Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Gyógyhatású muzsika régen és ma (Komolyzene)
Sine Morbo gálakoncert a Zeneakadémián
Szerző: H. Magyar Kornél
2002. november 19. 14:29


Sine Morbo latin kifejezés, azt jelenti, „betegség nélkül”. Már a régi görög tudósok - köztük Hippokratész és Pithagórasz - is felismerni vélték, hogy a zene rezgései jótékony hatással vannak a test beteg szerveire. Az egészségügy és a zene kapcsolata ma is szoros, igaz, kicsit más formában. A GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég ugyanis egyre nagyobb arányban vállal szerepet a hazai zenei élet anyagi támogatásában, és ezen belül is a fiatal tehetségek karrierjének egyengetésében igyekszik közreműködni.

Vigh Andrea
Ennek eredménye a Sine Morbo Művészeti Estek sorozat, amelynek koncertjei immár egy éve, rendre zajos közönségsiker mellett zajlanak. A GlaxoSmithKline és a Jakobi Koncertszervező Iroda között lassan tízéves támogatói kapcsolat áll fenn. A gyógyszergyártó cég kezdetben a Forrás Kamarazenei Műhely tagjainak biztosított anyagi támogatást, amely a ’90-es évek második felétől már milliós nagyságrendű volt. A műhely akkor fiatal tehetségei ma már a zenei élet fontos szereplői: köztük van Vigh Andrea hárfaművész és Horgas Eszter fuvolaművész is.

Az együttműködés sikerét bizonyítja a tavaly indult nagyobb lélegzetű komolyzenei sorozat, amelyen a Zeneakadémia legtehetségesebb növendékei kapnak fellépési lehetőséget. A sorozathoz pályázat is társult: a Zenekakadémia tanszékvezető tanárainak feladata volt, hogy nyilvános meghallgatás után osszák szét a legígéretesebb növendékek között a GlaxoSmithKline által felajánlott 5 millió forintot. A pályázat nyertesei 19 nemzetközi versenyen illetve kurzuson vehettek részt a támogatás segítségével.

Jakobi László, a SineMorbo Művészeti Esteket szervező Jakobi Koncert Kft. vezetője szerint a GlaxoSmithKline egyre nagyobb arányban kapcsolódik be a hazai kulturális élet támogatásába. A sorozat keretében eddig összesen 39 koncertet tartottak, amelyeken 29 fiatal tehetség kapott fellépési lehetőséget.

A Sine Morbo Művészeti Estek jövőre is folytatódnak – erősítette meg az artitura kérdésére Bognár Nagy Andrea, a GlaxoSmithKline PR menedzsere is. „Nem véletlenül választottuk a sokszínű magyar zenei életből éppen a komolyzene következetes támogatását. A magyar zenei élet évről évre újabb és rendkívüli tehetségeknek ad szárnyakat, ám lehetőségeik igencsak szűkösek. Nem csoda hát, hogy nagy örömmel vesznek részt a hangversenyeinken, és a támogatottaink is rendre beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Gyógyszergyártó cég lévén igyekszünk szem előtt tartani a magyar orvostársadalom igényeit is, amely ma ugyanolyan aktívan érdeklődik a komolyzene iránt, mint évtizedekkel ezelőtt.”

A GlaxoSmithKline kultúratámogató tevékenysége nem csak a zenére korlátozódik: kortárs festészeti gyűjteményük évről-évre újabb alkotásokkal gyarapszik; az orvostársadalom belső terjesztésű folyóirata, a Sine Morbo pedig rendszeresen közöl szépirodalmi írásokat.

A Sine Morbo Művészeti Estek pénteki gálakoncertjének különlegessége, hogy kiemelkedő muzsikusok növendékeikkel együtt játszanak. Gulyás Dénes (ének), Szabadi Vilmos (hegedű), Vigh Andrea (hárfa) és a Budapesti Vonósok kamarazenekar mellett hallhatjuk azokat a fiatalokat, akik már most népszerűségnek örvendenek: az Ewald Rézfúvós Kvintettet, Somodari Péter cselló-, Tóth Péter zongoraművészt, akik Hajnóczy Júlia énekhangját is kísérik a hangversenyen. Az esemény presztízsét növeli, hogy a fővédnökséget Görgey Gábor kulturális miniszter és Demszky Gábor főpolgármester is elvállalta. Jegyek 1000 és 5000 ezer forint között vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában.

További információ, a koncert részletes programja:
www.forraskoncert.hu

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!