Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Én vagyok te, te vagy én (Archívum)
Nógrádi Gábor: Az anyu én vagyok
Szerző: I-Web.hu
2002. november 21. 14:35


Az anyu én vagyok cím hosszas és kitartó vita után született. Az író legszűkebb családi-baráti társasága alkotja a kreatív csapatot, közülük Koltai Róbert segített volna leginkább az ütős cím kitalálásában. Végül egy gyors közvéleménykutatás elutasította a színész humoros ötletét, hogy a könyv Én és a kisanyám címmel jelenjen meg. Ilyen igazán lényeges és emberi információkat tudtunk meg a mű keletkezéséről és írójáról a Főváros Szabó Ervin Könyvtárban megrendezett könyvbemutatón és sajtótájékoztatón.

A főhős Emese igazi modern kislány. Focizik és Beckham a példaképe. Nagyapja tudós, akinek a személyiségek kicserélése a kutatási területe. Hisz abban, hogy az emberek úgy kerülhetnek egymáshoz igazán közel, ha kis időre lelket cserélnek. Mesi anyukája gyermekét egyedül nevelő szülő, akinek legnehezebb dolga, hogy megtalálja a közös hangot a tinédzserrel. Talán ezért megy bele hosszas győzködés után, hogy egy fél órára helyet cseréljen lányával. Ám a visszacseréhez nélkülözhetetlen metamorf olaj kiborul. Nagyapának időre van szüksége egy újabb adag előállításához...

A gondolat jó és izgalmas, hiszen mennyi, de mennyi mű íródott, és film készült ehhez hasonló ötletből! Ezekből a történetekből biztos, hogy mindenkinek van egy kedvence. Akár a Koldus és királyfi bölcsessége, akár a Segítség, Felnőttem! tragikomédiája áll közelebb szívünkhöz. Hiszen ki ne szeretett volna már más bőrébe bújni! Megtapasztalni azt, hogy a másik hogyan éli meg és küzdi le az akadályokat. Kívánni, hogy a másik csak egy percig is érezze, mit élünk át, amikor nem hiszi, hogy szenvedünk.

Mindezek a gondolatok az ifjúság felé közvetítve a legértékesebbek. Azt üzenik a közönyös világban felnövő gyermekeinknek, hogy fontos dolog a szeretet. Vagyis a másik ember feltétel nélküli elfogadása. És megértése. Az individuum tiszteletben tartása, az érzelmek kimutatása. A figyelmesség és az empátia. Szóval az önzetlenség. Az pedig, hogy mindez könyv formájában jelenik meg, olvasásra buzdítva a lusta fiatalokat, önmagában elismerést érdemel.

A könyvbemutatón Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke az új regény kapcsán az olvasás hasznosságát emelte ki: segítségével egy életen át tanulhatunk. Az olvasást egészen kicsi korban kell megszerettetni a gyerekekkel, és erre a legjobb módszer a kedvenc író kedvenc regénye.

Békési Pál, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) magyarországi elnöke ismertette a szervezet működését, és feladatának, az olvasás megszerettetésének módszereit. A kutatások pedig azt igazolják, hogy a kiskamaszok gyakorlati, valóságos problémákról és megoldások szeretnek olvasni. Vagyis ami nem képzeletbeli, nem szimbolikus. Harry Potter és a Gyűrűk ura olvasottsági láza nem ezt igazolja, hanem a szerző zsenialitását, mellyel a gyerekeket a könyvhöz láncolja. Nógrádi Gábor művei minden területen helytállnak. Életszerűek és az eladási statisztikák alapján páratlanul népszerűek is.

Cakó Ferenc, a könyv illusztrátora kiválóan ábrázolja a nem éppen egyszerű, mégis bohó, kamaszos lelkivilágot és a könyv hangulatát. Így november végén mi mást ajánlhatnánk az anyukáknak, mint hogy lepjék meg olvasni tudó gyermekeiket Karácsonyra. Legyen az a legnagyobb meglepetés, hogy már el is olvasták a regényt, hogy felvállalták az első lépést gondolkodásmódjuk megértéséhez.

http://www.nogradi.hu/
http://www.ibby.org/Seiten/03_news.htm#congress2002

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!