Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu




Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kínai ária, európai opera (Archívum)
Prágában e héten f?szerepben a zene
Szerző: Reg?s Csilla
2002. november 27. 11:56


Tradicionális, mégis kortárs mûvészet. Kínai zene, akrobatika és harcmûvészet egyszerre. Az elõadás, amelyet így emlegetnek, a barokk mûvészet cseh remekeit ünneplõ tavalyi esztendõ egyik különlegessége volt a prágai Archa színházban. A barokk Csehország címmel egyébként egész nyáron tartott Prágában a kiállítás és zenei sorozat.

A különleges színházi elõadás ötletéül egy 18. századi cseh jezsuita szerzetes feljegyzései szolgáltak alapul, õ elsõként írt országának a kínai császár isteni hatalmáról és a kínai kultúráról, melyben sajátságosan él egymás mellett a múlt tisztelete és a jelen ígérete. A jezsuita leveleinek barokk stílusa és a kínai kultúra tradicionális üzenete ötvözõdik a színpadon is; a barokk zene és színházi dramaturgia találkozik a kínai énekmûvészettel és mozgástechnikával.

A kínai vendégszólista Feng-Jun Song, a Pekingi Opera valamikori tagja, valamint  a darabban közremûködõ cseh Martin Matousek szereplése a kínai ária és az európai opera sajátos hangzását adja. A többnyelvû elõadás rendezõje a cseh J. Pitinsky.

A város szívében található Archa színház volt Prágában az elsõ, nem háziszínpad, ahol kortárs táncmûvészeti darabokat mutattak be. A színház – az árvízi károk helyreállítása után remélhetõleg ismét – rendhagyó kezdeményezések helyszíne, állandó fesztiválok otthona lesz.

Ugyancsak az Archa színházban rendezik meg immár öt esztendeje, minden évben az Alternatíva fesztivált. November 26-a és december 7-e között a program nem, csak a helyszín változik: Dìdina és Bøevnov lesz az idei helyszín. A fellépõk között ott lesz The Klezmatics, az amerikai David Thomas, a cseh U¾ jsme doma és a francia Zakarya is, de a fesztiválon bemutatkoznak új, még ismeretlen elõadók is.

 

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon

Ingyen hirdetés | Fesztivál, rendezvény
Weboldal készítés