Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ő is, én is (Színház)
Csukás István-Novák János: Tükörbohócok
Szerző: Tuba Adrienne
2003. április 2. 10:13

A színpad és a nézőtér sorai egy szintben vannak, még egy függöny sem választja el őket egymástól. Ez és a kis létszámú közönség teszi lehetővé, hogy interaktív (melyik gyerek ne várná el, hogy beleszólhasson a műsorba!) és bensőséges hangulat jöjjön létre az előadáson. Először egy fehér arcú, fekete ruhás figura jelenik meg, aki hosszú mozgás-monológjával próbálja megértetni jelenlétének értelmét. A felnőtt néző hamar párhuzamot von közte és a Kabaré felejthetetlen Konferansziéjának szerepe között. Ez máris elégedettséggel tölti el, megvan az első lépés, a kapocs. A magas ifjú maga a tükör, vagyis a tükör lelke. Tehát mindannyiunk lelke, akik a tükörbe nézünk.

Vanda, akinek a lakásában áll a bizonyos tükör, egy bohócforma figura, aki saját születésnapjára készül. Hiába, az ajtón nem kopog senki. Nem csoda, hiszen undok kis jellem ő, aki igénytelen a ruházatára, a hajviseletére, szerinte minden csak vacak és vacak. Hamarosan átlépi a tükröt a másik főszereplő, aki Jó tündérként mutatkozik be. A szépséges és kedves tünemény először Vanda tükörképe volt. A rút bohóc sokadik szülinapján arra vágyik legfőképpen, hogy szép lehessen, mert akkor mindenki szeretni fogja.

A színpadon Kubik Anna és Závory Andrea fergeteges alakításában ismert, de kedves bohóctrükkök nevettetik meg a vidámságra vágyó gyerekeket. Spriccelő könnyzápor, gondolatátvitel, átváltozás, csúzli, kedves és humoros párbeszédek, valamint az azokat kísérő kacagás adják a darab igazi sikerét. Míg a kicsik önfeledten figyelik a komédiát, a szülő magába száll. Apró, megfoghatatlan rendezői fogások hívják fel a figyelmet arra, hogy a gyerekeket elítélendő módon megkülönböztetjük. Két fő csoportra osztjuk őket: jóra és rosszra. De vajon milyen alapon? Szabad-e ilyet tennünk?

A kérdésre a választ titokban kétféleképpen is megkapjuk. Az egyik fontos üzenetet már a darab elején felismerjük. Hiszen a Jó tündér mint a Rossz tükörképe, vagyis mint saját lelke lép színre. Ennek tudatában ébredünk rá, hogy a Jó és a Rossz közti lényegi különbség főleg a külsőségekben nyilvánul meg. De a színházi élmény alatti elmélkedés nem feledteti azt a tényt, hogy gyerekekről beszélünk. Mert mitől is rossz Vanda? Mert csúnyán öltözködik. Vagy csak kényelmesen? És kócos a haja. És persze felborítja szemeteskukát, és kilövi a lámpákat. De nem hazudik és nem csal. A tükör előtt állva arról ábrándozik, hogy ő is Jó. A Jó pedig arról, hogy egy kicsit Rossz.

Nagyszerű ötlet, hogy a rosszalkodás közben megsérült postaládát, villanyoszlopot, utcai telefont, macskát és majmot egytől egyig a tükör lelkeként megismert szereplő alakítja. Hiszen ő bárki lelke lehet. Akár Vandáé, akár a Jó tündéré is... Ez az önzetlen odaadás a másikért, ez jelenti a gyermeki tisztaságot.

Megszeppenten állok fel a székből, ám a kicsi fiú, akinek a szeme sem áll jól, haláli jól érezte magát. Mire hazaérünk, már érzem, hogyan "szervülnek" benne a gondolatok, mert tévézés helyett mesekönyvet akar olvasni a szobájában, és gondolatátvitellel - mondhatnám úgyis, hogy pozitív hozzáállással - segít a nemrég szerzett papagájnak, hogy megszokja új környezetét. Közösen határozzuk el azt is, hogy beszerezzük Csukás István könyvét, a Tükörbohócokat, és minden alkalommal le is rajzoljuk, amit olvasunk. Később teszek egy óvatos kísérletet. Felolvasom neki Szabó Lőrinc A tükör vallomása című versét. Majd kérésére még egyszer. Csak ennyit mond: kezdem érteni.

Csukás István-Novák János: Tükörbohócok
Szereplők: Kubik Anna, Závory Andrea, Ruszina Szabolcs
Díszlet-, jelmez- és bábtervező: Orosz Klaudia
Dramaturg: Marschall Éva
Hangszerelés: Kecskeméti Gábor
Koreográfia: Rotter Oszkár
Rendezőasszisztens: Hajsz Andrea
Rendező: Novák János

A következő előadások április 6-án vasárnap, 11 órakor és 14.30-kor lesznek, érdemes előre jegyet foglalni: www.thalia.hu

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!