Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Budapesten a Szegedi Kortárs Balett (Archívum)
Az idén tizenöt éves együttes bemutatókra készül
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. november 22. 13:34

A Szegedi Kortárs Balett az idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A társulatot 1987-ben alapította Imre Zoltán, s ezzel olyan együttest indított útjára, amely máig a kortárs tánc egyik legkiemelkedőbb képviselőjének számít. A társulattal számos magyar és külföldi koreográfus dolgozott, a már említett Roberto Galvanon kívül például Jorma Outinen, Myriam Naisy, Ben Craft és Bozsik Yvette.

1993-ban Pataki András és Juronics Tamás vette át a balett vezetését, azóta a művészeti vezető, táncos-koreográfus Juronics Tamás egyedi mozdulat-, és gondolatvilága határozza meg az együttes arculatát. A Szegedi Kortárs Balett egyre ismertebb és sikeresebb lett, határainkon túl is, mindezek ellenére két évvel ezelőtt Korognai Károly, a Szegedi Nemzeti Színház akkoriban frissen kinevezett igazgatója megszűntette a teátrum balett-tagozatát.

Két hónap létbizonytalanság és hosszas tárgyalások után a társulat működtetését az 1993-ban alapított Kortárs Balettért Alapítvány vette át, amelyet Szeged városa támogat. Az együttes kálváriáját egyébként a közönség színpadon is láthatta, hiszen Juronics Tamás Post Scriptum című darabja ezt dolgozta fel. A bemutató 2000-ben volt Budapesten, a Thália Színházban, amely a Kecskeméti Katona József Színház mellett szinte azonnal befogadta a társulat előadásait.

A legutóbbi két esztendőben  a Szegedi Kortárs Balett új erőre kapott, amit bizonyít az azóta bemutatott darabok - egyebek között a Carmina Burana és A fából faragott királyfi - sikere is.   
Helyzetük Szegeden mindössze annyiban változott, hogy a tavalyi öt (bizony, egész évben mindössze öt) előadás száma most nyolcra emelkedett. Ezzel szemben Kecskeméten egy évadban 26 előadást tudhatnak magukénak. Állandó vendégei a Thália Színháznak, illetve a Nemzeti Táncszínháznak is, és hamarosan újabb premierrel rukkolnak elő.

December 6-án a Szegedi Nemzeti Színházban mutatják be Sztravinszkij Tűzmadarát, amelyet második felvonásként Ravel Bolerója követ. A koreográfus, Juronics Tamás szokatlan módon közelíti meg ezt a két fantasztikus művet: az ő olvasatában a két darab egy ívet alkot, a Tűzmadár végkifejletéből indul tehát a Bolero egyre fokozódó, burjánzó világa.
A szegedi premiert követően az előadást januárban Kecskeméten, majd a fővárosban, a Thália Színházban is bemutatják.

http://www.nemzetitancszinhaz.hu

 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!