Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A kincses sziget apró gyöngyszemei (Oktató(ra))
R. L. Stevenson: Gyermekkert
Szerző: Tuba Adrienne
2003. április 28. 10:53

A könyvesboltok polcain mindig érdemes kutakodni. Persze a kisiskolásnak már van otthon néhány ismeretterjesztő képeskönyvük és a legkedvesebb meséket őrző képes albumuk, de könyvből sosem elég. Csakhogy ezeknek a kicsiknek nehéz ínyükre valót találni. A Móra kiadó idén valódi kis ékszert kínál az írott művek széles palettájáról. Gyermekkert címmel szemet és szívet gyönyörködtető verseskötetet adott ki Stevenson műveiből. A Viktória korabeli gyermekversek angol és magyar nyelven olvashatók a kötetben. Ráadásul a korhű díszítő motívumok és grafikák, a selyemfényű, hófehér papírra vetett barna betűk, és a gyönyörű könyvborító élvezetes alaphangulatot teremtenek az olvasáshoz.

Robert Louis Stevensont leginkább A kincses sziget és a Doktor Jekyll és Mr. Hyde történetei által ismerjük. Az Edinburgh-ból származó író rengeteget utazott egzotikus földeken, mert a nedves skót klíma csak ártott tüdőbetegségének. Regényeit többnyire az ismeretlen földeken szerzett új tapasztalatai és benyomásai ihlették. A jómódú mérnökcsaládban nevelkedett ifjú megőrizte boldog és felhőtlen gyermekkorának emlékeit. Az 1881 és 1884 között íródott verseket kötetbe foglalta, és felejthetetlen dajkájának, Alison Cunninghamnek ajánlotta.

A versek hangulata romantikus és tiszta, mint egy a kertben virágokkal játszó gyermeké. A könyvben rövid és könnyed művek olvashatók, amelyek minden gyerek érző lelkét képesek megérinteni. Nem szólnak ezek világmegváltó gondolatokról, de még csak egyszerű bölcsességről sem. Az esti szoba félhomálya, a padlás pókhálós kincsei, a játékok kifgyhatatlan tárháza és a finom vacsorák adnak témát a verseknek. Ez lehet olvasni tudó csöppségünk első verseskötete, amely megalapozhatja a későbbi élményeket. S remélhetőleg újra előveszi majd kamaszkorában, amikor Stevenson regényt olvas, és amikor angolt tanul.

A kötet néhány versét fordították már olyan nagy nevek is, mint Tótfalusi István vagy Tandori Dezső. A teljes kötet azonban először jelent meg magyarul, ezúttal Papp Gábor Zsigmond fordításában. Külön élmény a páros oldalakon angolul is olvasni a műveket. A műfordító nagyszabású munkájának köszönhetően a versek egységes hangnemben, mint egy versfüzér szövődnek egymásba, ám az eredetit olvasva sokszor új értelmet és hangulatot kap egy-egy alkotás. Némelyik magyar fordítás sokkal színesebb és árnyaltabb, mint az eredeti. De akad olyan is, ahol képtelenség magyar rímbe foglalni az angol nyelv által közvetített nemes egyszerűséget.

Stevenson Anyámnak című négysorosát megtaláljuk az általános iskolás másodikos olvasókönyvben is. Amikor Anyák napjára készülve tanulták a gyerekek a verset, arra gondoltam, hogy ez talán túl komoly, túl elvont ahhoz, hogy a kicsik szájából halljuk viszont. És itt van ez a kedves vers angolul: egy egyszerű és szép, röpke gondolat. Ha van kedve egy játékhoz, szívesen elolvasnánk az Ön fordítását is. Kérjük, nevével együtt küldje el az info@papirusz.hu címre, a tárgy rovatba pedig írja be: Stevenson. A legjobb magyarításokból készült összeállítást közöljük az Papirusz könyvrovatában.

Íme:

R. L. Stevenson: To My Mother

You too, my mother, read my rhymes
For love of unforgetten times,
And you may chance to hear once more
The little feet along the floor.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!