Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Felnőttek a gyerekek (Archívum)
A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar koncertje
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. november 20. 10:58


Az, hogy a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekarnak már saját közönsége van, korábban is érzékelhető volt. Az, hogy ez a publikum minőségérzékeny, az a recenzens számára a november 17-i esten vált igazán nyilvánvalóvá. A magyar zenei közélet most kezd valamit törleszteni abból az adósságból, amellyel Dohnányi Ernőnek tartozik. A 125 esztendeje születetett zeneszerző-zongoravirtuóz-pedagógus emléke előtt a Danubia is fejet kívánt hajtani.

Héja Domonkos
Héja Domonkos kitűnő érzékkel választotta
(és vezényelte) a csábítóan gazdag, elsősorban komoly tónusú életműből azt a sziporkázóan szellemes alkotást, amely pompásan illett az együttes arculatához. A Simona néni című egyfelvonásos opera nyitánya vidám és csillogó, a hangszercsoportok sorra megmutathatták fölkészültségüket. A derűs bevezető után játszották Sosztakovics David Ojsztrahnak ajánlott hegedűversenyét. Mivel mesterhegedűsnek szólt a darab, kérdéses volt, hogy a fiatal - és sajnos alig ismert, így nem is favorizált - Ábrahám Márta milyen teljesítmény nyújt szólistaként. Nos, invenciózusan, technikailag fölényesen szólaltatta meg az irodalom egyik legkülönlegesebb kompozícióját. A szünet után ismét őt hallottuk az együttessel: Király László Concertinójának kevésbé előtérbe állított, de hangsúlyos hegedűszólamában. A komponista láthatóan boldog és elégedett volt, művének ősbemutatóját Ábrahám Mártára és a Danubiára bízta – s erre minden oka megvolt. 

A  koncert záró száma sokaknak és hosszú ideig emlékezetes marad. A magánéletében könyvelői mentalitásáról elhíresült Richard Strauss Don Juan című szimfonikus költeménye csupa erotikus izzás, sodró, ellenállhatatlan lendület. A Danubia tolmácsolásában a tragikus végkifejlet ellenére is az élet, a szerelem, az örök keresés diadalmenete volt ez a néhány viharosan elszáguldó perc. A rézfúvós szekció tisztán, sokfajta dinamikával játszott, a vonósok is győzték erővel és lendülettel a darabot. Bizony, a gyerekek felnőttek. Talán megtanítanak bennünket arra, hogy szeressük, becsüljük önmagunkat és egymást. 

A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar koncertje a Zeneakadémián 2002.november 17-én.
Műsor: Dohnányi: Simona néni nyitány, Sosztakovics: a-moll hegedűverseny, Király László: Concertino (ősbemutató) R.Strauss: Don Juan 

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!