Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A mindenség vadásza (Archívum)
Lator László köszöntése 75. születésnapján
Szerző: I-Web.hu
2002. november 20. 11:12

Személyiségének és verseinek ereje csak hasonlatokkal írható le. Megfeszített figyelme, célratörő pontossága bennem mindig a vadászat ősi képzetét idézi. Ő az íjász és ő az íj: egyszerre elegánsan könnyed és feszülten felajzott. Soha nem remeg a keze, pedig a mindenséget veszi célba.

Lator László kortalan. Órája és lírája a kozmikus időt méri, nem az emberit. De talán nem is pontos rögtön a mindenségről beszélni, hiszen ami őt érdekli, az elsősorban az élet, a teremtődő világ a maga törékenységében, mulandóságában, "a könyörtelen világegyetem" energiáinak kiszolgáltatott "sokformájú lét". Az ember itt óriási áramok részese, de csak annyiban kiválasztottja, hogy megsejdítheti és megfogalmazhatja  a létezés fájdalmát és gyönyörűségét - azt, amit egyébként ugyanolyan intenzíven érzékel egy állat vagy akár egy növény is. 

A vegetáció, a születő-pusztuló, rothadó-csírázó tenyészet ugyanúgy központi képe a költészetének, mint a rögzíthetetlenül sokféle égbolt a maga örökös fény-sejtelmeivel, léten túli sugallataival; vagy a kopár mező, az elhagyatott lapály, az ijesztő valós és látomásos fennsík, az életet-halált egyaránt ígérő konkrét és képletes határ. Az ő háborúban felnőtt, állandó morális és fizikai fenyegetettségben élt nemzedéke még tudja, hogy a civilizáció törékeny, az ember tömeges halálra vagy erkölcsi pusztulásra ítéli önmagát, a kultúra s a hétköznapi élet vékony burka alatt ugyanolyan erők feszülnek, mint a természeti törvények által irányított világban.

Aki így lát és így él, aki ismeri "a naponként feltámadó anyag" egyetlen bizonyosságát, annak valóban "egymásba feszülő erők villáma minden pillanat". Amíg van fény és van sötét, van születés és van halál, addig létezik költészet is - ember sem kell hozzá. Elég az anyag, az energia és az információ folytonos egybeolvadása és elkülönülése. A költő csak meglátja és leírja.

Mintha ez olyan egyszerű lenne. Hiszen a legegyszerűbbnek tudott emberi érzelmekről is nehéz tisztán beszélni, nemhogy az elemekről. A Lator-vers erejét az adja, hogy egyszerre szól mindkettőről, ugyanolyan érzékletesen, tapinthatóan és sejtetően. A jelentés nem leválik a jelentettről, hanem a felmutatás által túl is mutat rajta. Az íjász nyila sosem ér célhoz, de célba talál röptének minden pillanatában. Ritka, egészen ritka költői képesség ez, csak az igazán nagy mesterek adománya.
 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!