Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Új divat a Divatcsarnokban? (Archívum)
Guggenheim Múzeum Magyarországon
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. november 20. 11:07


A Medgyessy Péter kormányfő vezette delegáció teljes dokumentációval érkezett New Yorkba. A Guggenheim Alapítványnak átadott anyag a volt Divatcsarnokot jelöli meg lehetséges helyszínként, de a megvalósulás időpontjáról még csak most kezdődtek az egyeztetések.

A Guggenheim Alapítvány a világon öt múzeumot működtet: New Yorkban, Velencében, Bilbaóban, Berlinben és Las Vegasban. A Solomon R. Guggenheim Alapítvány 1937-ben jött létre, és két évvel később egy volt autószalonban megnyitotta első múzeumát. A kiállításon Kandinsky, Paul Klee és Mondrian műveket lehetett látni. A két alapító célja az volt, hogy a modern művészet remekművei méltó épületbe kerüljenek. Ekkor bízták meg Frank Lloyd Wright építészt a New York-i Guggenheim Múzeum megtervezésével. Az 1959-ben elkészült épület szakít a múzeumok hagyományos formavilágával: alulról csigavonalban felfelé és kifelé tartó, masszív, minden díszítést mellőző, fehér betonépítmény. A kiállítási terület nem más, mint egy öt emelet magas rámpa, amely az üres központi tér körül kanyarodik fölfelé. Az épület felülről egy üvegkupolán keresztül kap fényt.

A Velencei Guggenheim Múzeum
A Velencei Guggenheim Múzeum Peggy nevéhez fűződik
: Benjamin Guggenheim lánya, aki apjától jelentős vagyont örökölt, beleszeretett Velencébe, és megvásárolta a Palazzo Venier dei Leoni épületét. Itt, a Canale Grande egyik legszebb részén nyitotta meg 1951-ben a saját, 20. századi művészek alkotásaiból álló gyűjteményét bemutató kiállítást. A hetvenes években a múzeumot a Guggenheim Alapítványnak adományozta, majd halála után, 1979-ben a palota Peggy Guggenheim Gyűjtemény névvel a kubizmus, a szürrealizmus és az absztrakt expresszionizmus fellegvára lett. Később a tárlatot bővítették, és itt látható a Gianni Mattioli gyűjtemény, a Nasher szoborpark és más időszaki kiállítások is.
A velencei Guggenheim Múzeum ma már a kortárs művészet egyik legjelentősebb olasz központja.
Az előcsarnokban Alexander Calder mobilja látható. Az ebédlőben korai kubista műveket – például Picasso és Braque munkáit – helyezték el. A modern szobrászati alkotások a Canale Grandéra
néző teraszon kaptak helyet. Itt állították ki Henry Moore, Alberto Giacometti és Marino Marini munkái. Ezen kívül megtekinthetők még Jackson Pollock, Francis Bacon, Max Ernst, Salvador Dalí és René Magritte alkotásai is.

A Guggenheim Museum Bilbao
A Guggenheim Museum Bilbao építését a baszk kormány finanszírozta.
Ezzel Bilbao a modern és kortárs művészetet támogató Guggenheim Múzeumok európai központja lett, és a város vezetése is elérte célját: az észak-spanyolországi várost elindították a modern metropolisszá fejlődés útján. A bilbaói épület New York-i testvéréhez hasonlóan nagy visszhangot keltett az építészek és a közönség körében.
Az épületet Frank O. Gehry amerikai építész tervezte a Nervión folyó partjára a város közepén. A fémből, mészkőből és üvegből álló építmény esténként ijesztő képet mutat. Sokan egy nagy szörnyhöz hasonlították. Mások szerint pedig egy köztéri szobrot nyert a város. Belépve az épületbe, az átriumban hatalmas fémvirág fogadja a látogatót. A múzeumban tizenkilenc galéria van, többnyire nyolcszögű alaprajzzal, mint maga az egész épület. 1997-ben két hétig tartó ünnepséget rendeztek a múzeum tiszteletére, és a következő évben több mint 1 300 000 látogatót fogadott az új létesítmény.

A Berlini Guggenheim Múzeum
A Berlini Guggenheim Múzeum a Guggenheim Alapítvány és a Deutsche Bank közös vállalkozása.
Az épület a régi és az új Berlin közepén, az Unter den Linden sugárúton található. Nevét – Deutsche Guggenheim – az alapítók nevének összetételéből kapta. Maga a múzeum a neves német bank földszintjén foglal helyet. Az épületet 1920-ban emelték. A művészeti galéria terveit Richard Gluckman amerikai építész készítette. A termekben évente három-négy jelentős kiállítást tartanak.
A berlini múzeumnak különleges kapcsolata van a Guggenheim Alapítvánnyal, a család ugyanis eredetileg Németországból települt Amerikába.

Thomas Krens 1992-ben vette át a Guggenheim Alapítvány igazgatását. Még ebben az évben felújították a New York-i épületet, és létrehoztak egy másik múzeumot, a Guggenheim Museum SoHo-t. 2001-ben Las Vegas-ban két múzeum nyitotta meg kapuit: a Guggenheim Las Vegas és a Guggenheim Hermitage Múzeum. Mindkét épületet Rem Koolhas tervezte. Az elsőben kortárs művészeti, építészeti és design kiállításokat rendeznek. Az Hermitage Múzeum a Venetian Resort Hotel Casino része.

http://www.guggenheim.org/index_flash.html

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!