Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Pacákból pacákot (Archívum)
Szürrealista délelőtt csak gyerekeknek
Szerző: I-Web.hu
2002. november 29. 10:35


Iskolák, intellektuális külsejű fiatalok, sétálóutcák, múzeumok és kávézók. Könyv, antikvitás és csupa fiatal művész. Ilyen képek jellemzik Budapest kilencedik kerületének azt a részét, amelynek a hangulatos Ráday utca a központja. Az innen nyíló mellékutcácskák egyikében áll a Zöldlámpás Ház, amely stúdió-, bábszínház, teázó, és lám egy kedves ötlet: szombat délelőtt játszóház várja a legkisebbeket. Kiteljesedés, alázat és szeretet jut eszembe. Nem sok alternatív színházra jellemző, hogy nyitott az egész család felé. Hmm, nagyon kíváncsi vagyok...

Képtelen képek címmel minden szombat délelőtt tizenegy órakor képzőművészeti műhely várja a gyerekeket. Nem tudhatom, vajon mit jelent ez, de reménykedem, ismét valami érdekeset találunk, mert szinte senki sem tünteti fel a reklámozott gyerekprogramok között. Már megszoktuk, hogy ott többnyire tucat-eseményekkel találkozunk csak.

A Stúdió K műhelyébe lépve megkapjuk a választ. Alig tíz gyerek foglal helyet a négy hatalmas, melegbarna asztal körül. Minden asztalon egyedi tervezésű és -készítésű lámpa, a falakon képek és bábok, egy régi szekrény tele vászondarabokkal, fonallal, ollóval. Középen diavetítő, és egy hossszú szőke hajú, mosolygó tündér - Németh Ilona képzőművész. Azt írják róla, hogy munkái, bábjai egyedülálló átmenetet képeznek a hagyományos és az alternatív bábszínház között. Sok kiállítása volt már, és sok vitát szított egyedi stílusa. Egy csapat gyerek között azonban ő nem más, mint egy kortalan angyal, akinek csak azért van egy-két ránc a szeme körül, mert a sok varázslás közben nem jut ideje aludni.

Ilona - ahogy kicsiny művésztársai hívják - rövid emlékeztetőt tart azoknak, akik rendszeres látogatói a foglalkozásoknak, és némi bevezetőt a vizuális művészetbe az új arcoknak. A sorozatban a gyermeki világot megjelenítő, a fantáziát leginkább megmozgató szürrealista festők műveit ismerhetjük meg. Aznap Miró a soros, avagy a paca az irka-firkán. Az első képen, legalábbis a címe alapján, kutyát, embert és napot kellene látni. A sötétben megbújó szülőknek ez sokkal nehezebben megy, mint a gyerekeknek. A kivetített diaképen egymás után mutatják meg, vezetik körbe ujjacskáikkal mindazt, amit látnak, amit felfedeznek az alkotásban. Miró egyik legkomplexebb művét, az Harlequin cirkuszát fél óráig is elemzik. Az embernek gombóc nő a torkában, milyen értelmesek, humorosak és őszinték.

Gondolkodnak, és nem félnek kimondani a legmeghökkentőbb gondolatokat sem. Mindent, de mindent észrevesznek, és Ilona minden, de minden választ elfogad. Nem magyarázza, nem elemzi tovább, csak bólogat és helyesel. Van gyerek, aki szerint az egyik nagy paca nem is annyira pillangó, mint inkább egy tüdő. A másik azonnal reagál rá: azért van mellette egy kottarészlet, mert tüdőből kell énekelni! Mirót kivesézve, megnézzük néhány kortársának a cirkusz témában készült festményét. Majd néhány fotó következik egy magángyűjteményből. Egyszerű, érdekes bábokat elemzünk, amelyeket szürrealista festők készítettek gyermekeiknek.

Amikor újra kigyúlnak a lámpák, előkerülnek a bábkészítés anyagai és eszközei. Nincs szabály vagy téma, a textíliák anyaga és színe, a látottak és a fantázia szab csak határt a műveknek. A csodálatos képi bevezetés motorként indította be a képzelőerőt - és a kezeket. A gyerekek hihetetlenül gyorsan haladnak a bábok készítésével, és rettentő bátran használják az ollót. Egymást követik a jobbnál jobb ötletek. És Miró után könnyű vállalni a babánk égnek álló, csimbókos haját, összevont szemöldökét, és vicsorgó száját. Mire végzünk, a diaállvány bábszínházzá változik, ahol minden újdonsült teremtmény bemutatkozik.

Nehéz elszakadni innen, hiszen nincs záróra, nincs vége a műhelyfoglakozásnak. Később előkerül az agyag, a festék, és a kalandozás új irányban folytatódik. A gyerek a kijáratig legalább ötször megígérteti velem, hogy minden szombaton eljövünk ide, de legfőképpen akkor, amikor majd Dalí képeket nézegethetünk.

http://www.szinhaz.hu/studiok/

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!