Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Aranyozott gramofon Szefcsik Zsoltnak (Archívum)
Beszélgetés az Erdődy Kamarazenekar művészeti vezetőjével
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. november 26. 12:56


– Az Erdődy Kamarazenekar dokumentumértékű felvételeivel szerzett magának immár európai szintű elismerést. Eleve ezzel a célkitűzéssel alakult az együttes? Milyen arányban tartalmaz repertoárjuk „új régiségeket”, illetve már bejáratott slágerdarabokat?

– A elismerés mértékét egyelőre túlzónak érzem zenekarunkkal kapcsolatban, mindenesetre vannak jelek, például az, hogy a Nemzetközi Zenetudományi Társaság idén Leuvenben megrendezett kongresszusán egy tekintélyes amerikai kutató az Erdődy Kamarazenekar felvételeivel illusztrálta Michael Haydnról szóló előadását. Ez arra utal, hogy tevékenységünk híre már a tengerentúlra is eljutott. Elsődlegesen valóban XVIII–XIX. századi, magyar vonatkozású, értékes művek újra bemutatását állítottuk együttesünk működésének középpontjába. Ezzel párhuzamosan azért műsorra tűzünk ismert darabokat is, sokszor éppen azért, hogy a közönségünknek összehasonlítási lehetőséget biztosítsunk: értékeljék a hallgatók az általunk bemutatott régi-új műveket a legnagyobb szerzők kompozíciói mellett.

– Rácz Zoltán szokta gyakran említeni, hogy a hangverseny-repertoár viszonylag szűk volta miatt a koncertélet kezd egysíkúvá válni. Önök azért vállalnak kutatómunkát, hogy ezt a vélt egyhangúságot enyhítsék?

– A kamarazenekarok repertoárjának általános beszűkültsége véleményem szerint is létező probléma, s mi valóban nem szeretnénk beállni azoknak az együtteseknek a sorába, akik a „jól bevált” műsort ismétlik végtelenségig. Legtöbbször újrabemutatót is tartalmazó koncertprogramjaink egyes darabjait tartalmi, vagy történeti összefüggés kapcsolja egybe, s az előadott művekről rövid ismertetőt készítünk, amit – a visszajelzések szerint – a hallgatóság igényel is. Azt szeretnénk, ha a mi közönségünk egy-egy előadásunk után mindig valamiféle felfedezés-élménnyel gazdagodna.

– Milyen szempontok szerint döntik el, hogy a fellelt kották közül melyiket érdemes előadni? Mik a klasszikus zene művészi minőségének konkrét kritériumai ma?

– A látókörünkbe kerülő művek alapos előszűrésen mennek keresztül, mielőtt közülük a legjobbak eljutnak a megvalósítás, a koncertszerű megszólaltatás és a lemezfelvétel fázisába. Az általunk leginkább vizsgált korszakból fennmaradt művek technikai szempontból többnyire korrektül megírt darabok, kutatásunk célja ezért a közülük leginvenciózusabb, a klasszikus és a kora romantikus kor átlagos megoldásain túlmutató kompozíciók bemutatása. Nem könnyű feladat definíciószerűen meghatározni, mely kritériumok alapján tartunk ma magas művészi színvonalúnak egy elfeledett XVIII. századi zenedarabot. Én ennek egy aspektusát emelném ki: a darabnak izgalmasnak kell lennie a mai hallgató számára is. Ez természetesen sokféleképpen megnyilvánulhat: a szokásosnál merészebb harmóniai fordulatokban, ritmikai, dinamikai ötletekben, esetleg lefegyverzően szép, vagy éppen humoros témákban, a lényeg az, hogy olyasmit közöljön, ami kortól függetlenül a mai hallgató számára is érvényes mondanivalóval bír. Ehhez jön aztán a mi felelősségünk, a lehető legjobb előadással mindezt ki is hozni az adott darabból.

– Az Erdődy Kamarazenekar szinte csupa fiatal előadóból áll. Vajon hogyan látják Önök az előadóművészi gyakorlat fejlődési irányait, és ezzel párhuzamosan a koncertközönség összetételének, szokásainak változásait? Mekkora hatással lehetnek az újra fölfedezett művek ezekre a fejlődési tendenciákra?

– Ez amolyan hamleti „Lenni, vagy nem lenni”-súlyú kérdés. Itthon évről-évre végeznek alapvetően jól képzett hangszeresek, akik közül azután csak keveseknek adatik meg a művészi kiteljesedés lehetősége. Az egyre élesebb harc az egyre fogyó közönség kegyeiért normális esetben nem tűrné meg a középszert, a baj azonban ott van, hogy a mindenhonnan egyre erősebben harsogó közízlés-rombolás és szellemi igénytelenedés a közönség értékítéletét is bizonytalanabbá teszi: egész egyszerűen egyre kevesebben tudják megkülönböztetni az igazi értéket a jó marketing munkával eladott tucatárutól. Mindazonáltal bizakodva nézek a jövőbe, hiszen a közönségünk egy részét több évtizedes koncertlátogatói gyakorlattal csiszolt, biztos ízlés hozza el a koncertjeinkre. Ráadásul van olyan, koncertről koncertre gyarapodó fiatal réteg – talán rájuk van legnagyobb hatással a közös fölfedezés élménye –, akikhez ismeretségeken, baráti társaságokon keresztül eljutott a hír, hogy itt valami jó történik. Egyszer eljöttek, s azóta rendszeres hallgatóinkká lettek. Úgy gondolom, a jövőre nézve leginkább ebben, a minden egyes koncerttel és lemezfelvétellel ápolt jó hírnévben bízhatunk, a magunk által mindig magasabbra helyezett mérce és közönségünk ezzel együtt növekvő elvárása ad muníciót a továbbfejlődéshez.

 

A Gramofon klasszikus fődíja, az aranyozott Gramofon mellett a klasszikus műfaj kategória nyertesei a következők:

Zimányi Zsófia,
a Budapesti
Fesztiválközpont Kht.
igazgatója
Az év magyar klasszikus lemeze:
Liszt-GoldmarkRózsa Miklós: Cselló-zongora művek (Szabó Péter - cselló, Krausz Adrienne - zongora), Hungaroton Classic

Az év külföldi klasszikus lemeze:
Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny, Liszt: h-moll szonáta (Fazil Say - zongora, Szentpéterváris Filharmonikus Zenekar) Teldec - Warner

Az év klasszikus koncertje kategória:
Nikolaus Harnoncourt, a Concentus Musicus Wien és a Schönberg Kórus a Budapesti Tavaszi Fesztiválon (2002. márc. 25-én), rendező: Budapesti Fesztiválközpont Kht.

 


Kapcsolódó cikkeink
Meglepetések a gramofon tölcséréből

http://www.gramofon.hu

http://www.festivalcity.hu

http://www.hungarotonclassic.hu

 

 
 
Jelenleg 14 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!