Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A tangó is ember… (Archívum)
Giora Feidman argentin klezmerzenéje Budapesten
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. december 10. 14:46


Giora Feidmant sokan a klezmer királyaként emlegetik, akinek nevéhez a kritikusok a klezmer soul műfaját rendelték. Talán Leonard Bernstein átszellemült nyilatkozata volt az inspiráció, amely szállóigévé válva szinte már minden Giora Feidmant hirdető plakáton olvasható: „Éljen Giora, a klarinétja és lélekből fakadó zenéje” (soul music).

Nos, talán maga Feidman az, aki egész személyiségével, zenéjének eleven erejével cáfol rá a skatulyákra. A mai este szokatlan címe – Klezmer-tangó – ugyanis jóval többet sejtet egy fantasztikus hangszeres virtuóz előadásánál. Bár Feidman elsősorban a közép-európai zsidó zene tolmácsolásával szerzett világhírnevet, a tangó iránti érdeklődése sem újkeletű, ellenkezőleg. Az idén 66 éves művész  Argentínában született, saját vallomása szerint harmadik generációs klezmerzenész família tagja. „A tangót az anyatejjel szívtam magamba” – nyilatkozza gyakran, utalva a szoros barátságra, amely a tangó nagymesteréhez, Astor Piazzollához fűzte. Akárcsak Feidman, úgy zenésztarsai is (Aquiles Baez – gitár, Raul Jaurena – tangóharmonika, Ken Filiano – bőgő) játszhattak Piazzollával. A klarinétos egyik 1990-ben megjelent lemeze pedig, amely a Clarinetango címet viseli, figyelemreméltó kísérlet a két műfaj, a klezmer és a tangó ötvözésére.

Feidman számára szinte nem is létezik más műfaj, mint a klezmer, sőt tulajdonképpen minden zenei nyelv valamiképpen a klezmer látószögéből értelmezhető. Érdekesnek ígérkezik a klarinétművész soron következő lemeze, amelyen Mozart műveit szándékozik játszani – alighanem hasonló megközelítésből kiindulva.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!