Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lehull a függöny (Archívum)
Bezár a legfiatalabb budapesti teátrum?
Szerző: I-Web.hu
2002. december 11. 11:47


Lehet, hogy Magyarország legfiatalabb saját épülettel rendelkező színháza ebben a hónapban utoljára nyitja meg kapuit a nagyérdemű előtt. Elterjedt ugyanis, hogy a súlyos anyagi gondokkal küszködő színház nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a  két vezető, Halász Péter és Jeles András komolyan gondolkodik azon, hogy nem tudják tovább csinálni. Utolsó lehetőségként kiválasztották néhány produkciójukat, hogy megmutassák a nézőknek és azoknak, akiktől bizonyos támogatást remélhetnek, mi van a tarsolyukban.

Jelenet A sisakkészítő
gyönyörű felesége
című előadásból
A nyolcadik kerületi Kálvária téren működő színházi egyesület
2001 júniusában kezdte meg a működését, szeptembertől indultak el a színházi és egyéb programok az épületben. Maximális igényességgel létrehozott évi két-három bemutatót ígértek, saját "kinevelésű" színészekkel. Élő, katartikus előadásokat akartak csinálni, nem könnyen megúszható produkciókat. A színészképzésnek éppoly fontos szerepet szántak, mint a normál kőszínházban elképzelhetetlen előadásoknak. A színészeket éppen ezért nem csak színészek közül válogatták ki, hanem bárki jelentkezhetett náluk. Olyasfajta szellemi és kulturális központot szerettek volna létrehozni, melynek pezsgő életét az előadások átütő sikere folytán megteremtett anyagiak biztosítják.

Halász Péter először 1990-ben lépett fel Magyarországon. Rendezett, társulatot szervezett, színészkedett, és folyton azzal kísérletezett, hogy elmondja és megmutassa a valóságot a közönségnek. Akkoriban a legizgalmasabb előadásokat hozta létre társulatával, mert végre nem templomként és nem szentélyként kezelték a színházat, hanem az együttérzés és lélegzés fórumaként. Láthatóvá akarták tenni a láthatatlan, és kimondani végre a kimondhatatlant. Ám a botrányok nem kerülték el őket sem. S végül, a sorozatos betiltások után társulatával kivándorolt Amerikába, ahonnét tizenöt év múlva tért haza. Akkor hatalmas sikerrel mutatkozott be ismét a hazai közönség előtt. A sisakkészítő gyönyörű szép felesége című produkcióval újra megrengette a színházi világot.

Jeles András a nyolcvanas években kezdett rendezni a színházban. Rendező szakon végzett a Színház - és Filmművészeti Főiskolán, de nemcsak filmrendezőként, hanem operatőrként is ismertté vált. Számos tévéfilmet is készített. 1985-ben alapította meg a Monteverdi Birkózókör társulatot, mellyel egy kísérleti színház létrehozása volt a célja A társulat tagjait nem befutott színészekből verbuválta, hanem hirdetés útján talált rá olyan fiatal tehetségekre, mint Kiss Erzsi, a népszerű zenekar frontembere. Darabjaikban igen fontos szerepet játszott a zene és a mozgás, valamint az együttműködni képes szellemi közeg megteremtése. Filmjei A kis Valentino, az Angyali Üdvözlet, az Álombrigád, a Senki földje. Drámája a Szenvedéstörténet.

Jelenet a Jack Smith halott
című előadásból
Körülbelül két évvel ezelőtt a két "különc" posztmodern előfutár újból egymásra talált,
kapcsolatuk és együttgondolkodásuk gyümölcseként született meg a Városi Színház. Eleve úgy indultak, hogy nem kapták meg a remélt támogatást, ennek ellenére azt mondták, hogy "felfrissítik a poshadt színházi szakmát". Ha pedig jók lesznek a produkciók, előbb-utóbb talán jön a támogatás. Nem jött össze. Nem jöhetett létre a színházi műhely, nem tudtak rendszeresen nyolc-tíz színészt foglalkoztatni, rengeteg hiba történt a szervezésben is. Nem voltak meg az anyagi források. Értetlenséggel állnak a tény előtt, hogy mégsem mennek az emberek ebbe a színházba, pedig ők mindent elkövettek. Talán a vezetők fulladtak ki, talán a közönség változott, de az is lehet, hogy nem jók az előadások, helytelen az elképzelés.

Az előbb utóbb repülünk kettős értelmű cím. Azt jelzi, hogy erre vagy arra, de hamarosan eldől a színház sorsa.

Előadások: 2002. december 11.
Egy őrült nő naplója, avagy Az aknaszedő feljegyzései
Szerző: Halász Péter
Rendező: Halász Péter
Szereplők: Halász Péter, Egri Márta, Juhász Gabriella

2002. december 12.
"A két Bólyai" (Bólyai Sanyi és Bólyai Aranka)
Szerző: Halász Péter, Lukáts Andor
Szereplők: Halász Péter, Lukáts Andor

2002. december 13.
A sisakkészítő gyönyörű szép felesége
Szerző: Halász Péter
Rendező: Halász Péter
Szereplők: Halász Péter, Renge Lídia, Kari Györgyi, Horváth Virgil

2002. december 14.
Jack Smith halott
Szerző: Halász Péter
Rendező: Halász Péter
Szereplők: Halász Péter, Krasznahorkai Ágnes, Sosa, Galambos Attila, Herczenik Anna, Antal István Jufusz

Az előadások este 7 órakor kezdődnek.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!