Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szerb-magyar sógorság a Zeneakadémián (Archívum)
Boban Marković „hazajön” a magyar közönséghez
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. december 13. 11:49


Amikor először tűnt fel kis hazánkban a balkáni és romániai lakodalmas rézfúvósok hulláma, az valóban úgy hatott a budapesti közönségre, mint valamiféle idegroham: szabályosan sokkolta a Mandel  Róbert szervezte WOMUFE közönségét a tempó, amelynek kapcsán addig úgy gondolták, hogy csupán a rekordok könyvében érdemes regisztrálni az egy perc alatt fújható trombitahangok számát. Aztán jött a megdöbbenés, hogy ebből a hihetetlen lendületből bénítóan lebilincselő zene születik. Első hallásra amolyan távoli egzotikumnak hallik, aztán az egyszeri zenekedvelő csak ül és hallgat bután, üveges tekintettel. A „fertőzés” végső kimenetele izomgörcsökhöz hasonlít, amikor a ritmus lendülete táncfélébe sodorja az illetőt – vesztére, mert ezt a ritmust kézzel is alig lehet követni, nemhogy lábbal (hogy szájjal hogyan, az pedig már-már a metafizika témakörébe tartozik).

Boban Marković már azok közé a rezes fenegyerekek közé tartozik, akik szinte hazajárnak, amikor örvendetesen gyakori alkalmakkor koncerttel örvendeztetik a magyar közönséget. Egyik magyar méltatója szerint a török harci zene lehetett hasonlóan elementáris hatással eleinkre, amikor a szántóföldeken végzett békés munka közben egyszercsak megpillantották az első janicsársorokat… Akkoriban alighanem a rézfúvós romák ütemein is meghökkent volna a zenehallgató közönség, ma már azonban be kell látni: egyike a leginkább közép-európai zenei jelenségeknek az a lendület és természetesen nyers és piszkos zenei hangvétel, amelyet Marković zenekara képvisel. Tűz van, Boban! – szól a jelszó, mely szellemesen érzékelteti koncertjeinek hangulatát, no meg persze arról is szól, hogy egyáltalán nem a világ túl oldaláról jön ez a zene, ellenkezőleg: csak innen a szomszédból.

A vasárnapi zeneakadémiai fellépésen Surda mellett vendégként szerepel a zenekarvezető fia, Marko is. A tizenkét éves zenész pályája alighanem előre meg van írva: Marko trombitaszólóját az év elején megjelent Bistra Voda című lemezen vették fel először, és szinte az összes lakodalmas haknin ott fúj apja mellett – a folytatás tehát biztosítva.

www.bobanmarkovic.com

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!