Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Zenés séta az Újvilágban (Zene-bona)
Tori Amos új lemezén Amerikáról, az életről mesél
Szerző: I-Web.hu
2002. december 5. 13:29


Hozzászoktunk, hogy bármely pillanatban elbűvölhet, de sosem tudjuk igazán, hogyan, miként. Jelenség, épp ezért sokan imádják, és nagyjából ugyanannyian utálják. Azt azonban, hogy üdítő oázis az előre gyártott, tompán kopogó műanyagok sivatagában, senki sem vitatja. S azt sem, hogy időről-időre igen kellemes perceket szerez mindazoknak, akik kíváncsiak éppen aktuális albumára. Amely 2002 végén a Scarlet´s Walk címet viseli.

Az új lemez egy fiatal nő története, aki körbeutazza Amerikát. Fiktív, ám nagyon valóságos mese ez, amely tizennyolc hosszabb-rövidebb történetből áll. Séta a kontinensnyi országon keresztül: néhány ezer mérföld 74 percbe sűrítve. S hogy merrefelé barangol a főhős? Útját nyomon követhetjük a dalszövegek segítségével, illetve - ha sikerül megszereznünk a dvd-t, fotóalbumot, matricákat is tartalmazó, korlátozott példányszámú kiadványt - térképen még könnyebben. Azt, ahogy elindul Los Angeles-ből és megismerkedik hazája mítoszaival: belekóstol Hollywood áporodott forrásvizébe, imádkozik az indián őslakosokkal, kockáztat a hamisan csillogó Vegas-ban, látja a porig rombolt New York-ot, hogy végül anyává legyen Washington-ban.

Amos hű rajongói persze felismerik, hogy alig leplezett alteregóval van dolguk: a szövegekben szép számmal bukkanhatunk önéletrajzi utalásokra. Ezeket leszámítva azonban gyakran alig marad fogódzkodónk, amelybe kapaszkodhatnánk; mi is történik épp Scarlet-Tori-val. Mert hát vajon mit is jelent az, hogy "Amikor a hidak megfagytak, és nem jöttél haza, mikroszkóp alá tettem hópelyhünket"...? Amos verseiben viszont éppen az a zseniális, hogy nem fogjuk fel a látszólag csak véletlenszerűen egymás mellé helyezett szavak értelmét, mégis összeáll a kép, bár nem annyira értjük, mint inkább érezzük, miről is van szó. A hétköznapokban beszélt angol hasznos fordulatait nem tőle fogjuk ellesni, de abban segíthet, hogy megtanuljuk szeretni a nyelvet, szépségéért, játékosságáért, ezerarcúságáért, s azért, mert bármi kifejezhető vele.

Persze ha csak a szavak érdekelnek, máshol is keresgélhetnénk. Merthogy akármilyen nagyszerűek is a szövegek, a középpontban a zene áll. Illetve egész pontosan a kettő egysége, hiszen Amos mindig is mestere volt annak, hogy tökéletes harmóniát teremtsen köztük; ezt már tíz évvel ezelőtti bemutatkozó albumával, a "Little Earthquakes"-szel bizonyította. Azóta talán csak annyi változott, hogy a felváltva gyönyörű és kísérteties, simogató és borzongató ének, valamint a virtuóz zongora mellé az elmúlt években - és ez e lemezre különösen igaz - gitárok és dob alkotta zenekar társult. Így Amos muzsikája olyan módon vált kicsit könnyebben emészthetővé, ha tetszik, populárisabbá, hogy semmit nem adott fel abból, ami azonnal felismerhetővé teszi őt.

Hosszasan lehetne lelkendezni a tizennyolc dal bármelyikéről - csak a címadó szerzeményben például annyi finomság és ötlet van, amennyit mások évtizedes pályafutással a hátuk mögött sem tudnak felmutatni -, de inkább azt javaslom, mindenki sétáljon egyet Scarlettel. Amerikában ezt már az első héten több mint százezren meg is tették, a Billboard lemezlista hetedik helyére segítve ezzel az albumot. Idehaza sem lenne szabad, hogy kevesek kiváltsága maradjon.

www.toriamos.com

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!