Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tovább él a koldushercegnő (Archívum)
Hetven éve született Domján Edit
Szerző: Albert Mária
2002. december 13. 11:57


Kettős évfordulója van Domján Editnek. December 25-én lenne hetvenéves, valamint december 25-én lesz harminc éve, hogy negyvenedik születésnapján, égszínkék hálóingjében véget vetett életének. Ebből az alkalomból többlépcsős megemlékezési sorozat kezdődik december 13-án, pénteken. Elsőként a Bajor Gizi Színészmúzeumban Szakonyi Károly író megnyitja a Domján Edit időszakos kiállítást. Fényképek, személyes hozzátartozó tárgyi emlékeket mutatnak itt be. Ugyanezen a napon és helyszínen adják át a 2002. évi Domján Edit-díjat, amelyet a nevével létrehozott alapítvány tagjai nyújtanak át.

1991-ben a színésznő barátai és művésztársai alapítványt hoztak létre. Elsődleges céljuknak azt tekintették, hogy megőrízzék Domján Edit emlékét. Az alapítvány fiatal és tehetséges vidéki színésznők elismerésére díjat hozott létre, amelyet évente egyszer, decemberben ítélnek oda, a vidéki színházak igazgatójának javaslatai alapján. December 14-től január 18-ig szombat délutánonként Domján Edit filmjeiből, tévéjátékaiból válogatott vetítések lesznek a múzeumban. December 21-én szombaton, a Hollán Ernő utca 28. szám alatti ház előtt emléktáblát avatnak a Madách Kamara szervezésében. Az ötlet Gálvölgyi János színművészé volt, aki három évvel ezelőtt javasolta, hogy Márkus László emlékére állítsanak táblát lakóháza előtt. Időközben a Fővárosi Önkormányzat magára vállalta a feladatot, hogy minden évben három egységes táblát állít elhunyt színművészek emlékére.

Néhány évvel ezelőtt kezembe akadt egy írás, amelyben a színésznő egykori szomszédja nyilatkozik arról, hogy szerinte vajon milyen gyermekkori sérelmek okozhatták, hogy fiatalkori pajtása negyvenéves korában öngyilkosságot kövessen el. A történet számomra legmegfoghatóbb része volt, amikor a szerző arról írt, hogy bár a maglódi Domján család igen szegény volt, Edit ezt nem volt hajlandó tudomásul venni. Két kartonruháját cserélte minden másnap. Haját masnival hátrakötötte, s mindig emelt fővel, büszkén közlekedett - akár egy hercegnő. A koldushercegnő álmai valóra váltak, híres lett és elismert. Mégis túl korán lett elege a sikerből. Érezte, hogy hideg van körülötte, s nem akart tovább fázni - írta egyik volt kollégája róla.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!