél. A terv azonban balul üt ki, a két Fal között elfogják őket, és börtönbe kerülnek. Tommy rövid időn belül másodszor kerül rács mögé, mondhatni csak kiugrott egy hétre, így könnyen visszailleszkedik a rendszerellenes, erős nemzettudattal bíró benti társaságba. Heiko, a csinos arcú, törékeny alkatú fiú viszont egyedül marad. Amikor a fürdőben megerőszakolják, a neonáci szerveződés siet a segítségére. A segítséget pedig viszonozni illik. Miután több hetet tölt sötétzárkában cellatársa leszúrása miatt, Heiko pozíciója megszilárdul a szervezetben. Barátjával szökést tervelnek ki, de az csak Tommynak sikerül.

A Fal leomlása után a politikai foglyok amnesztiát kapnak az ex-Keleten. Amikor Tommy hazalátogat, Heikót már mint a Német Nacionalista Párt egyik első emberét látja viszont, aki teljesen az új eszmének él. A Párt minihadseregként funkcionál, szigorú katonai szabályokkal, ahol a barátság fogalma nem fér meg az elvtárséval. Főleg akkor nem, amikor kiderül, hogy Tommy a börtönben aláírt a Stasinak, mint besúgó. Heiko nem tudja, hogy ezért cserébe engedték ki őt a sötétzárkából. Az árulónak pusztulnia kell - ez a parancs.

Ha az Amerikai História X-re azt mondtuk akkoriban, hogy meg kell nézni, akkor Bonengel alkotására (ő a társ-forgatókönyvíró is) ez sokszorosan áll. A történetvezetés átlagosnak volna mondható, ha nem tudnánk, hogy igaz. Így sokkal fájdalmasabb, mint bármelyik filmes monda, ami ebben a témában készült. Mert ez egy német önvallomás is és komoly politikai felelősségvállalás is egyben.
Hasselbach emlékei egy barátságról és Bonengel sajátos tükre a neonácizmusról és politikájáról filmbe fogva nem korszakalkotó jelentőségű alkotás. Ez "csak" egy film a barátságról sittes neonácik között hittel, érzelmekkel, fontos és valódi értékkel - szívszorongatóan komolyan.

http://www.fuehrerex.de

A filmet a 12. Európa Filmhéten mutatták be Budapesten.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!