Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Két kontinens között (Zene-bona)
Multifunkcionális magyar karmester Pesten és az USA-ban
Szerző: Albert Mária
2003. március 24. 15:52

A Milwaukee Symphony Orchestrát a tíz legjobb amerikai zenekar között jegyzik (hétszáz professzionális együttes között!). Vajda új posztján évente csaknem hetven koncertet vezényel a zenekar klasszikus és népszerű szimfonikus könnyűzenei koncertjein, a középiskolásoknak és kisebb gyerekeknek szervezett sorozatokban, a Wisconsin államon belüli turnékon.

Vajda Gergely

Az USA-ban egyedülálló oktatási program, az ACE (Arts in Community Education) zenei fejezetének művészeti felügyelete is a feladatai közé tartozik, valamint a szezon kortárszenei programjának összeállítása is. A zenekar muzsikusai látogatásokat tesznek az ACE programban részt vevő iskolákban, bemutatják a legkisebb, 5-6 éves gyerekeknek a hangszereket, azok szerepét a zenekarban. A kicsik megismerkedhetnek a zeneszerző és a karmester funkciójával is. Megtanulhatják, hogyan kell viselkedni egy koncerten, miért kell csendben lenni, mikor lehet tapsolni? Személyes kapcsolatba kerülhetnek a színpadon dolgozó művészekkel, testközelbe a hangszerekkel - így felnőttként majd otthonosabban mozoghatnak a hangversenyek és az opera világában. Vajda szerint, az együttes remek körülmények között dolgozik, a szimfonikusok támogatásáról a város, valamint a városban élő tehetős magánszemélyek gondoskodnak.

Világhírű művészeket látnak vendégül a 2002-2003-as szezonban is, a hegedűs Sarah Changot, Pinchas Zukermant, Jean Yves Thibaudet-t, vagy a barokk specialista Nicholas McGegant. Mivel nincs saját koncerttermük, a városbeli Marcus Center-ben próbálnak és hangversenyeznek két hetes illetve egy hónapos blokkokban. A központ helyet ad a zenekar mellett a Milwaukee Ballet, a Florentin Opera és az utazó Brodway show-k és egyéb vendégprodukciók számára.

Az alig 30 éves Vajda Gergelyt hamar megkedvelte a zenekar, Milwaukee és a környező városok közönsége. A neves vendégek mindegyike - például a Canadian Brass együttes és a soul-kiralynő, Aretha Franklin - elismerően nyilatkozott a nehezen kimondható nevű Vajda Gergelyről. (A zenekar tagjai egyszerűen Gregory-nak hívják.) A fiatal muzsikus számára a New York-i székhelyű Herbert Barrett Management (alelnöke a magyar származású Stephen Lugosi) a következő szezonra jelentős meghívásokat szerzett. Várja őt a  Montreal Opera, a Winnipegi - , a Vancouveri - és az Oregoni Szimfonikus Zenekar.

Magyarországon a sokoldalú Vajda zeneszerzői tevékenységével van folyamatosan jelen. Novemberben nagy visszhangot kiváltó Óriáscsecsemő című báboperája borzolta a kedélyeket. (Az előadás 2003. januárjában még 3 alkalommal kerül színre a Budapest Bábszínházban. Rendező: Kovalik Balázs) A Nemzeti Színház decemberben mutatja be Katona József Bánk Bán című drámáját, a produkció kísérőzenéjét Vajda Gergely komponálta. A próbákon személyesen már nem tud részt venni amerikai elfoglaltsága miatt, de e-mailekben rendszeresen konzultál rendezővel, Vidnyánszky Attilával és természetesen a muzsikusokkal. (Bemutató: Nemzeti

Színház 2003. december 14.)

LINKEK:
www.milwaukeesymphony.org
www.herbertbarrett.com

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!