Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Vásári forgatagban csütörtök délután (Archívum)
Lúdas Matyi a Nemzeti Táncszínházban
Szerző: I-Web.hu
2002. november 20. 12:17


A Honvéd Együttes által a Nemzeti Táncszínház színpadára állított mesemusical éppen ezeket az elfeledett hagyományokat viszi tovább. Ékes bizonyítéka ennek, hogy Novák Ferenc a néptánc és -művészet lelkes gyűjtője a darab rendezője, és Péter fia a dalszövegek írója. Dicséretes ötlet, hogy a kötelező olvasmányként a tantervben is szereplő művet a kor hangulatát legkifejezőbb módon, egy vásári mulatság keretében tálalják elénk. És ha vásár, akkor zene, tánc, rikkancsok és mutatványosok, szerelem és mézeskalács jut az eszünkbe. Nekünk. A kicsiknek azonban teljesen új, szárnyaló, és kacagtató élmény.

A néptánc, népzene és népdal nyelvén ilyen könnyedén játszani rengeteg tudást és gyakorlatot igényel. A Honvéd Együttes és vezetői sikerének a titka, hogy a népművészetet nem darabolták műfajokra. Nem különültek el, és nem zárkóztak be kizárolag a tánc kultúrájába. Több mint ötven esztendeje kutatják és gyűjtik a táncok, muzsikák különböző elemeit. Egészében figyelik és elemzik a műfajokat, nem felejtve el a legfontosabb tényezőt, az embert sem.

A népi kultúra és a hagyományok tiszteletének szellemében felnövő Novák Péter sokoldalú művésszé vált. Tökéletesen ötvözi a tiszta, ékes magyar nyelvet a modern kor ízével. A színpadon is egyszerű, mégis nagyszerű ötletek diadalmaskodnak sorra. Csupa rég elfelejtett dolog, amit újra felfedezünk, és szívesen hozunk vissza hétköznapjainkba. A liba hófehér vászon jelmeze, hímzett, csipkés, fodros tolla, a legények bőszárú rojtos nadrágja, a csikorgó bőrcsizma édes vágyakozással tölt el. Döbrögi uraság palotájának cifraságát pedig a hatalmas kékfestő kelmék pompázatos mintái imitálják.

A színpadra állítás legjellemzőbb tulajdonsága a harmónia. A színek és anyagok összeválogatása a díszlet- és jelmeztervező odaadó munkáját dicséri. A tárogató, a citera, a fuvola és a sípok a mezők és tanyák friss illatát varázsolják a nézőtérre. Ebben a régi-új történetben a liba szerelmes Matyiba, Döbröginek házsártos és nagyravágyó felesége van, és a vásárok fő attraktora egy öreg képmutogató, aki valós mesetörténetekkel tanítgatja az ifjúságot, és lesz mestere az igaz utat kereső fiatal Mátyásnak. Igazi csemeg a felnőtteknek, hogy az illusztrációkat Sajdik Ferenc, a régi Lúdas Matyi című lap vezető karikaturistája készítette.

A mese új felfogásában háttérbe szorul a bosszú és az ütlegelés, sokkal hangsúlyosabb szerepet kapnak a "miért" és a "kiért" kérdésre kapott válaszok. Nagyon fontos üzenet ez akkor, amikor a pedagógusok folyton agresszív és elvadult gyerekekről beszélnek.

Szégyen ide, szégyen oda, bizony a sorok között nem egy kisiskolás gyerek ült, aki még nem is hallott Lúdas Matyiról. Pedig szüleik minden bizonnyal törődnek fejlődésükkel, hiszen nem a sarki multiplex mozijába vitték őket. Az előadás után sokáig ingadoztam én is, amíg meg mertem kérdezni fiamat, mire emlékszik a történetből. Nem vártam tőle sokat, hiszen nem a legegyszerűbb módját választottam a művel való megismerkedésnek. A szeme csillogott, és fülig ért a szája: nem nagyon emlékszem, csak arra, hogy nagyon jó volt. Nagyon tetszett.

Később a lelkiismeretfurdalás büszkeséggé változott. Olvasás órán a mű feldolgozására és szövegértésre egy-egy ötöst kapott. És külön dicséretet. Megérte. Igazán megérte.

Koreográfus-rendező: Novák Ferenc
A koreográfus munkatársa: Szűcs Elemér
Zene: Rossa László
Dalszöveg: Novák Péter
Dalok: Jiling Jácint
Díszlet: Götz Béla mv.
Jelmez: Imrik Zsuzsa mv.
Rajzok: Sajdik Ferenc

Nemzeti Táncszínház Budapest I., Színház u. 3. Tel./Fax: 2201-4407, 391-5923. Pénztár: 375-8649. honlap: www.nemzetitancszinhaz.hu

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!