Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Behunyt szemmel (Archívum)
Schütz Ila halálára
Szerző: Albert Mária
2002. december 13. 11:59


A Radnóti Színház legendás előadásában apaként Haumann Péter volt a partnere, miként 20 évvel korábban a Madách Kamarában is. Csak akkor még szinte újonc naivaként a férjhez menni készülő Kornélkát adta, Haumann pedig a család által megfogni kívánt vőlegényt, Rudit. A próbák alatt gyakran az öltözőikben duzzogtak, Szirtes Tamás rendező legnagyobb kétségbeesésére. Két, konokul a tökéletességre törekvő művész esetében ez nem ritkaság. Ez fűzte barátságukat is egyre szorosabbra. Sok száz előadást vittek sikerre együtt, de habkönnyű bohózatokban (Nino Manfredi: Könnyű erkölcsök) sem adták alább a tökéletesnél.

Az úr vadászni jár című
színdarabban
Schütz Ila, másokkal ellentétben
az előadások közben, után ritkán látogatta a színházi társalgókat. Befelé forduló, szemérmes alkata nem engedte. A hosszan tartó tapstól, vagy akár egy szál virágtól is elérzékenyült, de nem volt könnyű őt szóra bírni. Csak a színpadon. Ott hangulatától függetlenül kivirult, kedvére, a közönség kedvéért, szeretetéért játszott. Ezer hangon tudott megszólalni, és eszköztárából mindig a legmegfelelőbbet húzta elő. Bűvész volt, aki bármekkora pódiumra lépett is, saját lényének átváltoztatásával bűvölt, szórakoztatott, fakasztott könnyeket, fájdított rekeszizmokat.

A Valami Amerika
Terka nénije
S miközben évadot évadra "fogyasztott",
felnőtt egy generáció. Bár az oda tartozók neve ismerősen csengett, közülük - Sztankay István partnereként - egy ideig szinte kizárólag a József Attila Színházba járók ismerhették őt személyesen. Mert korábban tévés bohózat, kabaréjelenet alig született nélküle, és a filmek is népszerűsítették őt: az Ismeri a Szandi Mandit? vagy a Vőlegény, amelyben 1982-ben egy harmadik szerepet, az idősebb lányt, Mariskát alakította. Isteni szerencse, hogy az utóbbi évek legnagyobb filmsikerében, a Valami Amerikában eljátszhatta Terka nénit, a szappanoperákért rajongó takarítónőt. Vajon mire gondolt Schütz Ila, miközben kigúnyolta a világot, tükröt tartott elé?

- Fejem! - mormolhatta maga elé tegnap Szép Ernőt, hogy a következő pillanatban ismét nekilendüljön, és folytassa, mert nem adhatja fel a lehetetlennek tűnő harcot? Hátha sikerül összegereblyézni a széthulló családját, a családunkat, a világot? Tegnap valószínűleg nem látta értelmét. Ha behunyjuk a szemünket, láthatjuk: mától persze megint itt grimaszol, bohóckodik köztünk, most már mindörökké - nekünk, a képzeletünknek.

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!