Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szerepcsere művészi fokon (Archívum)
Királyfi és koldus a Kolibri Családi Színházban
Szerző: I-Web.hu
2002. december 2. 11:42


A szombat délutáni családi programot, egy színpadi mű megtekintését érdemes előkészíteni. A város kultúrnegyedében elköltött ebéd utáni séta jó alap egy könnyed beszélgetéshez, hogy felkészítsük a rakoncátlan kölyköket a színház és a művészek munkájának értékelésére - és az ehhez méltó viselkedésre. Oldhatjuk a hangulatot egy kiadós fogócskával a parkban, és egy forró itallal a sarki teázóban.

A Kolibri Családi Színház kifejezetten készteti is a családokat erre az előjátékra, hiszen a bejárat csupán az előadás előtt öt perccel nyílik ki. A parányi nézőtér megtelik kicsi gyerekekkel, akik többsége még nem töltötte be a tizedik életévét sem. Az őket kísérő szülők pedig nem győznek alkalmazkodni ahhoz, hogy minden gyermek jól lásson az amúgy is magasítható székekről.

A függöny felmegy, és két korhű jelmezbe öltözött muzsikus foglalja el helyét a színpad melletti zugban. Fuvolán és csemballón játsszák a zenei aláfestést, miközben a rongyos, mégis vidám gyereksereg belekezd a játékba. Egyszerű, de hatásosan kidolgozott díszlet áll a háttérben. A lurkók jelmeze - akárcsak annak idején az életben - toldott-foldott, kinőtt gúnya. A lábbelijük használt bőrökből összevarrt, lyukas, megtépázott bocskor. Éppen olyan valóságosnak látszik minden, mintha a regény olvasása közben szemünk előtt megjelennének fantáziánk képei.

Az elkötelezett rendező nagybetűs Színházat csinál a gyerekeknek, akiknek a 21. század technikai trükkjei után szinte már szokatlan, hogy élő zenével szórakoztatják őket egy színielőadáson. Van olyan jelenet, ahol igazi fáklyák jelentik a fényforrást. A gyerekeknek külön élmény a díszletek és jelmezek aprólékos kidolgozása. Edward királyfi palotájában minden fényesen pompázik. Az udvarhölgyek bársony-, selyem- és tüllcsodákat viselnek. Az ékszerek ragyognak, a királyi lakoma illatát a nézőtéren is érezni lehet.

Az egész előadásra ez a precizitás jellemző. A színpadi változat szerzője Zalán Tibor, akinek művét Kőváry Katalin rendező becsületesen színpadra is állította az utolsó szóig. Ezúttal ugyanis teljességgel hagyományos darabot láthatunk, aminek pozitív vonzata is van: a gyerekeknek alkalmanként szükségük van arra, hogy hagyományos módon találkozzanak a kultúrával. Hiszen ma már az iskolában a tanár más-más módszerrel tanítja meg őket írni és olvasni. Vagy ott van a számítógép, amellyel a tudás megszerzésének egészen új módja terjedt el. A komputer ráadásul azonnal képi világot is társít az információk mellé, nehogy a gyermek használja a képzelőerejét.

Szívet és szemet gyönyörködtető az előadás, talán mert olyan egyszerű és igazi. És tudjuk, "természetesnek lenni a legnehezebb póz." Jóllehet az előadás több mint két óra hosszú, a gyerekek nem zajongnak, nem fészkelődnek - nincs is a darabnak egyetlen unalmas perce.

http://www.szinhaz.hu/kolibri/

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!