Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A dzsesszrock nagyágyúja (Archívum)
Bill Evans: Big Fun
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. január 8. 10:51


Akik a lemezboltokban tallózva figyelik a lemezek kiadóit is, azok tudják: a Blue Note, a Verve vagy az Atlantic cégér egyéni, mással össze nem téveszthető hangzást is jelent. Nos, a közeljövőben az arányok alighanem megváltoznak majd, új árnyalatokkal színesednek. Az első intő jel az volt, amikor az Atlantic kiadó bejelentette: a lemezeladások drasztikus csökkenése miatt többet nem ad ki dzsesszfelvételt, majd olyan óriásokkal bontott szerződést, mint például Mike Stern.

És bár a legnagyobb kiadók még működnek, egyre-másra megjelennek mellettük a kis kiadók, amelyek hiánypótló szerepe ma már egyre fontosabb. Elég csak a német Escapade Records katalógusára ránézni, és máris világos: azoknak a briliáns művészeknek egész sora, akiket a nagyok eldobtak, most az ambiciózus kicsik hangját építgetik.

Bill Evans csak az egyik név a nagyágyúk között. A most megjelent új CD-je, a Big Fun csak címében idézi a mester 1974-es albumát - valójában a két lemez úgy kapcsolódik egymáshoz, mint egy útvonal két végállomása. Bill Evans a gitáros John Scofielddal együtt csatlakozott Davishez a nyolcvanas évek elején, amikor a dzsesszrock már virágkorát élte. Evans most megjelent lemeze ennek a kornak nosztalgikus, dallamos felidézése és újrafogalmazása. A témák igazi fülbemászó dallamokat idéznek, a tenor- és a szopránszaxofon behízelgő stílusa is a könnyen emészthető albumok közé helyezi a Big Funt.

A hangszerelés szellemes megoldásai – a szájharmonika például – és a rafinált ritmikai megoldások azonban kiemelik Evans zenéjét az úgynevezett „easy listening” stílus sokszor igénytelen tucatzenéi közül. Másrészt impozáns a közreműködő zenészek listája: Robben Ford és Hiram Bullock például napjaink legkarcosabb dzsesszrock-gitárosai közé tartozik. Bullock Marcus Miller együttesében is aktív szerepet vállal. A mostani lemezen jól kikalkulált szólókkal, mérsékelten szabadjára eresztett elektromos hangzással egyenrangú szerepet vállalnak a többi szólista mellett.

A fúvósszekcióból Randy Breckert talán nem kell bemutatni, és Lew Soloff neve is ismerős lehet azoknak, akik végig szokták nézni Presser Gábor lemezeinek zenészlistáját – több fontos New York-i stúdiózenész között Soloff is visszatérő közreműködője Pici zenéjének.

A Big Fun tehát több is, jobb is azoknál a lágy dzsessz-korongoknál, amelyeket egyesek hipermarket-zenének csúfolnak: méltó folytatása annak az időnek, amikor Miles Davis popsztárok gyorsan elkoptatott témáiból varázsolt aranyat. (ESC Records – Varga)

Bill Evans – szaxofon
Les McCann – ének
Robben Ford, Hiram Bullock – gitár
Ricky Peterson – Hammond B3 orgona
Clifford Carter – zongora
Vinnie Colaiuta – dobok
James Genus – basszus
Manolo Badrena – ütőhangszerek
Randy Brecker, Lew Soloff – trombita
Conrad Herwig – harsona
Micky Raphael – szájharmonika

www.esc-records.de

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!