Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Abszurdum! (Archívum)
(Feltehetően) Kilencven éve született Eugene Ionesco
Szerző: I-Web.hu
2002. november 26. 15:24


Legalább a születési helye felől biztosak lehetünk: a romániai Slatinán, román apa és francia anya első gyermekeként jött világra. E kettős kulturális és nyelvi kötődés egész életét meghatározza. A család nem sokkal a gyermek születése után Párizsba költözött, az apa még az első világháború alatt visszatért Romániába, a család 1925-ben követte. Óriási meglepetéssel értesültek arról, hogy az időközben rendőrfelügyelővé vált családfő titokban elvált első feleségétől, majd újranősült. A család szétvált, Eugene apjával maradt Romániában, anyja és húga visszatért Párizsba.

Az ifjú Ionesco nézeteit meghatározták apjával szembeni ellenérzései. Apja vasgárdista volt, majd sztálinista. Az államot mindenek felett álló hatalomként dicsőítette, amelyet katonai-rendőri erővel kell fenntartani. Ionesco már egészen fiatalon a román katonaság és állam ellen tüzelő cikkeket publikált, ezért le is tartóztatták.

Tizennyolc éves korában jelentkezett a bukaresti egyetem francia szakára. Anyja támogatásával végezte el az egyetemet, közben azzal próbálta megélhetését biztosítani, hogy franciaórákat adott. A diploma megszerzése után különböző lapoknak írogatott cikkeket, esszéket, majd 1934-ben jelent meg Nu (Nem) című kötete. Két évvel később feleségül vette Rodica Burileanut.

1938-ban a francia állam ösztöndíjával utazott Párizsba, hogy megírja disszertációját. A mű nem készült el, viszont Ionesco kapcsolatba került az Esprit folyóirat körével, Gabriel Marcellel és Henri Thomasszal, s ez meghatározta irodalmi ténykedését. A második világháború alatt ismét Romániában tartózkodott a család, majd lányuk, Marie-France 1944-es születésekor végleg Franciaországban telepedtek le.

Első abszurd drámája, A kopasz énekesnő 1948-ban készült el. A darab 1950-ben megbukott, ám 1957-es sikere után folyamatosan játszották 1994-ig. 1950-től haláláig sorozatosan írta a drámairodalom nagy műveit: A lecke, a Székek, Az új lakó, Az orrszarvú, A király halódik, stb. Ionesco regényíróként is megmérette magát (A magányos), valamint kritikusként és esszéíróként is. 1970-ben a Francia Tudományos Akadémia a tagjává választotta, ugyanabban az évben megkapta a Becsületrend lovagja címet is. 1984-ben súlyosan megbetegedett, de nem adta fel: még tíz évig keményen dolgozott. 1994-ben Párizsban hunyt el, és a Montparnasse temetőjében nyugszik.

Ionesco így vallott: "mindig azt akartam, hogy megértsenek, mármint, azt akartam, hogy értsék meg teljes mértékben azt, amit mondani akartam, hiszen el akartam mondani". Darabjainak fekete humora mögött átgondolt társadalomkritika, egzisztenciális problémák feszegetése rejlik. Életműve egyik alapvető kérdése a szabadság. Innen ered Ionesco színházértelmezése: a közönség kívülálló marad, a kommunikáció értelmetlen és lehetetlen.

Az üzenet azonban célba ért, Ionesco ma a 20. századi drámairodalom egyik legfontosabb szereplője.

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!