Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Össztánc a javából (Archívum)
A Vígszínházban vendégszerepel a Pozsonyi Nemzeti Színház
Szerző: I-Web.hu
2002. december 2. 13:42


Az előadást illetően nyelvi problémáink biztosan nem lesznek, nemcsak azért, mert táncprodukcióról van szó, hanem mert a szlovák és magyar történelem sorsa hasonlóan alakult, s az előadás dramaturgja szerint a darab minden egyes momentumát érteni és érezni fogjuk. Martin Porubjak a péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy amikor pár évvel ezelőtt megnézte a magyarországi Össztáncot, egész előadás alatt azt kívánta, bárcsak ő is a színpadon lehetne. Néhány évvel később Martin Hubával, a darab rendezőjével arra gondolt, érdemes lenne ezt a flashback-elvet az ő országukra is alkalmazni - az ő színpaduk kísérje végig a Csehszlovák Köztársaság történelmét, beleértve az egyéni sorsok alakulását is.

A darab alapötletéül a magyarországi verzióhoz hasonlóan a párizsi Theatre du Campagnol Le Bal című előadása szolgált, ám ezúttal a monarchia felbomlásától az európai műkorcsolya bajnokságon keresztül az orosz hadsereg bevonulásán át egészen a Szlovák Köztársaság kinyilvánításáig követhetjük nyomon a történelmi eseményeket. Az előadás rendezője, Martin Huba 1989-ben debütált rendezőként, de színészként és filmsztárként is ismert hazájában. Mostanában a J. Hrebejk által rendezett Külön zuhanunk című cseh filmben láthatták őt a moziba járók, melyet Oscar-díjra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriájában.

Az Össztáncot hatalmas sikerrel játsszák Szlovákiában, a jegyeket már hónapokra előre eladták. A szakma pedig a Varsóban megrendezett nemzetközi színházi fesztiválon a második legjobb előadás díjával jutalmazta a produkciót. (Az elsőt a Katona József Színház Kamrájának Kés a tyúkban című előadása nyerte.)

A magyar és szlovák színházi élet szoros kapcsolatát nemcsak a mostani decemberi bemutató mutatja. A Pozsonyi Nemzeti Színház dramaturgja egy több mint tíz évvel ezelőtti előadás kapcsán felfigyelt ugyanis egy tehetséges magyar rendezőnőre, akinek felajánlotta, hogy rendezzen a szlovák fővárosban. Martin Porubjak azonban úgy vélte, hogy egy híres és sikeres budapesti színésznő és rendező számára Pozsony meglehetősen vidéki közegnek bizonyul majd, s felkérése egy legyintés lesz a válasz. Eszenyi Enikő, a Vígszínház művésze azonban elfogadta a meghívást, és megrendezte Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát, melyet aztán több sikeres bemutató követett.

Cím: Tanciaren
Rendező: Martin Huba
Szereplők: Emilia Vasaryova, Ladislav Chudik, Martin Huba, Ivana Kuxova, Kamila Magalova
Előadás: 2002. december 1. 19 óra

 
 
Jelenleg 11 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!