Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szenvedő Werther neonfényben (Archívum)
Jules Massenet
Szerző: I-Web.hu
2002. november 28. 12:26

Idilli hangulat, falusi nyár, fóliasátor előtt gyerekek rizsporos parókában karácsonyi dalokat próbálnak. Amikor megéheznek, nővérük, Charlotte fiókákként megeteti őket. Ennyi elég ahhoz, hogy az éppen arra járó Werther a kötelességtudó lányba beleszeressen, s mint tudjuk, ez lesz a veszte. Charlotte-nak is tetszik Werther, aki Sebastian Baumgarten rendezésében leginkább egy fociszurkolóra emlékeztet. Vasgyúró alkat, bal halántékát hidrogénszőke tincs ékíti, vándorlásain állandó kísérője az óriási sporttáska.

Charlotte eleinte ellenáll Werther közeledésének, mert nem akarja megszegni az anyja halálos ágyán adott szavát, miszerint Albert, a sikeres üzletember felesége lesz. Egy óvatlan pillanatban mégis enged Werther csábításának, de a románcot kiáltások szakítják félbe: jövendőbelije hazatért üzleti útjáról. Albert copfos, ballonkabátos, aktatáskás úriember, liften ereszkedik le vidéki otthonába.

Három hónappal később szüreti mulatság tanúi lehetünk, az énekesek szénakazlak között dúdolják áriáikat. Charlotte és Albert házasága után Werther megpróbál baráti viszonyt kialakítani az ifjú párral, nem sok sikerrel. Noha Charlotte húga, Kätchen, mindent megtesz, hogy nővéréről magára terelje a figyelmet és elnyerje Werther kegyeit, hősünk továbbra is az idősebb lányért lángol. Távolság(tartás)ban reméli megtalálni a viszonzatlan szerelem gyógyszerét, ezért vándorútra indul. Charlotte azzal búcsúzik, hogy karácsony előtt ne is kerüljön a szeme elé.

Szenteste, a lányok kékes neonfényben úszó mosodában készülnek az ünnepre. Hajléktalanok válogatják szennyeseiket, egy utcai zenész szaxofonon szórakoztatja őket. Charlotte piros tűsarkú cipőben, rózsás szoknyában, elázott arccal ül a világító mosógépek között, mellette Werther levelei - ruháskosárba gyűjtve. Az utolsó iromány pánikba ejti a lányt: lehet, hogy Werther soha nem tér már vissza? Mikor Werther csíkos nadrágjában mégis berobog, Charlotte elájul. Ez a fizikai állapot ugyan nem tart sokáig, de a lélek ájulása igen. Az asszony ebben az operában is ingatag, ami Werthert az öngyilkosságba hajszolja. Sűrűsödnek a fúvósfutamok, a mosoda helyén fekete-fehér film pereg.
Werther, mint egykori némafilmek sztárja, nagy gesztusokkal próbálja a legoptimálisabb lövőhelyzetet és -távolságot. A tettet magát csak a "lövés" felirat jelzi.

Gyártelep, uszoda, kéken csillámló víz, a lélek agóniája szürreálisan pereg a filmvásznon. Előtte nagyon is reálisan a szokásos operai végkifejlet: haldokló főhős, szerelme ölében. Ez a kettős rendezői megoldás meglepően jól illik Massenet eklektikus zenéjéhez. A romantikus dallamú áriák mellett - amelyekben nemcsak a férfi, hanem a női lélek szenvedéseibe is bepillantást nyerhetünk - újra meg újra fölcsendülnek a karácsonyi dalok, illetve a szüreti mulatság zörejei. Ha időközben megunjuk Werther "ketrecbe zárt oroszlán" alakítását, vagy ha a neonfény már kínozza szemünket, érdemes ezekre a humoros zenei megoldásokra koncentrálni. A színpadi mosószalonból fölcsendülő szaxofonszólót pedig dzsessz-zenészek is megirigyelhetik.

http://www.deutscheoperberlin.de
 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!