Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kétezer év kényszerszünet (Archívum)
Megnyílt az Alexandriai Könyvtár
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. november 12. 12:57


Tizenkét évvel ezelőtt a világ politikai és tudományos életének jelentős képviselői találkoztak Egyiptomban. Az akkor elfogadott úgynevezett Asszuáni Nyilatkozatban ez áll: „Az időszámításunk előtti harmadik században az ókori Alexandriában egy hatalmas vállalkozás valósult meg: az Alexandriai Könyvtár, amely a népek és kultúrák találkozásának szimbóluma lett, megvalósítva Arisztotelész és Nagy Sándor álmát, az egyetemes tudás megőrzésére tett kísérletet.
A harmadik évezred küszöbén, Mohamed Hosni Mubarak elnök és az egyiptomi kormány támogatása mellet, az UNESCO és több köz-, illetve magánintézmény pénzügyi közreműködésével felszólítunk mindenkit, aki teheti, támogassa az ókori Alexandriai Könyvtár újjáépítését.
Az Alexandriai Könyvtár és Múzeum az ókori világ szellemi központjaként működött, segítette a tanulást és a kutatást, megteremtette a kutatóintézetek és az egyetemek ősi intézményét. Alexandriához olyan nevek fűződnek mint: Erastosthenész, Aristarchus, Ptolemaiosz, Strabo, Archimedesz és Heron.
Az ő szellemüket szeretnénk megidézni, létrehozva az ókori intézmény modern változatát.
A Bibliotheca Alexandrina az Egyesült Nemzetek segítségével egy nemzetek feletti kulturális központ lesz. Ennek megvalósulásához várjuk minden kormány, köz- és privát intézmény, könyvtár, levéltár és bármely személy segítőkész javaslatát és önkéntes hozzájárulását.”
A nyilatkozat aláírói között Susan Agnelli, Noor Al-Hussein jordán királynő, Caroline monacói hercegnő, Melina Mercouri, Francois Mitterrand, Susan Mubarak, Szófia spanyol királyné, államfők, tudósok és neves személyiségek szerepeltek.

Az álom megvalósult. Az épület tervezését több mint 500 pályázat közül a norvég Snohetta csoport nyerte el. A kör alakú, modern épület különlegessége, hogy – a Sidney-ben lévő operaházhoz hasonlóan – a tengerre néz. A könyvtár Alexandria városának élő jelképe lett, hiszen Kelet e kapujának minden nagy műemléke  már a múlté. Itt voltak a Ptolemaiosok palotái, Nagy Sándor sírja, az alexandriai világítótorony, amely a világ hét csodájának egyike, valamint Serapis szentélye is. Mindet lerombolták.

A híres könyvtárról pedig azt sem tudják, hova lett. Rossz nyelvek szerint lehet, hogy épp a modern épület alatt fekszik, mert az építtetők nem sokat fáradtak a terület régészeti feltárásával. Így marad az eddigi feltevés, hogy a régi Alexandriai Könyvtárat ie. 47-ben Julius Cézár romboltatta le, amikor elfoglalta a várost.

A Bibliotheca Alexandrina nemcsak könyvtár. Megálmodói egy kulturális komplexumot hoztak létre, felnőtt, gyermek és szakkönyvtárakkal, múzeumokkal, kiállítótermekkel, nevelési központtal és konferencia központtal. Érdemes kiemelni, hogy a vakok és látási problémákkal küszködők számára külön könyvtárat rendeztek be. A gyűjteményt 1995 óta folyamatosan bővítik, több országtól és magánszemélytől kaptak ajándékba könyveket, kéziratokat, térképeket.

Költségek, számok, méretek. A terület és a konferenciaközpont az egyiptomi kormány ajándéka, ezek összege 182 millió dollár. Az építkezés költsége hozzávetőlegesen 149 millió dollár, a könyvek és periodikák költsége 31 millió dollár, a felszerelések 20 millió dollárba kerültek. A központ területe 45 ezer négyzetméter, a könyvtáré 85 ezer, összesen 11 emeleten helyezkedik el és 3500 olvasót képes fogadni. A könyvtárban föllelhető kötetek száma 4-8 millió, ezen belül több mint 100 ezer kézirat, 10 ezer könyvritkaság, 200 ezer CD áll a látogatók rendelkezésére. A könyvtárhoz tartozik egy 3200 ülőhelyes konferenciaközpont, a Tudományos Múzeum, a Planetárium, valamint Kalligráfiai Intézet és Múzeum.

www.bibalex.gov.eg/
www.unesco.org/webworld/alex/alex.htm

 

 

 

 

 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!