Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Interjú Günther von Hagens anatómus professzorral A test világa című kiállításról (Archívum)
Az alábbi összeállítást különféle interjúkból állítottuk össze.
Szerző: Csibi Szilvia
2002. július 11. 11:01

-  Mi járt a fejében, amikor eldöntötte, hogy kiállításon mutatja be a testeket?

Günther von Hagens:
Húsz évig dolgoztam anatómusként a Heidelbergi Egyetemen, és a diákok roppantul meg voltak velem elégedve. Akkoriban hétvégenként tűzoltókat és nővéreket kalauzoltam a kiállított preparátumok között, és észrevettem, hogy az alapvető anatómiai ismereteik is hiányoznak. Manapság a laikusok látszólag nagyon sokat tudnak az emberi testről. A médiában hallanak és olvasnak róla, képeket is láthatnak például arról, milyen egy szívinfarktus, meg hogy milyen a dohányzók tüdeje, de sosem látják, hogy valójában hogy is néz ki. Ezen változtatni kell
A célom, hogy demokratizáljam az anatómiát.

– De mi késztette arra, hogy megrendezze ezt a kiállítást? Oktatni akar vagy inkább sokkolni? 

Günther von Hagens:
Ha megfigyeli a látogatók reakcióit, látni fogja, hogy senkit sem sokkolnak a látottak: inkább meg vannak lepődve, és lassan felfedezik a saját testüket is. Itt aztán tényleg nem száraz anatómiáról van szó. Ez egy anatómiai esemény, ha úgy tetszik, szórakozás.
 
- Miből gondolta, hogy az embereket ennyire fogja érdekelni? Számított-e arra, hogy több millióan lesznek kiváncsiak a kiállításra?  

Günther von Hagens:
Teljes mértékben. Már csődbe mentem volna, ha nem így állna a helyzet. Amikor megrendeztük az első show-t Németországban, egy kritikus azt mondta, legfeljebb 40.000-en jönnek el. Ezzel szemben már 800.000 látogató volt. Én gondoltam, hogy a gyakorlati tudásból hiány van. Azért vannak itt, hogy ők is láthassák azt, amit a szakértők évszázadok óta élveznek. 

- Kik voltak az elsők, akik testüket felajánlották Önnek és mivel vette rá őket, hogy ezt tegyék? Gondolom, ha megvan a holttest, akkor gyorsan neki kell fogni a kipreparálásának, mielőtt oszlásnak indul. Szóval kik voltak az elsők?

Günther von Hagens:
Igazából nem sürget az idő – nyáron két hét, télen pedig négy hét – ugyanis a testnek nem kell frissnek lennie. Már a legelején, amikor kigondoltam ezt az eljárást 1977-ben, sok ember, aki látta a kiállítás, jelentkezett, annyira tetszett neki, amit látott. Németországban naponta 5 ember iratkozott fel. Eddig mintegy 4,500 donorunk van, úgyhogy testekből nincs hiány.
 
- Itt Londonban is akadt olyan, aki feliratkozott?

Günther von Hagens:
Most van a harmadik nap, és nagy örömünkre már 8,000 látogatónk volt. Egy angol férfi feliratkozott, aki már látta a kiállítást Belgiumban, és azt mondta, hogy a látvány szépsége annyira magával ragadta, hogy eldöntötte, ez sokkal jobb, mintha eltemettetné vagy elhamvasztatná magát. 


- És mi a helyzet azoknak a rokonaival, akik odaajándékozzák a testüket? Volt már olyan, aki eljött megtekinteni a halott hozzátartozóját a kiállításon?

Günther von Hagens:
Nagyon fontos, hogy a testek anonimek maradjanak, máskülönben az egész egyfajta posztumusz múzeummá alakulna át. Ez nem az a hely, ahová gyászolni jönnek az emberek. Nem illegális temető – ez a megvilágosodás terme, és amikor az ember tanulni akar, akkor nem gyászol. Ezért hát megvolt rá a jó okom, hogy bizalmasan kezeljem a személyes adatokat – a rokonok jönnek, látnak, de nem tudják, ki kicsoda, és szerintem ez nagyon is helyénvaló. 

- Melyik nem képviselői hajlanak inkább arra, hogy odaajándékozzák a testüket?

Günther von Hagens:
Kb. 15% -kal több nő adományozza oda a testét, és mintegy 10 - 20% -kal több nő jön el a kiállításra. Miért? Mert a nők jobban függenek a testüktől és jobban is érdekli őket a szépség,  kozmetikumok, stb. viszonylatában, nem is szólva a gyermekszülésről és –nevelésről, tehát nagyon is érthető hogy fontosabb számukra a testük. 

- Nem gondolja, hogy az Önt ért kritikák egy része megalapozott? Testek felvagdosása és kiplasztikázása ugyanis nem csoda, ha sokakat elgondolkoztat, vajon teljesen éplelkű emberrel állnak-e szemben. Ön hogyan reagál ezekre a felvetésekre?

Günther von Hagens:
Ilyen erővel Leonardo da Vincit és más középkori mestereket is - akiknek a követőjének tartom magam - őrültnek nevezhetnénk. Nos, én magamat teljesen kiegyensúlyozott személyiségnek tartom. Arról nem is beszélve, hogy ők, pl. Leonardo éjjel ment testeket lopni az akasztófáról, hazacipelte őket, felboncolta aztán elrejtette őket az ágya alá. Hála neki és másoknak, ma sokat tudunk az emberi testről és a várható élettartamunk megkétszereződött. Ilyen értelemben persze én nem vagyok kiegyensúlyozott, de a valós életben néha muszáj megtörni a társadalmi tabukat.- Egy társadalom nem élhet tabuk nélkül, de egy társadalom anélkül nem tud fejlődni, hogy ne feszegetné azokat. Én olyan ember vagyok, aki tabukat döntöget. 

- Ön is odaajándékozza majd a testét, amikor meghal?

Günther von Hagens:
Hát persze, örömmel, és nagy izgalommal, mert számomra nagy megtiszteltetés, hogy kiállítják a testemet, és így halálom után is szolgálhatom az anatómiát és a felvilágosodást. 

- Na persze a nagy kérdés az, ki fogja ezt elvégezni ha Ön már nem él?

Günther von Hagens:
Tudom, hogy kollégáim hajlandók lesznek mintegy 1500 munkaórát eltölteni azzal, hogy egy jó kis darabot készítsenek belőle, így a világon maradhatok akár néhány évszázadig is.
A balzsamozás egyfajta vigasz, ugyanis megváltoztatja a halál arcát. 

 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!