Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kertész Imre a Nobel Múzeumban (Archívum)
Dedikálók sora várta az írót
Szerző: I-Web.hu
2002. december 13. 11:54


Emléklap a Nobel-díj odaítéléséről
A Gamla Stan egyik hangulatos, kis zárt terén, minden év decemberében áll a karácsonyi vásár
: hagyományos ünnepi édességeket, ajándéknak valót árulnak a teret körbeölelő apró piros faházikókban. Tegnap a száraz hideg ellenére már délután két óra előtt elkezdett kígyózni a sor a karácsonyi vásárosok között a Nobel Múzeum bejárata felé. Nem túlzok, ha azt állítom, Kertész már megérkezésekor adott nyilatkozataival belopta magát a svédek szívébe, a szombati beszédét minden napilap közölte, elemezte, s magántársaságokban, iskolákban is téma volt még hétfőn is. Egy középiskolai filozófiatanárt magam hallottam lelkesedni: "Büszke vagyok, hogy Kertész megkapta a díjat! Úgy értem, svédként vagyok büszke, hogy ez alkalommal a megfelelő emberre esett az akadémia választása..."

Kertész svédül kiadott művei ott sorakoznak a múzeum előcsarnokában, hogy aki eddig nem tette, itt megvehesse valamelyiket vagy mindegyiket - hiszen az októberi bejelentés óta napról-napra növekszik az érdeklődés, különösen a Sorstalanság (svéd címe: Mannen utan öde) iránt, melyet Kertész Imre svéd kiadója (Norstedt) az íróval egyetértésben, karácsonyi ajándékba küld minden végzős gimnazistának. Ezt a könyvet láttam a legtöbb érdeklődőnél is, aki eljött az óvárosi múzeumhoz, hogy személyesen is találkozzék az új Nobel-díjas íróval, aki fáradhatatlanul és derűsen rótta nevét az első lapokra.

Néhány éves hagyomány, hogy a frissen díjazottak látogatást tesznek a múzeumban. A szellemesen és játékosan rendezett kiállításnak két vezérmotívuma van: a teremtő elmék és a kreatív környezet. Ez utóbbiak közül nyolcról - köztük Budapestről - kap gondolatébresztő képet a látogató, médiaszakos diákok által készített videófilm segítségével.

A múzeum egyik intendása Anders Barany, az Uppsalai Egyetem fizikaprofesszora, a hajdani orvosi Nobel-díjas Bárány Róbert unokája - talán neki is köszönhető, hogy a kreatív miliők apropóján, a híres bécsi Café Satir mintájára alakították ki a Nobel Múzeum kávézóját, Elias Canetti tonettszékével a bejáratnál. Nem tudni, kinek az ölete volt, hogy szignálják a kávézó székeit. Viszont a turisták, bárhonnan érkeznek is, lázas érdeklődéssel forgatják a szép (és szerencsére könnyű) székeket, hogy rábukkanjanak valamelyik neves tudós vagy író aláírására - az ugyanis a szék ülőkéjének alsó lapján látható.

Kedves magyar látogatók! Kertész Imre széke a baloldali utolsó asztalnál áll. Ahogyan portréja is ott látható már a múzeum előcsarnokában.

Kapcsolódó oldal:  www.nobel.se

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!