Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Élménybeszámoló (Színház)
Baltazár Színház: Gondolj rám szívesen
Szerző: I-Web.hu
2003. március 21. 12:08

Az első jelenetben egy bundás-csizmás sarkkutató-szerű lény rátalál egy jégtömbre, felemeli, rálehel, majd magához szorítja. Egyszerű, mégis gyönyörű mozdulat. Persze azért itt mi Rómeó és Júliát fogunk látni, nyugtat meg az egyik fiatalember. Csak kicsit átírták: ezúttal a kegyetlen szülők nem állják útját az igaz szerelemnek. Mert szeretni szabad, sőt kell is.

"De hogyan kell igazán szeretni?" - hangzik el a kérdés, nem is egyszer. Hiszen nekik - a szereplőknek - nem szabad, mégis szeretnek. Konkrét válasz helyett kapunk néhány igazán szép és megható történetet, amelyeket itt-ott beleszőnek a műbe. S hogy akkor miről is szól a darab tulajdonképpen? Szeretetről. Barátságról. Az Életről, ahogy ők látják. Kedves mozdulatokkal, őszinte szavakkal.

Megnevettetnek, nem is egyszer. A kötényén egy kenyérsütő inas képét viselő "Capuletné" teljes nyugalommal teszi fel a levetett cipőt egy tálcára, és viszi el. Egy hatalmas úszógumiban forgó "Rómeó-trió" a szépségről, a vágyról beszél. Csupa-csupa mosolyogtató kis epizód. Majd amikor már végleg elfelejtenénk, hogy itt a Rómeó és Júliát látjuk, becsusszan egy shakespeare-i monológ vagy aprócska párbeszéd. A Júliát a kanapén tologató dajka és Capuletné, aztán a báli jelenet. Igen, a darab mindvégig Rómeó és Júlia, csak ezt nem Shakespeare, hanem az élet írta.

A legszebb jelenet kétségkívül az, amikor az egyik Júlia így szól: "Ma vagyok a legszebb, mert ma boldog vagyok!" És valóban: sugárzik az arca. Majd felkiált: "Nevess! Nevess! Még jobban nevess!" És nevetnek, szívből, mindnyájan. Mi pedig csak ülünk, és gondolunk rájuk szívesen, ahogy azt az elején kérték. Hálásak vagyunk ezért a szívmelengető egy óráért, különösen, mert nekik százszor annyi munkájukba került ez az előadás, mint bárki másnak kerülne.

Upor Ágnes

Megrendítő színházi élmény a Gondolj rám szívesen. Megrendítő és színházi. A Baltazár színház fogyatékos színészei egyszerre játsszák saját magukat és mások által megírt-megrendezett szerepüket, s mindkettőt egyformán őszintén. Minden percben érezhető, milyen rendkívül mélyen érintik őket azok az érzések és gondolatok, amelyeket - hol a maguk nyers megformálatlanságában, hol kifinomult színházi(as) eszközökkel - elénk tárnak. Ez segíti át őket is, a nézőt is minden buktatón.

Könnyen megeshetne, hogy egy effajta kezdeményezés a (nem elhanyagolható!) terápiás célokon túl semmit nem szolgál. Sőt, ami sokkal rosszabb: azzal, hogy munkájukat közönség elé viszik - szélsőséges esetben - a játszók kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek. Vagy épp ellenkezőleg: előfordulhatna, hogy a néző szánakozásból (esetleg az "egészségesek" bűntudatától gyötörten) "túlszereti" - végső soron: szeretettel, de lekezeli őket.

Itt ez a veszély nem fenyeget: az elfogódottság hamar leküzdhető. Mert ez nem afféle "szemlesütős" találkozás. Az előadás mélyen, nyíltan a közönség szemébe néz. És az - ha állja ezt a zavarba ejtő (de nem vádló!) tekintetet - sok mindent megért, sok mindenen elgondolkozik. Például azon, hogy hány olyan alapvető emberi "jog" akad, amellyel nem ugyanolyan magától értetődően élhetünk mindannyian. Hogy mi minden "egyébtől" is megfosztja a természet és a társadalom azt, akinek nem adatik meg a "hibátlan" agy- és idegi működés. Például attól, hogy "normálisan" szeressen. 

A Baltazár színház előadása békés lázadás eme jogfosztottság ellen. A színészek határozottan bejelentik igényüket arra, hogy ugyanúgy szerelembe eshessenek, mint mások. Értsd: hogy ugyanúgy felemelje és egyszersmind elbutítsa őket a szenvedély, mint bárki mást. Hogy boldogok legyenek, vagy válogatósak, oktondik, bizonytalanok. Egy fiú például arról beszél, hogy neki bizony szemüveges csaj soha nem kellene, a "szemüveges csaj" pedig arról, hogy egy bizonyos fiúval a világ minden kincséért sem járna. Egy világtalan fiatalember elmeséli, hogy egy buliban megtetszett neki egy lány, de aztán megismerkedett a barátnőjével, és az is megtetszett neki - így aztán nagyon nehéz volt döntenie (végül azt választotta, amelyik lát egy kicsit.) És persze sok szó esik a szerelem kínjairól, arról, hogy "a plátóiból kinőttem, a valódi meg tilos". Az előadásból teljességgel hiányzik a csöpögős önsajnálat. Egyszerű, őszintén elharsogott mondatok, hol megható, hol bumfordi gesztusok, gyakran az önirónia kedves fintorától kísérve.

A saját életükből (illetve sorstársaik tapasztalataiból) kiemelt példák nem elkülönülő kommentárok. Ellenkezőleg: mintha a mini-történetek közé ékelt Shakespeare-jelenetek tükröződnének vissza elvontabb síkon az ő valóságukra. Nyilvánvalóan kívülről jött (feltehetőleg a rendező vagy a játékmester sugalmazta) színházi megoldások - helyzetgyakorlatok, némajátékok, kellékkel-bútorral-eszközökkel "eltáncolt" jelenetkék sorakoznak a monológok mellett és között. Színészek és vezetőjük dicsőségére válik: soha, egyetlen percig sem érezni, hogy a színészek valami tőlük idegen, rájuk erőltetett, meg nem emésztett "művészi eszközökkel" élnének, vagyis afféle betanított bábukként okoznának kínos perceket önmaguknak vagy a nézőnek.
Többségük hibásan, vagy rosszul beszél (bár úgy tűnik, ezen a téren is rendkívül sokat fejlődtek a kezdetek óta), többüknek a mozgás-koordináció is gondot okoz. Csakhogy itt nem történik semmiféle kísérlet ennek elkendőzésére, "kozmetikázására". Úgy színészkednek, ahogy tudnak: erőfeszítéseket tesznek, de nem tettetnek, így aztán könnyű őket őszintén és derűs szívvel szeretni.

Upor László

Baltazár Színház: Gondolj rám szívesen
Júliák: Horváth Szilvia, Kántor Nóra, Kovács Veronika, Kudari Réka, Raffael Erzsébet, Taligás Anna
Rómeók: Erdős Balázs, Fehér Dániel, Kozma Bognár Sándor, Medetz Attila, Ócsai András, Szilvásy Márton, Vörös Ferenc
Játékmester: Győry Franciska
Rendező: Elek Dóra

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!