Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
"Beleszerettem Schubertbe..." (Archívum)
Érdi Tamás zongorakoncertje december 1-én a Millenárisban
Szerző: I-Web.hu
2002. december 2. 13:44

Érdi Tamás 1979. november 23-án született Budapesten. Koraszülöttként egy hibás inkubátorkezelés következtében elvesztette a látását. Ötesztendős korában kezdett zongorázni. Két tanára, Becht Erika és Kollár Zsuzsa - a mai napig - az úgynevezett "strukturális" módszerrel tanítja, amelynek során szinte újra komponáltatják vele a zeneműveket. Ennek eredményeként számtalan zongoradarabot és 12 versenyművet tud zongorázni.

Nyolcéves korában lépett föl először a Pesti Vigadóban. Hét évvel később, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Vásáry Tamás vezényletével eljátszotta Mozart A-dúr zongoraversenyét, majd ugyanebben az évben a d-moll zongoraversenyt és a D-dúr Koncertrondót. CD-t is készített Vásáryval. 1994-ben vették föl a Bécsi Zeneakadémiára, majd Kanadában ösztöndíjjal folytatta tanulmányait, a Torontói Royal Conservatory of Music Art-on Leon Fleisher tanítványa volt. 2001. december 11-én adta diplomakoncertjét Torontóban. Ezután Chicago, Kolozsvár, Bécs, Győr, Calgary következett. Az egyéb tanulmányokra eddig kevesebb idő jutott, magántanulóként a Koós Károly Gimnázium növendéke, az érettségit a kanadai ösztöndíj miatt halasztotta.

A nyurga fiatalemberré serdült Tamás teljes életet él, az átlagos emberekénél ugyan szűkebb, mégis szebb és békésebb világban. A 23 éves fiatalembernek hétköznapi dolgokban gyakorta segíteni kell, de a Balatonon, vagy Horvátországban a vízben úszva, Tamás éppolyan, mint a többi fiú: magabiztos és vagány.

A zene mellett a földrajz és a história érdekli. Édesapja, Érdi Sándor sorra fölolvassa neki a fontos történelmi munkákat, Leon Feuchtwanger Rókák a szőlőben című regényét nemrég fejezték be, a mű az amerikai függetlenségi háborút eleveníti meg. Tamás komoly könyvtárral büszkélkedik, csakhogy az ő bibliotékájában kazetták sorakoznak a polcon. Egy-egy új darab megtanulásakor a keletkezése körülményeit és a szerző életének adott periódusát is tanulmányozza. Eddig Chopin, Weber, Haydn, Mozart, és Bach, Liszt és Beethoven műveit tartja repertoárján.

Néhány évvel ezelőtt azt mondta, egyhamar nem fog Schubertet játszani. Tanulja, de nem lép a nyilvánosság elé, amíg meg nem érik hozzá. Nos, most már érettnek találta magát, novemberben egy Schubert CD-t készített, a négy impromtu mellett az a-moll szonátát rögzítették. "Beleszerettem Schubertbe, - mondja - bár nem lesz könnyű előadni, mert a fájdalmát és a könnyed bécsiességét is érzékeltetnem kell". A helyes arány megtalálásában segítette, hogy Schiff András meghívta Lausanne-ba, a mesterkurzusára. December 20-án a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében a Sine Morbo estek sorozatában is eljátssza ezt a műsort.
 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!