Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
KONTRA (Archívum)
Merülőforraló: K-19, az özvegycsináló
Szerző: I-Web.hu
2002. november 25. 12:28


Szerző meglátogatta
a művészi kivitelezésű fényeskocka multiplexet, hogy évi egy háborús tematikájú filmjét rendre bekebelezze - és nyugodt szívvel választhassa decemberben a harrypottert is a lajstromból –, hiszen mindenevő. Szerző csalódottsága azonban a 138. perc végére olyan fokúvá vált, mint amilyen magas fokúvá váltak az égési sérülések az atommag környékét vegyvédelmiben megjárt legénység esetében. Ha csak egy plakátot megnézett volna – búslakodik.

A film időszakában hidegháborús, műfajilag thriller (akármit is jelentsen mára ez a kifejezés – uszkve izgulós?), jellegileg dokumentumalapú hősdráma, de mivel amerikai, ezért jobbára az eltalált szimfonikusok segítségével érzelemgazdagított képi kókányolásra fussa csak belőle.

Pedig a történet nagyon hitelesen indul. Polenyin továris, a jó orosz (Liam Neeson ebben a szerepében is megbízható) a hamarosan elkészülő birodalmi, erőfitogtató megamerülő kapitánya magára vállalja a fejeseknek tartott bemutató kudarcát. Valaki ugyanis kispórolt 20 kopejka értékű szigetelőt a torpedóvezérlőből. Égés. A vezetés lefokozza és új kapitányt választ hamarjában, a párthoz teljes mellszéllel lojális Vosztrikov továrist (Harrison Ford, mint orosz tiszt - van még kérdés?). Innentől jönnek a konfliktusok, ugye, erre épülne a film. Jön a történelemóra az orosz hülyeségről, ahol nagy akarásnak lett nyögés a vége – idehaza ismerős. Jön a reaktorszivárgás, sok testvérünk boldogtalan halálának okozója és jön a sablonhalom is.

A film első 30 percét sikerült annyira eltalálni a rendezőnőnek (Kathryn Bigelow – Holtpont, Örvénylő vizeken), hogy nem lepődött volna meg senki, ha jön egy stáblista, reklámblokk, kimegyek sörért a frigóba, és a következő héten tévésorozatunk újabb részével várjuk Önöket.

Esküszöm, ha nem olyan gyorsan úszik fel a következő snitt, elfelejtem hol vagyok. Egy célt tehát elért a mű, de olyat, amilyet sose szeretett volna, azt hiszem.
Aztán vízbe száll a muszka monstrum. A „Mitől lehet utálni kapitányunkat” című kézikönyv olvasgatása ez csupán, a századszor is elismételt, ezek szerint megunhatatlan klisék halma: mindig csak gyakorlatozni, sose játszani, végletekig hajszolni, de egyesekkel kivételezni – a biztos sikertelenség titka. Azért az elsődleges parancsot mégis sikerül végrehajtani, és lesz egy kis közös öröm. Egészen addig, míg újabb ukázra tovább nem kell vonulni, egészen az amerikai partokig!

Ez már kezd sok lenni a legénységnek, nézőnek egyaránt. Miután ugyanis a továbbvonulás, csakúgy mint az atomreaktor melegedése megindul, a film hamisítatlan amerikai eposzba fordul. Harmadszor is, leírva: lassú, szimfonikus videoklip kezdődik, hatásvadász dialógokkal és azokkal a képről-képre kiszámítható fordulatokkal, amelyektől minden jó ízlésű mozinéző a vászonnak menne. Ám a mozijegy mégiscsak egy ezres, tehát foggal-körömmel végigmulatom mind a 138 percet. Hazáért halás, műemberség, tisztuló lélek, hezitáló mentőakció, igaztalanul vádolás, megimádott kapitány, sírás, rívás, tibicsoki. Aztán szimfonikus zene és az elmaradhatatlan epilógus a megmaradt legénységgel huszonnyolc év múlva, egy kis emlékműnél a temetőben. Kapitány a fedélzeten, tisztelegj!

Lehet hazamenni. Valódi valóságshow.

 

Atomcsapda (K-19: The Widowmaker, amerikai, feliratos – 138 perc)
Rendezte: Kathryn Bigelow; a forgatókönyvet Louis Nowra történetéből Christopher Kyle írta; fényképezte: Jeff Cronenweth; zeneszerző: Klaus Badelt; vágó: Walter Murch; jelmezterverő: Marit Allen; látványtervező: Karl Juliusson, Michael Novotny; producer: Joni Sighvatsson, Christine Whitaker, Edward S. Feldman; executive producer: Harrison Ford; szereplők: Harrison Ford (Alekszej Vosztrikov kaptiány), Liam Neeson (Mihail Polenyin kapitány), Peter Sarsgaard (Vadim Radcsenko reaktortiszt), Chritian Camargo (Pavel Loktyev)

Egyéb fontos tudnivalók:

A szerencsétlenül járt K-19-es atomtengeralattjárón nyolcan haltak meg a küldetés alatt, 14-en a következő két éven belül. A legénység további 117 tagja élete végéig a sugárbetegség legkülönbözőbb szövődményeitől szenvedett.
Zatyejevet, az „Özvegycsináló” kapitányát és legénységét nem találták bűnösnek az ellenük felhozott vádpontokban. Az ügyet államtitokká nyilvánították.
Egy orosz vizsgálótiszt szavai a tárgyaláson: „Ez is egy baleset. Nálunk Leningrádban az utcákon folyamatosan baleset van.”

A K-19-et fertőtlenítették és 1964-ben újra hadrendbe állították. Nyolc évvel később a nyílt vízen ismeretlen eredetű, „kontrollálhatatlan” tűz ütött ki. 28 ember veszett oda. Későbbi küldetései alatt még kétszer pusztított súlyos tűz a tengeralattjáró fedélzeten, míg 1991-ben végleg kivonták a forgalomból. A leszerelő ceremóniára meghívták Zatyajev kapitányt és legénységének életben maradt tagjait is.
A K-19 nyughelye egy Murmanszk melletti kikötő volt egészen addig, míg idén tavasszal végleg szét nem szerelték.

Forrás: National Geographic

 

Kapcsolódó cikkünk: PRO (?)  A Szovjetúnió jenki hősei

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!