Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az érzelmek művésze (Archívum)
Törőcsik Mari november 23-án 67 éves
Szerző: I-Web.hu
2002. november 25. 10:37


A színpadra és a filmvászonra született 1935. november 23-án. A pátyi lány még csak másodéves volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amikor szinte az egész világ a lábai előtt hevert. A Cannes-ban kitüntetett Körhinta főszereplőjének, az 1956-os párizsi bemutatón olyanok csókoltak kezet, mint a sikeres író, Jean Cocteau és az elismert rendező, Francois Truffaut. Sztár lett egy csapásra a Nemzetihez szerződött lányból, aki három év alatt több mint tíz filmben is szerepelt: egyebek mellett a Vasvirágban és az Édes Annában.

Bemutatkozott a nemzet színpadán is, volt a Vízkereszt, vagy amit akartok Violája, Csongor Tündéje és Romeo Júliája. Csodálatos és népszerű művészek vették körül, akik minden lépését segítették. Elsőként Gellért Endre fogadta bizalmába, Major Tamás pedig azt nyilatkozta róla, hogy nem tud még semmit, de pontosan érez. A színpadon és a kamerák előtt tanulta meg ő is a szakmát.

A Nemzetiben eltöltött tizenkét év után Győr, majd Szolnok következett, ahol a mai napig is fellép. Csinálta és igazgatta a színházat, közben pedig játszott a Száz év magányban, A falu rosszában, a Magyar Elektrában, és még jó néhány műben, aztán a televízió is rabul ejtette: A régi nyár, Irgalom, A lőcsei fehér asszony... Van miből válogatni.

Az Arany Pálma, Jászai Mari, Kossuth és Déryné díjakkal is elismert színésznőt jelölték a legjobb tizenkettő közé: a 2000-ben alapított Nemzet Színésze és Színésznője kitüntetést Psota Irén, Kállai Ferenc és Sinkovits Imre is kiérdemelte. Mészáros Márta rendező egyszer azt nyilatkozta Törőcsik Mariról, hogy Ruttkai Éva mellett neki köszönhető, hogy egyáltalán van eredeti női figurája a magyar filmgyártásnak.

Hiteles, szorgalmas, fegyelmezett, aki Németh László Bodnárnéjában mozdulatlanul, szinte gesztusok nélkül játssza a címszerepet. A szikár, kimért, ősz hajú asszony pillanatok alatt válik negédes nénikévé szerepében Szolnokon, ahol mindenki imádja és tiszteli. A kiváló művészt a szerencsésebbek Pesten is megcsodálhatják a Szent György és a sárkány című Weöres Sándor műben, amelyben ő Inganga, a százéves anyakirályné... 67 évesen. A Kurázsi mama vénasszonya, a Júliából lett dajka ezen nem sértődik meg, csak áll némán és ingatja a fejét.

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!